Suzana Lazović vodi kineske kadetkinje kroz mađarsku ligu - Balkan-Handball.com
Naslovna Ženski rukomet Suzana Lazović vodi kineske kadetkinje kroz mađarsku ligu

Suzana Lazović vodi kineske kadetkinje kroz mađarsku ligu

Zorica Radojkovic
0 komentar

Reče nedavno cenjeni profesor Koprivica u „Kontranapad podkastu“ da je Mađarska najuspešnija sportska nacija sveta gledajući sve sportove i osvojene medalje na olimpijskim igrama. Taj podatak nam možda jeste novost, ali kada je rukomet u pitanju, Mađarska je po mnogo čemu odavno destinacija broj jedan.

To su prepoznali i u dalekoj Kini pa su svoju kadetsku selekciju poslali u Sekešfehervar da igra tamošnju ligu u svom godištu. To nama verovatno ne bi bilo toliko zanimljivo da tu selekciju ne vode naši ljudi. Glavni trener je nekadašnja reprezentativka Crne Gore, Suzana Lazović sa kojom smo popričali pred jedan od treninga na kome je gost bila i Andrea Lekić.

Kako je uopšte tekla tvoja tranzicija iz igračke u trenersku karijeru?

-Poslednja povreda sa vratom ostavila je veliki trag i dok sam istovremeno pokušavala da se vratim, ukazala mi se prilika da sa Bojanom Popović vodim juniorsku selekciju Crne Gore i drugi tim Budućnosti. Prelomila sam da krenem trenerskim putem, bila učesnik velikih takmičenja sa mladjim selekcijama, imala čak priliku da vodim jednu utakmicu Lige šampiona što je bio veliki ponos i satisfakcija. Pregovori sa kineskom federacijom su trajali dugo i na kraju sam odlučila da u decembru prošle godine odem na drugi kraj sveta. U Kini sam bila samo sa njihovim trenerima u stručnom štabu, a sada sam u dogovoru sa predsednicom saveza uspela da dogovorim dolazak “mojih” ljudi. Sa golmanima ove sezone radi i mnogo mi pomaže Kaća Tomašević. Nju ne treba posebno predstavljati jer iza sebe ima vrhunsku karijeru i jasno je da uživa u radu sa golmanima. Tu je i kondicioni trener Gvozden Bulatović, čovek kome verujem dugi niz godina, i kada je bila u pitanju moja igračka karijera i oporavak od povreda. Sada je deo mog trenerskog tima, a tu su naravno i predstavnik rukometnog saveza Kine – Peng, menadžerka tima -Vang, pomoćni trener -Li Jao, dva prevodioca i doktor.

 

Jesu ranije dolazile kineske selekcije u Evropu na ovaj način?

-Jesu, ali samo na kratak period, do mesec dana. Prvi put u istoriji kadetska selekcija je dobila priliku da ovoliko dugo boravi u inostranstvu. Predsednica kineskog saveza je uspela da obezbedi sredstva i dogovori sa mađarskim savezom učešće u ligi tog uzrasta, dok su seniorke po istom programu učesnice ruske Super lige. Pandemija korona virusa je prekinula mnoga takmičenja u Kini tako da je ovo bilo najbolje rešenje. Kao cilj je postavljeno učešće na olimpijskim igrama 2028.godine i da se do tada napravi veći progres sa ovom generacijom.

I kakva je trenutna situacija? 

-Mi smo učesnici odgovarajućeg godišta druge mađarske divizije, i do sada u sedam utakmica imamo sedam pobeda. U odnosu na januar kada sam ih preuzela, što se tiče fizičkog, tehničko-taktičkog dela, kao i psihološke-emocionalne stabilnosti, napredak je zaista veliki. Odabrali su odličnu sredinu i odličnu ligu za progres, kako njima, tako i nama trenerima jer je Mađarska maksimalno organizovana kada je sport u pitanju.

VIDEO SA TRENINGA

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball