Balkan-Handball.com

TEMA NEDELJE: Traži se novi član za SEHA četvorku

Utakmicama u Bukureštu i Nišu počinje osma sezona SEHA Gazprom lige. Dva grada bogate rukometne tradicije nove su lokacije na mapi regionalnog takmičenja i simbolično su prava – izabrana mesta za uvod u novu takmičarsku godinu.

Da li je liga slabija u odnosu na prošlu sezonu kada je bilo slovenačkih klubova? Da li je, za sada, neuspeli plan da se sistem takmičenja promeni sa 12 ekipa sa manjim brojem utakmica, koje bi izazvalo i Vesprem da se vrati u ligu, svrsishodan, nema svrhe komentarisati dok se ne ostvari i pokaže prve efekte.

Možda SEHA ove godine neće vrcati od velikih imena, superstarova i timova TOP klase, ali će dobiti ono što svakoj ligi treba – veću neizvesnost i smanjivanje jaza između najboljih i najslabijih. To će prijati svima, kako klubovima, tako i navijačima, kao i medijima, kojima je najmanje interesantno da prate i izveštavaju sa utakmica završenih sa 20 golova razlike.

I dok se prethodnih godina, doduše, nezvanično „ludovalo“ sa spominjanjem Barselone i ostalih velikih evropskih klubova, pokazujući nameru da se napravi kakav-takav pandan EHF Ligi šampiona, bez jasno formulisane ideje šta je cilj, gde je granica i šta mi zapravo hoćemo od regionalnog takmičenja zamišljenog da podiže kvalitet rukometa na ovim prostorima, ova uslovno rečeno, „recesija“, došla je kao poručena, prati krvnu sliku klubova od Dobove do Đevđelije i može im pomoći da se konsoliduju i pripreme za bolja vremena.

Posle godinu dana stanke od izlaska Vesprema, liga će dobiti novi pravi derbi, ovog puta, Vardara i Meškova. Neće sastav Vardara biti puno lošiji od onog prošlogodišnjeg, ali će realno skromniji igrački fond, neizvesnost oko sponzora i smanjena euforija u Skoplju dovesti do toga da se sve snage usmere na EHF Ligu šampiona. Sa druge strane, Manolo Kadenas je oformio interesantan sastav, podmlađen, karakteran, a poznavajući njegovu ambiciju, nema sumnje da će mu trofej SEHA biti reper za prolazno vreme u Brestu.

Biće ovo sezona trenera, s obzirom da su tu i Lino Červar, odnosno, Veselin Vujović. Mogućnosti Zagreba su trenutno najveća nepoznanica, ali plasman na F4 ne bi trebalo da bude doveden u pitanje. Najinteresantnije pitanje je ko bi to mogao da bude četvrti?

Ko je najbliži Final4 SEHA 2018/2019?

View Results

Loading ... Loading ...

Puno je kandidata. Nexe je imao odličnu evropsku sezonu sa četvrtfinalom EHF Kupa. Veselin Vujović je najavio da će se i niški Želja upustiti u borbu za plasman na F4. Prvi je pripreme u Evropi započeo Slavko Goluža sa Tatranom, što jasno govori kakve su mu ambicije. Dobro je i počeo trijumfima u Doboju i čehoslovačkom Kupu. Metalurg je EHF održao na aparatima za „veštačko disanje“ davanjem mesta u Ligi šampiona, iako su mnogi mišljenja da klub koji već godinama ne može da se finansijski konsoliduje, više ne zaslužuje mesto u eliti. Ostanak Kuzmanovskog i Jaganjca, uz talentovane domaće igraće, garantuje i određeni nivo igre. Rumune ćemo videti na delu, iako im se ne piše dobro, s obzirom da će sa kratkom klupom igrati i domaće prvenstvo. Ako trener preživi do zime, ako igrači ostanu zdravi, mnogo „ako“, ali bilo bi lepo da i rumunski rukomet postane pravo SEHA tržište, a ne da doživi traumu ove sezone. I Novosađani će imati šta da kažu, uostalom, ništa ne zaostaju za polovinom lige i u „Slanoj bari“ će sigurno padati skalpovi. Ostaje Izviđač, po pravilu, uvek talentovan i rukometan sa novim trenerom i osiromašenim sastavom, ali to je Ljubuški.

Uživajte u dobrom rukometu. Uz puno TV prenosa i dobru pokrivenost na socijalnim mrežama, SEHA je proizvod za uživanje. Stres ostavite za reprezentacije i Ligu šampiona.

One Comment

  1. Pingback: VOX POPULI: Tatran najbliži plasmanu na SEHA F4 | Balkan Handball

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *