„NAŠA DECA, ŠPANSKI MAJSTORI“: Braća Cikuša osvojila Evropu! – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

„NAŠA DECA, ŠPANSKI MAJSTORI“: Braća Cikuša osvojila Evropu!

I dok nam je davno poznata činjenica da su španski treneri zavladali svetskim rukometom, sada se rukometni svet mora pomiriti sa činjenicom da se sa mlađim kategorijama takođe najbolje radi na Iberijskom poluostrvu. Evropskom zlatu juniora pridodat je trofej kadeta na upravo završenom kontinentalnom takmičenju u Crnoj Gori, gde je španska generacija 2004 savladala Švedsku 24:22 u finalu tako osvetivši seniore za poraz u borbi za pehar u Budimpešti na EURO 2022. 

Neverovatnoj godini za španski muški rukomet pečat su dali klinci „srpske krvi“, braća Cikuša Jeličić, Petar i Đorđe. Momci rođeni u Đeroni, čiji je otac Zoran nekadašnji rukometni internacionalac koji je prošao školu bjelovarskog Partizana, a karijeru kasnije gradio u Španiji i Portugalu, a mama iz Kikinde, bili su jedni od ključnih faktora u trijumfu španske „armade“. 

Braća Cikuša zavoleli su rukometnu loptu sa šest godina i krenuli da treniraju u Handbol Bordilsu iz Bordilsa, gde im je otac bio i trener.

Pre četiri godine postali su deo španske Barselone. Prve dve sezone prelazili su svakog dana autom 160km u oba smera kako ne bi propustili ni jedan trening, dok su u poslednje dve stanovnici čuvene La Masie. Postali su projekat velike Barselone, a trener im je legendarni Raul Entrerios.

Đorđe igra na poziciji desnog beka, ali s obzirom da koristi obe ruke može da igra na sve tri bekovske pozicije, dok je Petar srednji-levi bek. U šampionskom sastavu Španije bili su najmlađi igrači.

Balkanski talenat i španski sistem čuda čine.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *