KOLUMNA: Dajte rukomet svima! - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize KOLUMNA: Dajte rukomet svima!

KOLUMNA: Dajte rukomet svima!

zika.bogdanovic
1 komentar

Ne znam kako je vama, ali znam da nas je mnogo. Kada mi neko kaže da nas večeras čeka novi rukometni spektakl i da treba po 38. put za deset godina da gledam derbi Flensburga i Monpeljea ili Vesprema i Meškova, automatski počinjem da dobijam tikove. Odavno u evropskom klupskom rukometu nema svežeg vazduha. EHF je po sistemu „videla žaba da se konj potkiva pa i ona digla nogu“ prateći košarku „poluzatvorio“ Ligu šampiona, a u suštini osudio gledaoce i medije na uvek iste utakmice želeći da zadovolji prodata TV prava. Poslednje što se uspelo jeste uvođenje Pari Sen Žermena koji je sa skromnom halom ostao televizično negledljiv iz ptičje perspektive, kao i Vardara, čiji su najbolji dani odavno prošli. To je bilo pre 10 godina. Nije se uspelo sa Bešiktašom i Spartakom iz Moskve, u Španiji se nije desilo ništa novo, van mape je i dalje Italija. Prestonice i velike arene zaobilaze rukometni „premium product“. Zagreb, kao poslednji predstavnik takve priče sa Arenom od 15.000, sa ovakvim rezultatima ne može da računa da će je napuniti ko zna koliko dugo. Diže se Skandinavija, da budem pošten, čekamo Olborg i Kolstad da vrate sve svoje reprezentativce, ali to je malo za kontinent.

„Te jedno, te isto“ momenat koji smo dobili u EHF Ligi šampiona, međutim, rasplamsao je borbu „malih“ u EHF Ligi Evrope. Drugo po kvalitetu takmičenje u evropskom rukometu postalo je prvo po zanimljivosti i napetosti. A i o kvalitetu bismo mogli da diskutujemo kada vidimo da su dva vodeća tima Bundeslige, Magdeburg i Berlin do sinoć bila u takmičenju, a Fukse zajedno sa Lemgom ostavile Nemačku sa jednim predstavnikom u četvrtfinalu. I Magdeburg se provukao kroz iglene uši.

Osam klubova iz osam zemalja u četvrtfinalu. Ništa lepše, ne može šarenolikije u eri kada nas u svemu uvode u NBA sistem sporta terajući nas da gledamo uvek iste boje i iste face. Evropa nije podno tlo za takve stvari, nadam se da će i ovaj primer ovakve sezone u Ligi Evrope naterati Viderera i ekipu da dobro razmisle o tome. Evropa zaslužuje Ligu šampiona sa više klubova iz više država.

Prosto i jednostavno, nikada neko iz Hrvatske neće navijati za Elverum u Ligi šampiona, niti neko iz iz Holandije za Pik Seged. Ali hoće za svoj tim iz svog grada i svoje zemlje.

Format od 24 ekipe u grupnoj fazi dao je šansu gotovo svima i postoji bojazan da bi širenje Lige Evrope dovelo do pada kvaliteta. Opet, s druge strane, mnogo je država i dalje van ozbiljne evropske rukometne mape, ali nema drugog puta osim da im obezbedite šansu da igraju i da kroz to porastu.

Rukomet je sport za sve. To su i uslovno „mali“ pokazali „velikima“ ovog proleća.

Mandatory Credit © Jozo Cabraja / kolektiff

Možda vam se dopadne

1 komentar

Radoslav genije ovo ne razume 06/04/2022 - 23:10

Rukomet u Italiji u padu, Češka takodje, Slovačka isto kao i BIH, Srbija, pa pomalo i Hrvatska i Slovenija, Turska pad,Grčka pad, U Azerbejdžanu, Gruziji, Moldaviji, Jermeniji, Bugarskoj rekreativni sport, slično i u Izraelu i Crnoj Gori. U Albaniji ga nema. Rumunija nešto hoće ali ne ide.Belorusija i Rusija naravno da moraju pasti a o Ukrajini da i ne govorimo.Litvania. Letonija, Estonija pa čak i Finska poluamaterski. Makedonija se gasi. I to ti je više od 20 zemalja još malo pa pola članstav EHf. I da li se ko u EHF-u uzbudjuje, prati, analizira i pravi program razvoja i oživljavanja rukometa u ovim zemljama. Nedaj bože da neko napravi fond za pomoć u infrastrukturi, projektima, opremi, edukaciji. Sve je plati pa se klati. I rukomet se kao razvija pod okriljem EHF. Bogati će da igraju a rukometna raja neće ni da gleda jer ima druge sportove u ponudi EHF je profitabilna a ne razvojna organizacija. Kritrtijum vrednosti i selekcije kadrova za Beč je takav da samo poltroni i poslušnici mogu da prodju. Dragan, Pedja, Boža, i gomila drugih bezveznih likova su najbolji primeri. Videreu i drugovima lepo ali rukomet nije sport koji svima u Evropi daje iste sansen a EHF organizacija koja razvija rukomet u celoj Evropi.

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball