Balkan-Handball.com

KOLUMNA: Francuzi – se gledame!

PIŠE: ŽIKA BOGDANOVIĆ

Dobro je što Gari Lineker nije čuo za rukomet, pa ona njegova fudbalska kletva „da ga svi igraju, a Nemci pobeđuju“ nije primljena u Skoplju večeras. Ona se ne lepi na ovu našu lepu igru kao lepak od koga želimo da se oslobodimo. Da su živi i da je kojim slučajem u Skoplju Vardar izgubio nemoguće, našle bi ga noćas sene Bate Životinje i Borisa Dvornika i opštile sa njim po kratkom postupku. Ne bi mu pomogla ni saveznička uniforma.

I vala dosta je više te ratne kinematografije u kojoj Nemci padaju kao snoplje, a onda snimimo mirnodopski film u kome gajstarbajter sa mercedesom dolazi u domovinu, posle koga shvatimo da je život negde drugde i da su nas lagali, i da su za džabe ginuli Smoki, Radoš i Cane Kurbla, jer su Nemci u stvari pobedili.

E, pa u „Janetu“ smo nastavili da svedočimo švapskom „crnom talasu“, drugoj godini bez Kelna. To su vam znate oni filmovi u kojima je sve obrnuto. Nemci pobeđuju, a drugi se raduju. I tako, pobediše Volf i ekipa, a onda proslaviše svi ostali. Najveći poraz u istoriji Vardara, najvredniji, u stvari, jedna je od najvećih pobeda.

Sjajna priča. Režiser je nepoznat, ima ih više. Generala znate. Pobedio bi na prvim narednim izborima u Makedoniji. Sprema se za francuske škole. Vojnici, priča se, ostali bez sledovanja, nema love, ali moral ne opada. Kada pokušate da usmerite priču u tom pravcu, preseku vas pogledom kao žiletom. Hleb je tabu tema.

To je prava potka za velike storije.

Kil je najveći rukometni klub na svetu. Ima drugih i trećih, ima fudbalskih sekcija.

Zato će ova generacija Vardara ostati večna u rangu one vanzemaljske šabačke iz osamdesetih.  

Zlatna generacijo, možeš mirno da siđeš sa scene. Sve skalpove, svih najvećih, već si skinula. Po logici stvari, Karabatić, Narsis i Titi će imati veći pritisak zbog pitalice da li će Noku ispratiti sa peharom u rukama ili samo zlatnim satom sa ugraviranom posvetom pozadi, dok su autsajderi u vidu Monpeljea i Nanta, po onome što nas je učio F4 ovih osam godina, u stvari, glavni favoriti.

Opustite se.

A vi koji planirate put u Keln. Pivo i kobaja više nisu u modi. Pred Lanxess-om dolazi vinska burad, kroasani i fino pecivo. Nemojte da vam nije rečeno.

Ima ona čuvena s početka kubanske krize Rusa i Amera, ovenčana u dijalogu Mime Karadžića sa sinom u selu Gornje Polje u legendarnom „Tri karte za Holivud“:

  • Koji jezik učiš u školi?
  • Ruski?
  • Ruski? Od sutra da si počeo da učiš američki. Je l’ ti to jasno?
  • Jasno, tata.

Drage kolege, što ste torhutovali, torhutovali ste. Krećemo od sutra.

Le meilleur championnat du monde

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *