Balkan Handball

KOLUMNA: Raule, dosadno je koliko je dobro

PIŠE: Žika Bogdanović

Ni prvi, ni stoti put, nego ko zna koji, Arpad Šterbik odbrani petnaestak lopti, a imate utisak da ih je pohvatao duplo više. U strahu su velike oči, a koliko je stativa pogođeno ili naprosto, zakomplikovano napada, kada neko doda „vruć krompir“ svom saigraču kako bi on probao ono što se pred grdosijama iz odbrane Vardara, pa čovekom koji ne spušta svoj nivo od kako se pre 20 godina pojavio na sceni u dresu Jugovića, a onda i 5.500 vatrenih navijača, koje je Barselona morala da podseti da im u gradu stanuju evropski šampioni…

Vardar i Skoplje doživljavaju jedno vreme o kome će se nekada „pričati“. Životi su, međutim, toliko brzi da to i ne shvatamo, i običnom čoveku ne bi trebalo ni previše zameriti. Ali, ako već trošimo živote na gluposti, pored onoga od čega i za koga živimo, pogledamo 10 sati raznoraznih utakmica svake nedelje, pročitamo tonu gluposti namamljeni klikovima, nadišemo se Nejmarovih miliona, onda bi valjda trebali jednom u dve-tri nedelje shvatiti da imate privilegiju da sve te neke „wanna be“ priče  pretočite u svoje životno iskustvo.

Šta bi Zagreb dao da ima takvu ekipu, ali njemu i ovakvom, opet dolazi 6-7.000 na najmanje atraktivnu utakmicu u EHF Ligi šampiona. Šta bi rukometni svet u Srbiji dao da ima klub koji može da pobeđuje Barselonu u Beogradu, koji je poslednju poštenu rukometnu utakmicu video pre tačno tri godine kada je Crna Gora gostovala u „Pioniru“? Zato ih ima 100 košarkaških u Evroligi, i po pravilu, sa najmanje 7.000 duša do 22.000 duša na tribinama.

Kaže Željko Obradović: „Kada sam došao u Fenerbahče, jedan od zadataka je bila i popularizacija košarke. Prošle sezone smo prodalia 4.000 pretplatnih karata, a ove smo mogli i celu dvoranu, ali smo stali na 8.000, da bi ostavili malo karata za studente i decu. Naša misija je uspela“.

Previše se brzo prešlo na fazu „pa to je normalno“ i zaboravilo da je isti taj Vardar do pre samo 5-6 godina služio kao „sigurna kuća“ za nemačke i španske klubove u evropskim kupovima, prvi štikliran na papiru na kome su stajala gostovanja te sezone.

Razumljivo je i da deo ljudi na sportske uspehe gleda kroz nacionalnu-političku prizmu, da je dodirivanje neba i aerodromske piste po sletanju iz Kelna, bio vrhunac iskustva koji su oni mogli da dožive.

U odbranu navijača stala bi i činjenica da praktično samo jedan Makedonac, Stojanče Stoilov, momak sa skopskog asfalta, stoji na braniku najvećeg makedonskog brenda.

Kao poslednje, i za sport najbitnije, stoji i osećaj da Raul Gonzales može sve da ponovi, pre nego, ode. Što bi rekao Marko Pantelić „grad je veliki, a svetla jaka“. Ovaj Vardar izgleda dosadno koliko je dobar. Ovaj Vardar kao da nije ništa osvojio, tako izgleda gladan. Ovaj Vardar ne mari, ni ko ga gleda, ni zbog čega ga gleda, fokusiran do perfekcije. Ovaj Vardar živi tu lekciju da u sportu juče ne postoji…

A za sutra, pobrinuće se Metalurg. Gledajte i tu decu. Iznenađuju svakim danom, sve više, dok i to ne postane normalno.

2 Comments

 1. EdnaDUMA

  15/10/2017 at 11:29

  Da bi VARDAR (a I drugi klubovi u regionnu) ostao ono sto jeste, prodaja karata mora da se poboljsa.
  Ne bi trebalo samo Barcelona da napuni tribune.
  Svaka utakmica lige sampiona ili SEHA-lige treba da bude bolje posecena.
  Ja mislim popilarizacija rukometa je stvaro dobra ali promocija utakmica nije dovoljna!
  Nesto mora da se promijeni u marketing-u.
  Raditi isto sto se stalno radilo donijece istu posjecenost utakmica koja je I dosad bila, zato mora promijena!
  Isto vazi I za METALURG, ja bih ustvari rekao I mnogo vise, te kupljene karte drze ih u zivotu.
  Ova dva tima zajedno sa Zagrebom/Celjem/Gorenjem je sve sto ovaj region ima na vrhu EHCL. Ako ovi klubovi se bore sa finansijama to nije dobro nikome.
  Ja stvarno uzivam u svakom mecu svi ovi klubovi igraju I zelio bih da tako I ostane I da bude bolje

 2. marko

  17/10/2017 at 14:27

  Ja uvijek govorim da kod kupnje klubova treba gledati publiku. Zamisli sad da netko kupi nogometni klub iz Dubrovnika, vaterpolskom gradu i žali se što nema ljudi. Gradovi uglavnom gravitiraju nekom sportu i ako nema dovoljno veliku populaciju to se vidi na tribinama. Ne mogu reći u kolikom obimu je Skopje nogometni grad,ali Vardar je nogometni klub ili barem nije rukometni (bio) i kao takav nema ni rukometnu publiku. Zato Metalurg ima. Ja sam stvarno bio iznenađen kad je Vardar kupljen radi rukometnog projekta. Prvi i očiti izbor bio bi Pelister i tada ne bi bilo problema.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *