Balkan-Handball.com

GRUPA A: Sudar Nemačke i Francuske obeležiće borbe u Berlinu

PIŠE: Marin Kasić

Ovogodišnja skupina smrti definitivno bi trebala biti skupina A gdje ćemo, već u ranoj fazi natjecanja, vidjeti sudar domaćina Njemačke i aktualnog svjetskog prvaka Francuske. Iste momčadi trebale bi odlučivati o broju jedan u grupi, a bodovi koji će se prenositi vrlo su bitni u kasnijoj borbi za polufinale (vjerojatno sa Španjolskom i Hrvatskom). Ravnomjerne šanse za prolazak grupe imaju Rusija, Srbija i Brazil gdje bi mogla odlučivati trenutna forma, a kao autsajder i glavni kandidat za ispadanje nameće se Koreja.

Francuskoj je ovo prvo veliko natjecanje bez Omeyera i Nikole Karabatića, dvojca koji im je posljednjih 10-ak godina donio toliko zlatnih, ali i preostalih odličja. Ovdje brane zlato od prije dvije godine, pritom ih ne očekuje nimalo lagan posao jer su uvijek svi dodatno motivirani za skalp aktualnih šampiona. Unatoč spomenutim izostancima, Dinart je okupio zaista moćan kadar, a o njihovoj snazi dovoljno govori podatak da su otpisani Tournat, Nyokas i Caucheteux, trojica igrača koji bi zasigurno našli svoje mjesto u bilo kojoj reprezentaciji svijeta. Karabatićevu ulogu u organizaciji igre preuzeti će Claire i Mahe, a tu po potrebi mogu uskočiti Mem i Lagarde. Omeyerovu rolu već su lani preuzeli Gerard i Dumoulin, a zapanjuje širina kojom Dinart raspolaže na desnoj strani napada jer su tu sada Mem, Remili, Richardson, Dipanda, Porte i Abalo. Pivote je birao po svom guštu (Fabregas, Luka Karabatić, Sorhaindo), sva trojica su vrhunski defanzivci, a ne smijemo zaboraviti ni Guigoua i N’Guessana koji su prve opcije na lijevoj strani. Kvaliteta za otići do samog kraja nije sporna, ali put je prepun trnja i potencijalnih zamki.

Domaćin Njemačka također se može svrstati među kandidate za medalje, iako su propisno podbacili na dva posljednja prvenstva u Francuskoj i Hrvatskoj. Prokop je naglasio kako su izvukli pouku, no trebati će više od toga ako žele do polufinala i borbe za medalje. Pritom im podrše sa tribina sigurno neće nedostajati. Zbog ozljeda ne mogu računati na Kuhna i Krausa, a kadar koji je Prokop okupio već je u pripremama pokazao određene napadačke probleme na postavljene zone protivnika. Kao prva vanjska linija isprofilirali su se Fath, Strobel i Weinhold, a rupe bi trebali krpati polivalentni dvojac Fuchsea Drux i Wiede. Startni par krila biti će Gensheimer i Groetzki, potonjeg čeka maksimalna minutaža uslijed otpisivanja Reichmanna sa konačnog popisa (osim njega otpao i Suton), a velika snaga biti će golmani Wolff i Heinevetter te kvalitetni pivoti Pekeler, Wiencek i Kohlbacher. Glavni adut Njemačke za velike rezultate prvenstveno će biti obrana koja sa Pekelerom, Wiencekom, Lemkeom, Weinholdom i vratarima ima ogroman potencijal.

Rusija je uspješno obavila smjenu generacija, na prošlom SP-u ispali su u osmini finala, dok se na Euro nisu plasirali. U međuvremenu upali u manju krizu, no dolaskom Kokšarova stanje se stabiliziralo te je upravo on jedan od najzaslužnijih pojedinaca zašto su ovdje. Uoči puta u Njemačku otpao je bitni srednjak Atman zbog čega je na leđa mladog Zhitnikova pao ogroman teret organizacije igre jer Rusija na toj poziciji više nema alternativu. Jako su tanki i na desnom beku gdje je Kiseljev jedina opcija, tu bi po potrebi trebao uskakati netko od dešnjaka, ili čak Šiškarev (prema riječima Kokšarova). Zbog ozljeda nema ni Shelmenka i Gorboka (Igropula nema već par godina) koji su uz Atmana činili startnu vanjsku postavu. Nije da su njihovi izostanci nenadoknadivi, ali bi svakako dobro došli za popuniti šturu rotaciju. Na lijevoj strani napada glavnu će riječ voditi Shkurinsky i Komogorov, a svakako može pomoći i Dereven. Krila su već dobro poznata sa Dibirovom i Šiškarevom/Kovalevom u glavnim rolama, dok se na crti nametnuo Kalaraš koji je bitan grač u oba smjera. Otvaranje prvenstva propustiti će Kireev zbog ozljede palca, no Grams i Pavlenko su jednako pouzdani na vratima. Postavlja se pitanje koliko ova Rusija može, oni sami imaju ogromna očekivanja (spominju kvalifikacije za Olimpijske igre što donosi jedno od prvih sedam mjesta), a glavni problem mogla bi biti kratka rotacija u bekovskoj liniji što će se definitivno osjetiti kako turnir bude odmicao.

Srbija će još jednom biti bez glavnih zvijezda na ovom natjecanju, no to možda i nije toliko loše jer bi igrači iz drugoga plana definitivno mogli pokazati više zalaganja. Propustili su zadnji SP u Francuskoj, na Euru u Hrvatskoj prošli grupu, no to prvenstvo ipak su obilježili skandali i brojne svađe. Timur Dibirov, lijevo krilo Vardara i ruske reprezentacije dao je jednu vrlo zanimljivu izjavu: Srbija je uvijek opasna na otvaranju, kasnije krenu skandali i prepirke pa se potpuno raspadnu…“ Ostaje za vidjeti može li novi izbornik Peruničić riješiti taj dio bolje od svog prethodnika Cvetkovića. U reprezentaciji ponovno nema popularnih imena poput Momira Ilića, Petra Nenadića, Vujina, Šešuma, Abutovića, Beljanskog, Rnića, Đorđića, Đukića…, samim time Perunčič nije imao nimalo lak zadatak sastavljanja kadra. Startna krila trebali bi biti Nemanja ilić i Radivojević, a velika snaga ove reprezentacije sigurno će biti vratarski dvojac Cupara-Milosavljev, uz iskusnog Verkića iz Vojvodine. Na crti će važnu ulogu imati Marsenić koji je vrlo bitan obrambeno, a u najmanju je ruku upitna napadačka kvaliteta vanjske linije. Tu bi prve opcije trebali biti Pušica, Vujić i Zelenović, no ova „nova“ Srbija više nema luksuz igranja na gol više kao prijašnjih godina. Oni će svoje rezultate primarno morati zaslužiti obranom za što sa Cuparom, Milosavljevom, Pušicom, Draškom Nenadićem, Marsenićem… itekako imaju potencijala. Njihove daljnje ambicije uvelike će odrediti ishod otvaranja sa Rusijom.

Posljednji kandidat za drugi krug je Brazil, momčad koja se i u Francuskoj predstavila  u dobrom svijetlu kada su ih u osmini finala nijanse dijelile od iznenađenja protiv Španjolske. Ovdje su stigli osvojivši drugo mjesto na PanAmeričkim igrama (iza Argentine), a zanimljivo je kako od 16 igrača koji su stigli ovdje čak 13 nastupa u Europi. Zbog ozljeda ne mogu računati na prvog pivota Moraesa i prvog srednjaka J. Silvu, no kadar koji je izbornik Nunes okupio definitivno izaziva respekt. Startni par krila, kao i posljednjih godina, biti će Ribeiro Borges i Chiuffa, a napad će uvelike ovisiti o bekovima Toledu i Langaru. Silvinu ulogu će preuzeti H.Teixeira, Moraesovu pak pivot Pozzer koji je bitan igrač u oba smjera. Nunes je odlučio otpisati Maika dos Santosa koji je godinama bio prve reprezentativni vratar, a sada je jedinica na leđima Cesara Almeide. Osim njega sa šireg su popisa otpali srednjak Acacio Marques i desni bek Gabriel Cerreta Jung, iako su obojica imali sjajne sezone u španjolskoj ligi. Obranom će ponovno gospodariti Barcelonin stručnjak Thiagus Petrus dos Santos, podršku će imati u Poncianu i Pozzerua, dok sa Ribeirom tradicionalno imaju kvalitetnu opciju duboke 5-1 obrane. U pripremama su stavili veliki naglasak na tranziciju i brzi centar, ostaje za vidjeti hoće li Nunes što taktički mijenjati na prvenstvu, pogotovo u susretima protiv izravnih konkurenata za prolazak grupe.

Sa Korejom ćemo zaokružiti ovu skupinu, a za njih će ovo biti povijesni nastup jer će po prvi puta rukometaši Sjeverne i Južne Koreje igrati pod istom zastavom. Nastup je ovdje zapravo osigurala Južna Koreja osvojenim trećim mjestom na Azijskom prvenstvu, a konačnom kadru priključila su se četiri igrača sjevernih susjeda. Njihova je kvaliteta u najmanju ruku upitna, a za ovu razinu definitivno im nedostaje iskustva. Sa prosjekom godina od 25,8 jedna su od najmlađih ekipa turnira, a kao ključni igrači ističu se Suyoung Jung (desni vanjski) i Segundo Na (desno krilo).

Napomena: početne postave navode se redom; vratar- lijevo krilo- lijevi vanjski- srednji vanjski- desni vanjski- desno krilo- pivot

FRANCUSKA

OČEKIVANA POČETNA POSTAVA: Gerard- Guigou- N’Guessan- Claire- Mem- Abalo- Luka Karabatić

IZOSTANCI: Nikola Karabatić

NJEMAČKA

OČEKIVANA POČETNA POSTAVA: Wolff- Gensheimer- Fath- Strobel- Weinhold- Groetzki- Wiencek (obrana Lemke)

IZOSTANCI: Kuhn, Kraus, Hafner, Weber, Pieczkowski

RUSIJA

OČEKIVANA POČETNA POSTAVA: Grams- Dibirov- Shkurinsky- Zhitnikov- Kiseljev- Šiškarev- Kalaraš

IZOSTANCI: Atman, Shelmenko, Gorbok

SRBIJA

OČEKIVANA POČETNA POSTAVA: Cupara- N. Ilić- Pušica- Vujić- Zelenović- Radivojević- Marsenić

IZOSTANCI: Ilić, Vujin, P. Nenadić, Milić, Beljanski, Šešum, Rnić, Abutović, Đorđić, Stojković, Đukić…

BRAZIL

OČEKIVANA POČETNA POSTAVA: Almeida- Borges- Langaro- H.Teixeira- Toledo- Chiuffa- Pozzer (obrana Thiagus)

IZOSTANCI: Joao Silva, Moraes

KOREJA

KLJUČNI IGRAČI: Suyoung Jung (desni vanjski) i Segundo Na (desno krilo)

IZOSTANCI: /

FOTO: Mandatory Credit © HRS / Anze Malovrh

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *