Balkan Handball

ŠTITE NAJBOLJE: IHF menja sistem na Svetskom prvenstvu 2019

Međunarodna rukometna Federacija planira promenu sistema takmičenja na Svetskim prvenstvima od 2019. godine. Upravo su dva domaćina, Danska i Nemačka, osetila na svojoj koži eliminaciju sa prošlog Svetskog prvenstva na početku nokaut faze takmičenja, a posle serije pobeda u preliminarnoj fazi.

Domaćini narednog Svetskog prvenstva 2019. godine, pokrenuli su priču o promeni sistema takmičenja, odnosno, zaštiti najboljih selekcija, koje ne bi jedan poraz mogao da izbaci sa Prvenstva. Tako će po svemu sudeći i biti, pa ćemo na interkontinentalnim takmičenjima gledati sistem viđen do 2011. godine. 

Danci su eliminisani od Mađara, dok su Nemci poklekli pred Katarcima u osmini finala. Pitanje je, ko bi gledao Prvenstvo ako bi se nešto slično desilo i za dve godine, iako ono nije bilo aktuelno na prethodnih nekoliko šampionata od 2013. godine, na kojima su Španci, KAtarci i Francuzi bili u istoj poziciji.

Po tri najbolje ekipe iz svake od četiri grupe (sa po šest reprezentacija), formiraće dve grupe po šest ekipa u glavnoj fazi, a po dve najbolje izboriće plasman u polufinale.