Balkan Handball

Kolumna Nikole Foretića: Trče trkači, a igraju igrači

Pred nama je 25. Svjetsko rukometno prvenstvo. Što od njega očekujemo i kako gledamo na rukomet danas? Često se oko rukometnog terena čuje komentar kako nismo zadovoljni igrom ali valja imati na umu kako je igra uvjetovana pravilima. Pravila dakle određuju zahtjeve igre (kondicija, tehnika i taktika), a zahtjevi igre način treniranja.

PRAVILA:

Čini se da pravila koja su službeno uvedena na Olimpijskom turniru u Rio de Janeiru nisu utjecala na promjenu u brzini igre a ni u njenoj atraktivnosti i jasnoći. Ako se promatraju neki segmenti vidljivo je čak da se igra dodatno usporila i pasivizirala. Ovo se posebno očituje tijekom igre 7 na 6 i pravila 6 dodavanja tijekom pasivne igre (6 dodavanja ponekad traju duže nego cijeli napad).

Ipak, otvorile su se taktičke mogućnosti u igri sa igračem manje, tijekom koje dobro utrenirane ekipe mogu anulirati brojčanu prednost suparnika, te napadu na dublje zonske obrane. To je segment igre sa najvećom rezervom i za očekivati je njegov napredak na ovom natjecanju.

„Video suđenje“ je zanimljiv koncept, već viđen u mnogim sportovima, sa bitnim nedostatkom; u rukometu pravo na „video suđenje“ imaju samo suci i delegati IHF-a umjesto treneri. 

Ukupno gledajući do sada, nova pravila nisu dovoljno utjecala na atraktivnost kao ni na mogućnost sudačke pristranosti u kreiranju dinamike igre i rezultata. Sadašnja pravila nisu glavni poticaj kreativnosti  trenera i igrača. Uvođenje ograničenja napada je nužno i neminovno!

IGRA:

Pogrešno je percipirati rukomet samo kroz kondicijsku zahtjevnost. Takva percepcija je dovela do pretjeranog naglašavanja kondicijskog aspekta treninga nauštrb tehničko-taktičke pripreme. Ovo je pristup koji kreira jako dobro bazično trenirane igrače ograničenih tehničkih i taktičkih kapaciteta. Takvi igrači ne mogu poboljšati atraktivnost igre.

Da bi se igra ubrzala i dobila na atraktivnosti u selekciji valja dati prednost igračima koji sudjeluju u svim fazama igre (obrana i napad) te onima koji su u stanju igrati više pozicija u igri. Dobar primjer takve selekcije je ekipa „Flensburga“ i selekcija Francuske.

Bez obzira na dojam rukomet se nije značajno promijenio zadnjih 10-ak godina. Iako ozbiljna analiza traži presjek velikog broja elemenata situacijske učinkovitosti, ilustracije radi, trend je moguće uočiti kroz prosječan broj golova vrhunskih ekipa postignut na zadnjih 5 SP. Vidljivo je da nema značajnijeg povećanja u broju golova. Prosječno 29,8 golova po utakmici. Sličan je trend u broju korištenih taktičkih varijanti, broju korištenih tehničkih elemenata kao i u fiziološkim zahtjevima igre (pređena distanca, brzine trčanja, broj fizičkih kontakata, itd.) odnosno aspektima koji bi mogli uvelike obogatiti rukometni sport.

Dakle, rukomet lagano stagnira a najbolji način za promjenu takvog trenda je njegova inventivnija i kreativnija prezentacija na predstojećem Svjetskom prvenstvu. Koliko će treneri u tome uspjeti obzirom na mali broj pripremnih treninga, iscrpljenost igrača zbog klupskih obveza i surovi ritam utakmica, ostaje da vidimo.

EX-YU TIMOVI:

Ex-Yu rukomet u Francuskoj predstavljaju Hrvatska, Slovenija i Makedonija. Sve 3 reprezentacije bi morale proći 1. krug natjecanja. Vode ih vrhunski treneri sa dovoljno iskustva i znanja da iskoriste svaku priliku koja im se ukaže.

Slovenija je na OI potvrdila stabilnost igre i rezultata. Za očekivati je da će igru na ovom natjecanju nositi mlađi igrači što ne bi trebao biti problem obzirom na talent i uloge koje ti igrači imaju u svojim klubovima. Najvažnije utakmice za reprezentaciju Slovenije bit će protiv Španjolske i Makedonije.

Hrvatska je sa nešto promijenjenom ekipom najavila zaokret u načinu igre i zrela je za medalju. Kombinacija brze igre i taktičke discipline pozicijskog napada osnova je dobre igre koje je viđena u pripremnim utakmicama. Zadnja utakmica sa Njemačkom biti će ključna za osvajanje 1. mjesta u grupi i lakši put u polufinale.

Makedonski tim je kombinacija jako iskusnih i manje afirmiranih igrača. Svoju kvalitetu su potvrdili u kvalifikacijama i opravdano je očekivati prolaz u drugi krug. Ključne će im biti utakmice sa Tunisom i Islandom.

Osim nacionalnih timova našu rukometnu školu predstavlja i trener Nenad Kljaić sa svojim suradnicima u reprezentaciji Saudijske Arabije.

foretic_tableSAVJET ZA KRAJ:

Nije dobro suditi o igri i rezultatu bez svih informacija koje se događaju unutar jednoga tima. Lako je blatiti trenere i igrače iako su nam stvarni razlozi „nezadovoljavajućeg“ rezultata u potpunosti nepoznati. Nemojmo stoga upadati u medijske klopke nekompetentnih. Dojam nas često prevari pa savjetujem detaljnije listanje statistike utakmice koja je svima dostupna na web stranicama prvenstva. Zaželimo sportsku sreću našim reprezentacijama i uživajmo u rukometu!