SVE JE NA SVOM MESTU: Norveška je ponovo prvak sveta! – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

SVE JE NA SVOM MESTU: Norveška je ponovo prvak sveta!

Četiri put u istoriji, ženska reprezentacija Norveške postala je prvak sveta, po čemu se na vrhu večne liste izjednačila sa Rusijom. U velikom finalu 25. Mondijala u Granoljersu, Skandinavke su zahvaljujući antologijskoj i teško ponovljivoj igri u drugom poluvremenu savladale olimpijskog šampiona Francusku 29:22 (12:16).

Selekcija Torira Hergeirsona obezbedila je jubilarnu 30. medalju Norveškoj na velikim takmičenjima, i prvo svetsko zlato od 2015. Ujedno, najbolji sastav današnjice se osvetio „Trikolorkama“ za poraz u finalu Svetskog prvenstva 2017. Učinio je to na jako, jako brutalan način…

Francuska je odigrala savršeno prvo poluvreme. Nikad čvršća odbrana, i nikad razigraniji tim Olivijea Krumbolca. Ko god da je kročio na parket u belom dresu, doprineo je velikom vođstvu od 14:8 u drugom delu prvog poluvremena. Čak deset francuskih reprezentativki upisalo se u strelce do tada, i delovalo je da će se ponoviti 2017-a. 

Međutim…

Pokazala je Francuska najbolje što može u prvom poluvremenu, ali je onda, u drugom, došlo vreme da isto učini i Norveška. A to je nešto od čega nema spasa. 

U najboljih 30 minuta ikada jednog finaliste velikog takmičenja, Norveška je brutalno uništila protivnika. Zaostatak od četiri gola nadoknađen je za isto toliko minuta. Francuska je uspela da se drži u egalu vrlo kratko, ali nije uspela da izbegne skandinavski uragan, koji ih je zbrisao sa terena u završnoj predstavi.

Nakon samo dve odbrane norveških golmanki u prvom poluvremenu, nestvarna Silje Solberg je zabeležila čak 13 u nastavku (sedam čistih zicera). Bekovska postava Rajstad – Oftedal – Mork rastavila je francusku odbranu na atome i Molekule. Krila nisu grešila iz dobro pripremljenih odbrana, a golmanske intervencije su ohrabrile i stamenu 6-0 zonu da bude još čvršća, pa su izabranice Olivijea Krumbolca, nakon napadačke rapsodije u 30 minuta, postigle tek šest pogodaka u drugom poluvremenu, a primile 17.

France – Norway 22-29 (16-12)

France: Allison Pineau 4, Pauletta Foppa 3, Coralie Lassource 2, Oceane Sercien Ugolin 2, Grace Zaadi Deuna 2, Laura Flippes 2, Lucie Granier 2, Estelle Nze Minko 2, Meline Nocandy 1, Tamara Horacek 1, Alicia Toublanc 1.

Norway: Henny Reistad 6, Kari Brattset Dale 5, Stine Bredal Oftedal 5, Nora M ø rk 5, Malin Aune 3, Veronica Kristiansen 2, Sanna Solberg-Isaksen 2, Marit Jacobsen 1.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *