Balkan-Handball.com

„BUNDES KOMENTAR“: U poteri za „salatarom“ – Kil napokon dostižan?

PIŠE SRETEN RAŠKOVIĆ
KOMENTATOR DKB BUNDESLIGE NA TV ARENA SPORT

Sve je spremno za početak nove sezone u najboljoj i najzahtevnijoj ligi na svetu. Ova takmičarska 2013/2014 ima potencijala da postane jedna od najinteresantnijih ikada jer su ispunjeni preduslovi za tako nešto. Unapred najavljeni odlasci, povlačenja i transferi, poput dolaska Ivana Balića u Veclar, obezbedili su novu raspodelu snaga u nemačkom rukometu i jednostavno privlače ljubitelje ovog sporta da isprate okršaje 18 timova koji će se takmičiti u 34 runde, sve do 24. maja 2014. godine kada je planirano poslednje kolo. Sve je počelo susretom u Superkupu koje je dalo naznaku da će neke stvari biti drugačije, možda kao i 2011. godine kada je Hamburg osvojio prvu titulu prvaka države. U pomenutom susretu u Bremenu, Flensburg je zasluženo slavio protiv Kila i pokazao da će četa Alfreda Gislasona ove sezone „krvariti“ u nameri da odbrani titulu prvaka.

Kladionice (još uvek) vide osvajača duple krune kao prvog favorita, dok su iza njih redom Flensburg, Hamburg, Rajn Nekar Leven i Berlin. Slavni Štefan Krečmar (koji je inače redovni stručni konsultant za rukomet na nemačkoj televiziji SPORT1) rekao je svoje još tokom leta – Flensburg je najveći favorit za titulu! Izgleda da su pobeda ove ekipe u borbi za prvi trofej i neubedljive igre Kila u pripremnom periodu proizvele isto mišljenje i kod navijača u Nemačkoj. Potvrda tome stiže iz Handball Magazine-a, renomiranog rukometnog portala i magazina, čija je anketa sprovedena među ljubiteljima Bundeslige, za rezultat imala na prvom mestu tim koji trenira Ljubomir Vranješ. Svaki treći navijač smatra da će Flensburg biti šampion Nemačke u sezoni na pomolu. Koristim se prilikom da se složim sa ovakvim prognozama, iz više razloga.

hbl_peharEkipa sa nemačko-danske granice pretrpela je najmanje značajne promene u odnosu na prethodnu sezonu i sve rivale. Petar Đorđić i Arnor Atlason su najznačniji igrači koji su napustili klub ali zbog povreda ovaj dvojac je prošle sezone (opravdano) nedovoljno pružio i zato možemo reći da je okosnica tima predvođena danskim, nemačkim i švedskim reprezentativcima ostala na okupu. Njih su pojačali talentovani mladići – Bogdan Radivojević, Džim Gotfridson i „dečko u usponu“, Draško Nenadić. Utvrđen je tim sponzora koji je obezbedio godišnji budžet od šest miliona evra (Kil i ove sezone ima budžet od devet miliona evra), postavljen je željeni sistem i uz postojeće samopouzdanje, postoji neverovatna želja za titulom na krajnjem severu. Euforija (koja može da bude opterećenje) polako obuhvata sve u Flensburgu pa je tako već sada prodato više od 4 500 sezonskih ulaznica. Ono što je očigledno iz prošle sezone, da kada Flensburg pobeđuje pre svega u „velikim“ mečevima, Matijas Anderson mora da brani vrhunski, a Anders Egert i Holger Glandorf da pogađaju. Ova sezona donosi (moje mišljenje) još raznovrsniji Flensburg čija je dodatna prednost navika da igra u svim takmičenjima do same završnice.

Još jedan VELIKI razlog zašto je ovaj tim prvi favorit je najveći rival Kil. „Zebre“ od prošle sezone bi (verovatno) i ovog puta bile nedostižne za sve rivale ali odlasci Alma, Omejea, Ilića i Narsisa su u ovom trenutku nenadoknadivi. Veliki potencijal postoji kod pojačanja –  Johana Sjostranda, Rasmusa Laugea Šmita i Vaela Žaluza ali dobro ustaljeni sistem Alfreda Gislasona pretrpeo je ozbiljne izmene jer Islanđanin neće biti više u mogućnosti da tako lagano menja odbrambene formacije i takođe ne postoji tolika „širina“ u napadu. Niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da će švedski dvojac Palička – Sjostrand uspeti da nadomesti odlazak velikog Tijerija Omejea i to predstavlja dodatnu (moguću) slabu tačku branioca titule. Ovaj Kil trenutno ima potencijal da dolaskom Domagoja Duvnjaka sledeće sezone i uz još neko pojačanje postane ponovo proverena „mašinerija“ u Bundesligi ali trenutno postoji mnogo nedoumica oko krajnjeg dometa ove ekipe. To je jasno i menadžmentu kluba koji je javno stavio do znanja da Kil nije izraženi favorit kao ranije, a Alfred Gislason je zatražio strpljenje od navijača dok se sve ne sklopi u željenu celinu.

Hamburg u novu sezonu ulazi kao aktuelni prvak Evrope sa dodatnim samopouzdanjem ali sa činjenicom da je ekipu napustilo šest prvotimaca, a čak devetorica su pojačala tim koji predvodi Martin Švalb. Potrebno je vreme da se nadomesti odlazak Igora Vorija, izuzetno važnog igrača u oba smera, dok od ostalih treba spomenuti povratak/odlazak Marćina Lijevskog u Poljsku. Iako je veliki broj kvalitetnih igrača stigao u klub (Žoan Kanjeljas, Petar Đorđić, Davor Dominiković, Henrik Toft Hansen, Kentin Mae, Adrijan Fal, Žarko Marković, Markus Kleverli i Kevin Herbst) biće potrebno vreme da se sve uklopi ali nema sumnje da će evropski šampioni imati na svakoj poziciji po dva kvalitetna igrača (na određenim čak trojicu) što garantuje neku vrstu sigurnosti za dugu i napornu sezonu. Sa Duvnjakom na raspolaganju, Hamburg ima kvalitet da ponovi uspeh iz 2011. godine.

 bundes_studioUz ekipu Hanovera najprijatnije iznenađenje prethodne sezone bio je Rajn Nekar Leven. Lavove nije napustio nijedan značajniji prvotimac, a konkurencija je izuzetno pojačana na bekovskim pozicijama dolaskom Nikole Manojlovića, Sergeja Gorboka i Runara Karasona. Na startu sezone iz tima će odsustvovati povređeni Žarko Šešum, Aleksandar Peterson i Oliver Rogiš ali nema sumnje da ekipa koja je imala najbolju odbranu prošle sezone, ima dovoljno kvaliteta i igrača da bude konkurentna u Bundesligi. Otežavajuća okolnost može biti izboreno učešće u Ligi šampiona i ostaje nepoznanica kako će tim odgovoriti na ovaj izazov igranja dva izuzetno zahtevna takmičenja. Poslednji u nizu favorita za titulu svrstan je tim iz prestonice – Berlin. Lisice su takođe pretrpele značajne i velike promene (otišli su Ivan Ninčević, Johanes Selin, Mark Bult, Torsten Laen i Borge Lund), od proverenih pojačanja stigli su Fredrik Petersen i Pavel Horak, kao i Skandinavci – Matijas Zakrison i Jesper Nilsen. Berlin je poznat kao tim koji forsira ozbiljan rad sa mlađim kategorijama i tako su neki od juniora pridruženi prvom timu (Paul Druks i Fabijan Vide). Čini se da je najveća „pobeda“ ostvarena produžetkom ugovora sa Silviom Hajnefeterom do 2018. godine ali ove sezone pravi uspeh biće ako Berlin ponovo bude među četiri najbolje ekipe.

Ono što u ovom trenutku čini Bundesligu izuzetno zanimljivom nije samo potencijalna neizvesnost u borbi za titulu već i „druga postava“ favorita – Hanover, Veclar, Magdeburg, Gepingen i Melsungen, koji će voditi ogromnu borbu za mesta koja vode u EHF Kup i u svakom momentu predstavljaće ozbiljan izazov za sve pretendente na vrh tabele. Kao što je već poznato, iz lige su ispali Grosvalštat, Nojhauzen i TUSEM Esen, a njihova mesta su zauzeli Bergišer, Emsdeten i Ajzenah koji će biti „prvi favoriti“ za povratak u niži rang. Bundesliga je definitivno IN ove sezone…

Sorry, there are no polls available at the moment.

BUNDESLIGA NA TV ARENA SPORT

Nedelja 25. avgust, na AS 1 u 15h – GEPINGEN vs MAGDEBURG,
Sreda 28. avgust, na AS 2 u 22:45h – FLENSBURG vs GEPINGEN (snimak)
Nedelja 1. septembar, na AS 2 u 15h – RAJN NEKAR LEVEN vs VECLAR

One Comment

  1. Zebra

    24/08/2013 at 22:36

    Idemo zebre do nove titule! Sjajan clanak, samo tako nastavite momci! 🙂 Nadam se da ce biti po koji prenos na areni 1, samo to imam 🙂

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *