Balkan-Handball.com

KOLUMNA: Da je Vesprem Vardar…

KOLUMNA: Žika Bogdanović

Rizikujući da bi inbox bude pun pretnji i uvreda ostrašćenih, ali to je srednje ime novinara koji se odluče da pišu kolumne, mora se napisati da je bilo sudijskih odluka na štetu Vesprema u porazu od Vardara. Barem tri isključenja Vespremovaca su diskutabilna, a ono Dejana Manaskova, ozbiljna greška i za sudije-početnike, a ne Gajpela i Helbiga. Diskutabilan je i gol Petra Nenadića, a čista reakcija Dibirova da ga sklanja od sudija, za šta je morao biti sankcionisan, u šta verujem da je i Timur, sada hladne glave, svestan. Nemci su podbacili, i da nisu zaštićeni kao beli medvedi, morali bi da čitamo kako idu na „hlađenje“. Ako postoji kazna za sudije i trenere, mora da je ima i za sudije. Ne samo na ovom primeru, na svakom.

VIDEO: Vardarova pobeda u Vespremu u 90 sekundi

I da stanemo, da je Vesprem, pravi, kao što nije, sudije ne bi morale da se uzimaju u usta. To je odraz nemoći. Vespremovci su bili zreli i za poraz od desetkovanog Kielcea u prvom kolu. Ne ide. Bolje bi bilo okrenuti se sopstvenom dvorištu, pa odgovoriti na pitanja, zašto je Arpad Šterbik poslednju odbranu imao u 45. minutu, a nije mu bilo zamene, kao da je Mikler neki junior? Ko je prva postava u Vespremu? Gde je trčanje o kome se puno pričalo? Kako to da Kentin Mae, upravo prvi trkač evropskog rukometa, dobija šansu u poslednjih pet minuta? Šta se igra u napadu? Može li odbrana da se igra i mozgom, a ne samo batinama? Iz aviona se vidi da Vespremu ne ide sa Ljubom Vranješom, ali sa iste visine je jasno da nije sve ni do njega. Baš sve deluje nekako „na silu“. To je jedan, zapravo, tragičan klub, uz blago ima, te navijače koji su strašni, sa kojima gotovo niko ne može da se meri, i novac. Pritisak je čudo.

Vranješ priznao poraz ali napominje: Čudne odluke ljudi u crnom!

Vardar radi kao sat u odnosu na Vesprem. Ova uloga iz „drugog plana“ legla je kao „kec na deset“ Parondu na početku njegove trenerske karijere. Ekipa igra bez pritiska, što je osnov svega. Ta prežaljenost Vardara u evropskim krugovima je gorivo na kome se vozi ova mašina. Dva čoveka su ključ sezone, Staš Skube i Dejan Milosavljev. Oba su besprekorna na startu. Staš željan da pokaže da se igrač takvog formata ne otkačinje preko telefona u sred letnje pauze, još jednom je osvojio Vesprem Arenu. Milosavljev, još uvek sa klinačkim rumenilom posle svake odbrane, željan da ispliva, opstane i postane svetska marka.

Sve ostalo je isto, šampionsko.

3 Comments

 1. igor

  01/10/2018 at 12:41

  Ziko, pishi ti shta hocesh, tebi je sve dozvoljeno 😉
  Pozdrav Igor
  Северна никогаш, Македонија Засекогаш!

 2. samba

  01/10/2018 at 13:08

  otisli su zvezde iz Vardara ali neki „novi“ klinci zele se dokazati to je smek Vardara koj nema Vesprem. Vardar prisle sezene imao je trojni roster sada samo dvojni ali pokazace se i novi i mladi a zasto, zato sto u Vardaru igra se sa SRCEM, do kraja.
  mora da je to od vode ili vazduha MAKEDONSKOG…..

 3. EdnaDUMA

  04/10/2018 at 19:57

  Nije do pjesme nego do pjevanja!
  Cini mi se da je Vesprem sam sebi najveci problem.

  Sto se utakmice tice,rekao bih da sudije nisu bile dobre za oba time podjednako

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *