Balkan-Handball.com

Arslanagić: Nemamo više golmane velikog formata

U organizaciji Fakulteta za Sport Univerziteta “Union“ uz podršku Rukometnog saveza Srbije u okviru Sajma sporta u Beogradu održana je stručna tribina na kojoj su o ulozi golmana u savremenom rukometu govorile golmanske legende, olimpionici iz Minhena (1972) Abas Arslanagić, te Los Anđelesa, Mirko Bašić i Dragica Đurić, kao i možda najbolji golman sa ovih prostora unazad dve decenije, sada u ulozi srpskog selektora, Dejan Perić.

Olimpijski šampion iz 1972. godine, Abas Arslanagić izrazio je nezadovoljstvo zbog trenutnog stanja u “golmanskom” puku YU škole…

– Nema golmana velikog formata. Tuga je šta se dešava. Dva poslednja izdanka su Šterbik I Šarić, trećeg ne vidim. Vrhunski golman je golman sa čvrstim egom, individualac koji je čvrst kada se lomi situacija. Golman je često i egocentričan, često ne podnosi konkurenciju. Ćuo sam da je takav Alilović, da ne trpi drugog na golu. Zato trener mora imati kontrolu nad golmanom – kazao je Štencl i izneo jedan podatak iz davne 1972. godine.

– Mene je Štencl držao “na ledu” tokom čitavih priprema. Tek sam odahnuo kada sam seo u avion za Minhen.

O TENDENCIJAMA…

– Ništa novo nije izmišljeno od našeg vremena. Skandinavci su doneli propadanje, nestabilan stav. Što se tiče naših golmana, Šterbik se pojavio kao pravi džin od dva metra. Njemu više niko ne šutira gore, zato je on usavršio noge, odbranu donjih šuteva i to je to. To je njegov stil branjenja, ne može se govoriti o tehnici.  Alilović je pokušao da imitra Šterbika kada je otišao u Španiju i nije mu išlo. Od uzora se uzima ono što je najbolje, pa to primenjuješ na svoju konstituciju.

DRAGICA ĐURIĆ: PRED RISOVIĆ JE SJAJNA KARIJERA

Jedina učesnica tribine bila je Dragica Đurić, olimpijska šampionka sa Jugoslavijom 1984. godine u Los Anđelesu, sada angažovana u stručnom štabu ženske reprezentacije Srbije, sa kojom je osvojila srebrnu medalju na SP 2013 u Beogradu.

– Abas je bio moj prvi idol. Kada sam krenula da treniram, dobila sam njegovu prvu knjigu. Kada sam trenirala u Šapcu, odlazila sam na treninge u pet, vraćala se kući u 11. Kada bi me majka pitala, zašto dolazim tako kasno,  govorila sam – “moram prvo da gledam Mirka, pa onda ja da treniram”. U današnje vreme skandinavska škola je najdominantnija. To je sve postignuto uz saradnju sa odbranom.

Skandinavska škola je najdominnantija. To je sve postignuto uz saradnju sa odbranom.

U vreme Jugoslavije postojala je instituacija trećeg golmana, onog ko nasleđuje. Kakav je danas transfer znanja?

– Ništa se nije promenilo. Imamo Risović koja je jako mlada ušla u reprezentaciju, osvojila medalju. Još uvek je mlada, ima veliko iskustvo. Pred njom je sjajna karijera. Tandemi su jako bitni, primer Tomašević i Risović je odličan, fenomenalno su odrađivale posao, dopunjavale. Tada je Risović i pokazala i kroz manju minutažu da se na nju može računati – zaključila je Đurić.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *