KOLUMNA MLADENA RAKČEVIĆA: U životu ne pobjeđuju uvijek najjači ili najbrži... - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize KOLUMNA MLADENA RAKČEVIĆA: U životu ne pobjeđuju uvijek najjači ili najbrži…

KOLUMNA MLADENA RAKČEVIĆA: U životu ne pobjeđuju uvijek najjači ili najbrži…

zika.bogdanovic
0 komentar

…pobjeđuju oni koji misle da mogu da pobijede!

Upravo ova definicija je obiljezila treci dan EP u Poljskoj!

Na početku ću se vratiti na drugi dan i grupe C i D.

Moja Crna Gora je poražena od Mađara. Utakmica od koje smo puno očekivali (makar čitajući izjave), a malo dobili.
Počeću sa dobrim stvarima, Borozan, Lipovina, Grbović i Čavor, koji je po meni najviše napredovao gledajući pripremne utakmice i zaključno sa Madjarskom, potvrdili su jedan nevjerovatan potencijal, posebno stavljam akcenat na napad. Siguran sam da u nastavku prvenstva će dobiti punu podršku od Ševaljevića, koji bi po meni trebao preuzeti lidersku ulogu na terenu, jer njegov kvalitet nije sporan.
Nešto što mi je ostavilo jedan, ne baš dobar utisak, jeste odbrana.

Previše lakih golova, previše ostavljanja igrača 1 na 1 i 2 na 2 na ogromnom prostoru, ni 5/1, a ni 6/0 zone nijesu ni približno funkcionisale onako kako treba da funkcioniše jedna odbrana Crne Gore, koja je bila prepoznatljiva agresivnosti.

Madjarima poziciona igra 2 na 2 sa pivotom Banhidi je bila skoro nemoguće rješiva za našu odbranu. I to nam je pričinjavalo najveći problem.

Druga stvar, tranzicija iz odbrane u napad je nekad bila previše konfuzna i upravo te lopte koje smo teško osvajali u odbrani, čini mi se, na lagan način gubili iz nerezonskih šuteva i neizgradjene situacije.

Brz rukomet da, ali sam mišljenja da treba osvojenu loptu puno bolje ‘čuvati’, i prepoznati kad je polušansa, a kada prava šansa za gol.

U svakom slučaju ostaju još dvije utakmice i siguran sam da će svi ti momci dati još jedan veći napor i jednu agresivnost i pokazati zašto se smatraju jednim od najtaletovanijih timova na prvenstvu.

Danska je sa dosta muke pobijedila Rusiju, koja je u egal bila do 52 min. Utakmica dje je Landin držao Dansku u igri, a kasnije Rusi bukvalno svojim greskama pomogli Danscima da dodju do ubjedljive pobijede. Vidne su pozitivne promjene u timu Rusije od kad je selektor legendarni Torgovanov, dobili su jednu dozu agresivnosti u odbrani, a u napadu zaista imaju fenomenalne individualno jake igrače pocev od Atmana…

Španija i Njemačka su odigrali dobar meč. Opet glavna figura meča je bio golman. Fenomenalni Šterbik, uz sistem koji gaje Španci godinama, vrhunska odbrana, organizovan napad, preciznost i tehnika do savrsenstva su bili presudni za meni očekivanu pobjedu Španaca.
U posljednjem meču, Slovenija, za koju i dalje smatram da ima puno toga da pokaže, izgubila je od Švedjana. Loše otvaranje meća i minus 7 na poluvrijeme su odlučile konacnog pobjednika, iako su se Slovenici vratili i u 50 min imali neriješen rezultat (20:20).

Vuja ima puno toga da koriguje do sledećeg meča, a siguran sam da Slovenci tek treba da pokazu svoju snagu, iako je po meni ovo najteža grupa na prvenstvu.

Kao sto sam napisao u uvodu ovog teksta, treci dan prvenstva je donio i dva iznenadjenja.

Bjelorusija koja godinama igra u istom sastavu, sa istim selektorom, u čiju zemlju se ulažu ogromna sredstva u rukometne klubove, pobijedila je Island, postavljajući rekord po ukupnom broju golova na jednom mecu na EP (77).

Drugo iznenadjene je priredila Norveska pobijedivsi rukometnu velesilu Hrvatsku.

Kao što sam u prošlom tekstu rekao, Hrvati mi na prvoj utakmici nijesu djelovali kao na ranija prvenstva, onako svojstveno za njih nastupajući sa pozicije sile. Naravno, za sve to postoje i objektivni razlozi (puno madih igrača, povrede..). Prelako su Norvezani dolazili do situacija za šut, odbrana Hrvatske nije bila na onom nivou ranijih prvenstava.
Ali siguran sam da ce g-din Babić naći rješenje da rukometne veličine poput Duvnjaka, Kopljara, Alilovića, Sliškovica, Horvata i ostalih vrati na prepoznatljivi kolosjek, jer po meni Evropsko nije Evropsko bez Hrvatske u završnici istog.

Srbija je izgubila dosta ubjedljivo od Francuza. Ponovo prvo poluvrijeme su Srbi odigrali na jedan visok nivo i igrali izjednačeno sa „ekspertima“ , medjutim za neko iznenadjenje nijesu imali snage.

Makedonija je bila na pragu velikog iznenadjenja protiv domaćina Poljske,vodila na poluvrijeme, bili u egal utakmici do 55 min, pa sa 24:20 za Poljake vratili se u meč i imali napad za neriješeno, na žalost, nijesu uspjeli da daju gol, a Poljaci drugu utakmicu srećno uzimaju bodove!

Na kraju, u ovoj grupi po očekivanom scenariju u posljednjem mecu ce prolaz traziti Makedonija i Srbija u medjusobnom odmjeravanju snaga.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball