KOLUMNA: Šta nam je donela sedma sezona i gde ide SEHA Gazprom liga - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize KOLUMNA: Šta nam je donela sedma sezona i gde ide SEHA Gazprom liga

KOLUMNA: Šta nam je donela sedma sezona i gde ide SEHA Gazprom liga

zika.bogdanovic
1 komentar

PIŠE: ŽIKA BOGDANOVIĆ

Završnica sedme sezone SEHA Gazprom lige biće omaž svemu onome što su Raul Gonzales i generacija njegovih igrača u dresu Vardara uradili za istoriju rukometa, sporta i ljude u Makedoniji. Kada se bude podvlačila crta biće to najuspešniji period nekog sportskog kolektiva u državi koja pati za uspesima kakve u sportu postiže zemlje iz Ex-YU sfere. Da li će se ponoviti nešto slično u Makedoniji? Neće sigurno. Ako dupliraju titulu u Kelnu, ako im to pođe za rukom po prvi put u istoriji EHF Lige šampiona, pitanje je naslovljeno na Raula Gonzalesa, budući da će on jedini moći da nadmaši „svoj Vardar“ posle sopstvene ere vodeći Pari Sen Žermen. Uz sve ono što će imati u Parizu, u konkurenciji sportsko-političkog blata Vesprema, poprilično zavrnute slavine u Skoplju i nemačkih klubova koji ne znaju šta hoće – Španac će se pitati još dugo.

ODLAZAK VESPREMA – VARDAROVA DOMINACIJA

Glavni hendikep SEHA Gazprom projekta u godini iza nas bio je odlazak glavnog Vardarovog takmaca – Vesprema. Tako se na jednoj strani od početka znalo ko će osvojiti regularnu sezonu i ko je apsolutno prvi favorit za osvajanje pehara. Zna se i sada šta je realnost, ali ipak, ko ne bi voleo četiri meča koja se završavaju sedmercima, setite se najinteresantnijeg F4 do sada – onog u Varaždinu 2016. godine.

Jednostavno, Vardar je prejak za ostale. Meškov se vrti u krug sa Bebeškom na klupi, ali i sa transfer politikom, koja i pored trošenja enormnih suma, prouzrokuje „drugu ligu“ kada je u pitanju Evropa. Kada se Belorusi budu odlučili da li hoće da prave rezultat ili da guraju domaće igrače u prvi plan, tada će i postati klub za TOP 8 i možda više.

Jedina virtualna šansa Meškova je to što Vardar sedam dana kasnije kreće u borbu za F4 Lige šampiona sa Kilom.

S pravom možemo da tipujemo da će polufinale Celja PL i Zagreba biti i realno finale sezone za oba tima, koji će posle otaljati ono što imaju u domaćim prvenstvima. Ko se dokopa finala, moći će sezonu da smatra uspešnom, i pored toga što su ostali ispod crte kada je u pitanju TOP 16 EHF Lige šampiona.

Zagreb Bote Dvoršeka jednom je osvojio Skoplje na početku Gazprom ere u regionalnom projektu 2013. godine. Iluzorno je očekivati da to ponovi njegov prijatelj Zlatko Saračević. Vardar je mnogo milja daleko od tog vremena. Da se našalim, jedino što je ostalo isto za ovih pet godina – to su frizure trenera Zagreba.

I Tamše i Saračević imali su vremena da spreme ovu utakmicu. Naporna sezona ušla je u svoju mirnu fazu, ne gazi se svaka tri dana na put, tako da nam ostaje da verujemo da ćemo gledati odličan rukomet dva tima koja su približnih kvaliteta, kao manje-više, uvek što su bili.

EVROPA „JEDE“

Koliko igranje u Evropi može biti naporno kada treba da se prebacite na regionalni front najbolje govore slučajevi Gorenja, Metalurga, Tatrana i Nexe-a. Nedovoljno širok roster da se izdrži na oba fronta, a da je manje bilo evropskih mečeva, sigurno je da bi i borba za Final4 u Skoplju bila za jotu zanimljivija.

U takvim situacijama, oslobođeni Evrope i fokusirani na SEHA, Dinamo i Vojvodina nisu ostajali dužni rivalima na domaćem terenu.

ZNAČAJNA ZA KLUBOVE I IGRAČE

SEHA Gazprom liga ima veliku vrednost za mlade igrače. I oni iz klubova EHF Lige šampiona, čekaju svoju šansu u regionalnom takmičenju, a šta tek reći za klubove kojih nema na evropskoj mapi – kojima je igranje SEHA jedini prozor u svet. Postoji dosta primera da su igrači zbog igranja SEHA odlučivali da ostanu u klubovima sa ovih prostora i ne pojure za 500 eura boljim ponudama od Izraela do Španije.  Dobro klubovima, dobro igračima, dobro svima.

Tu vrstu promocije kakvu u sportskom i medijskom smislu nudi SEHA u ovih par godina – ne možete naći osim u Nemačkoj i Francuskoj. Kada Pavle Banduka postigne efektan gol za svoj Dinamo, to u par sati zna cela Evrope. Što bi rekli iz reklame koja nas je sve zatrovala „priceless“.

BUDUĆNOST

SEHA Gazprom liga preživela je jedan zemljotres 2015. godine, kada je EHF Liga šampiona promenila sistem takmičenja i sa deset otišla na 14 obaveznih utakmica po sezoni. Još jedan se sprema za dve godine, kada bi trebalo da zaživi novi sistem sa 12 klubova. Sa jedne strane, još veći broj utakmica (minimum 22) praktično bi naterao SEHA na radikalnu promenu sistema takmičenja, ali pitanje svih pitanja – koliko će Ex-YU timova uključujući i Meškov biti unutar magične cifre? Trebalo bi sačekati i kraj rata EHF i Bundeslige, pa nešto ozbiljnije prognozirati na tu temu.

Iz ove perspektive ne zvuči nemoguće da Zagreb i Celje budu ispod „crte“. Takva stvar bi samoj SEHA dala novu dimenziju, drugačije prihvatanje, značaj i energiju. Možda konačno i ono za šta smo se svih hvatali prethodnih godina ptanjem „A šta dobija šampion?“, prohodnost i zagarantovano mesto u takvoj ekskluzivnoj EHF Ligi šampiona za prvaka SEHA Gazprom lige? Zašto da ne. To bi baš imalo smisla.

KORAK ISPRED

SEHA Final4 trajaće četiri dana. Ponudiće mnogo više od te četiri utakmice lepo raspodeljene sa danom odmora kako bi se izvukao maksimum iz ekipa. U tom smislu SEHA ide korak ispred Final4 EHF Lige šampiona koji maltene u 24 časa nabije sve po cenu zdravlja igrača i celokupnog događaja, koji je spektakularan, ali traži promene. SEHA je i na polju statistike avangarda za svog „starijeg brata“ iz Beča. Sajt koji fercera u real-time, opet pregledniji od konkurencije. Sa jakim sponzorom, samim tim i više upravljačkog potencijala, regionalna liga bi u narednim godinama mogla da ponudi i neka nova rešenja u pogledu tehnologija, pa zašto da ne, i samih pravila. Mogla bi, ne bi bilo loše, neophodno je, mora. Hajmo da izvučemo „indeks korisnosti“ igrača na utakmici, da znamo koliko nam igrači stvarno vrede, a ne da im brojimo golove kao u kamenom dobu. Uslova za to ima. Hajde da vidimo koje bi pravilo mogli da testiramo, a da ne ugrozimo osnovne postulate igre. To da ostavimo IHF-u…

Vidimo se u Skoplju.

Možda vam se dopadne

1 komentar

Filip 16/04/2018 - 16:39

Dali ce se ponoviti nesto slicno u Makedoniji? Hoce Zika. Bar jos dva puta pre nego se desi nesto slicno u Srbiji.

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball