"Orlovi" preleteli Slovačku na putu za Brno... - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize „Orlovi“ preleteli Slovačku na putu za Brno…

„Orlovi“ preleteli Slovačku na putu za Brno…

zika.bogdanovic
0 komentar

Dve utakmice reprezentacije Srbije sa selekcijom Slovačke (28:20 i 34:21) kao poslednja provera pred junski baraž sa Česima, iza su selektora Vladan Matića i njegovih izabranika.

SLOVACI – SLAB REPER

Selektor Vladan Matić imao je na raspolaganju sve momke koje je želeo, osim povređenog Uroša Mitrovića, odnosno, Darka Stanića i Marka Vujina. Prvi mečevi posle debakla na EURO 2014, međutim, nisu mnogo pomogli u sagledavanju realnih mogućnosti srpskog tima. Slovaci su na dvomeč u Srbiju, i pored obećanja da će doći u najkvalitetnijem sastavu, došli bez nekolicine najboljih igrača poput Stranovskog, Kukućke, Vala, Kopča, Šuca, Štohla. Reprezentacija koja je poslednji put na velikoj sceni igrala pre dve i po godine, kao epizodista na EURO 2012 u Srbiji, kada se kući vratila posle četiri dana, bila je oslonjena praktično na igrače iz domaće lige. Kao takva, bila je loš sparing partner „orlovima“. Ništa od ideje Vladana Matića da tim istestira protiv selekcije – slične jačine Češkoj.

BOŠKOVIĆ – OSVEŽENJE

Retko kada se dešavalo u srpskom državnom timu da jedan debitant u svom drugom meču bude najbolji strelac i igrač utakmice! To je pošlo za rukom desnom beku izraelskog Makabija, Novaku Boškoviću. Momak iz Crvenke, već dugo krči put ka rukometnim visinama. Bio je već u selekciji olimpijskih nada koju je vodio Vladan Jordović, a našao se i na spisku za Mediteranske Igre prošle godine, kada je zbog obaveza u klubu morao da se zahvali na pozivu. Vladan Matić je odreagovao na mig selektor Izraela Dragana Đukića, koji ima priliku da konstantno prati igre Boškovića u tamošnjoj ligi, a čini se, da je tako dobio i još jednog igrača na koga može najozbiljnije da računa.

KO HOĆE, A KO NE

Nezaobilazna tema svake reprezentativne priče je odaziv igrača. Za državu se igra na dobrovoljnoj bazi. Ko je nesrećan i nezadovoljan, ne treba da igra. Ko ima problema sa novinarima, taj je izgubio fokus i sigurno neće ni blistati na terenu. U rukometu ne postoje zvezde. Ko ume da čita pohvalu, mora i da istrpi kritiku. Mi smo svi obični ljudi. Svi hodamo po zemlji. Igrači, treneri i novinari. Trebalo bi to da zna i Marko Vujin. Kada bude odigrao za nacionalni tim onako kako igra u klubu i pokazao isti stepen profesionalnosti van terena, novinari će postati nebitni…

ČESI REĐAJU PORAZE

I dok se reprezentacija Srbije „stabilizovala“ pobedama nad Slovacima, rivali u baražu, Česi, pretrpeli su tri poraza na turniru u Poljskoj. Bez Filipa Jihe, Češka je bila skromnih mogućnosti protiv Poljaka 28:21, Rusa 22:19 i Belorusa 31:23. Jedan ozbiljan poraz u Nišu 7. juna poput ovih iz Lublina, rešio bi stvar oko plasmana u Katar.

500 GLEDALACA…

I dok je Zrenjanin prepoznao dolazak reprezentacije Srbije kao važnu stvar, bode oči podatak da je meč „orlova“ u jedno subotnje popodne u Smederevu gledalo 500 ljudi. Grad bez bogate rukometne tradicije, očigledno nema veliku rukometnu publiku, što je i pokazao u duelu sa Slovacima. Reprezentacija zaslužuje da uvek ima pune tribine, bez obzira, da li bila osma, deseta ili trinaesta u Evropi. U situaciji kada rukometni ljudi u Srbiji imaju priliku tek tri-četiri puta godišnje da vide najbolje rukometaše na delu, koji mahom igraju u inostranstvu, prazne tribine su pokazatelj gde ne treba igrati…

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Copyright © 2023 Balkan Handball