GRUPA C: Danska i Norveška za prvo mesto, Tunis i Austrija za prolaz dalje - Balkan-Handball.com
Naslovna Analize GRUPA C: Danska i Norveška za prvo mesto, Tunis i Austrija za prolaz dalje

GRUPA C: Danska i Norveška za prvo mesto, Tunis i Austrija za prolaz dalje

zika.bogdanovic
0 komentar

PIŠE: Marin Kasić

U skupini C glavnu bi riječ trebali voditi Danska i Norveška koji su i glavni kandidati za prolazak dalje, a o prvome mjesto gotovo će sigurno odlučivati u međusobnom dvoboju. Tunis i Austrija opravdano se nadaju šansi za drugi krug, a Čile i Saudijska Arabija teško će se ugurati u istu borbu. Čile definitivno ne treba unaprijed otpisivati, reprezentacija je to koja je prije dvije godine iznenadila Bjelorusiju te ravnopravno parirala Mađarima, samim time pokazala kako na pravi dan može biti vrlo opasna.

Pregled ove skupine započeti ćemo sa domaćinom Danskom. Posljednji puta kada su ugostili veliko natjecanje (Euro 2014.) godine poniženi su u finalu od Francuza (poraz 32:41), tada se često spominjao poznati Shakespeareov citat iz Hamleta: „Nešto je trulo u državi Danskoj!“, a ove će godine nastojati dokazati cijelome svijetu kako je to samo mit. Svi najavljuju naslov pred domaćom publikom, a ukoliko osvoje prvo mjesto skupine opravdano se mogu nadati polufinalu jer drugi dio ždrijeba, izuzev Švedske, ne djeluje previše zahtjevno. Zbog ozljede će grupnu fazu natjecanja propustiti Henrik Toft Hansen, no Danska u njegovom bratu Reneu i Flensburgovom Zachariassenu ima kvalitetne alternative. Postavljaju se upitnici oko Lindberga (problemi sa ozljedom), no prema trenutnim informacijama on bi uz Lasse Svana trebao činiti par desnih krila. Na drugoj su strani Magnus Landin i Mortensen, dva sjajna defanzivca za 5-1 zonu, dok je vratarski par ponovno Niklas Landin-Jannick Green. U reprezentaciji je ponovno div Markussen, tu su stara lica poput Laugea, Olsena i Mensaha Larsena, a napadom će ponovno rukovoditi prva zvijezda Mikkel Hansen. Najveći problemi ponovno se pronalaze na desnom beku gdje je Kirkelokke otpao zbog ozljede koljena, a poziv nisu dobili Mads Christiansen, Sondergaard i Balling koji su posljednjih godina bili rješenja na toj poziciji. Jacosen se odlučio za Nikolaja Orisa Nielsena i Martina Larsena, no oni, uz dužno poštovanje, ipak nisu svjetski rang kvalitete koji treba Danskoj. Pred domaćom publikom trebali bi iskoristiti naklonost ždrijeba, a veliko bi iznenađenje bilo da ne uspiju doći do polufinala.

Glavni konkurent Danskoj biti će susjed Norveška, reprezentacija koja se probila u sami vrh svjetskog rukometa posljednjih godina. Na SP u Francusku stigli su sa pozivnicom pa na kraju osvojili drugo mjesto, a u Hrvatskoj na Euru nijanse su ih dijelile od novog polufinala. Prije ovog okupljanja imali su problema sa ozljedama, Bergea najviše brine stanje dva bitna beka Johannessena (slomio palac u prosincu) i O’Sullivana (operirao menisk koljena prošli mjesec) oko kojih se vrte mnogi upitnici. Obojica su trenirala po prilagođenom programu, a prema pisanju norveških medija obojica bi trebala nastupiti na prvenstvu (kapetan O’Sullivan tek u drugom krugu). Osim njih zbog loma ruke otpao je i Tonnesen, no Rod, Tangen i Reinkind vrlo su kvalitetne alternative na desnom beku. Iskorak se očekuje od Espena Lie Hansena zbog problema u vanjskoj liniji, no on se muči sa napadačkom formom posljednje dvije godine. Ponovno će sve konce igre vući neizostavni čarobnjak Sagosen koji je motor ove ekipa, a ostatak kadra tradicionalno će popuniti vratar Bergerud, pivot Myrhol te krila Jondal i Bjornsen. Prolazak dalje svakako je izgledan, a za polufinale će morati pobijediti Dance ili Šveđane.

Iza prvih favorita skupine dolazi nam Tunis, reprezentacija čiji je mentalitet ujedno i njihova najveća slabost. U Francuskoj su osvojili skromno 19. mjesto, no ovdje najavljuju kako je cilj prolazak skupine i plasman u drugi krug. Toni Gerona za ovo je okupljanje pozvao najjače snage, no u samom startu bio primoran otpisati desnog beka Bannoura zbog ozljede. Njegov izostanak definitivno će biti napadački minus, no Hosni se u pripremama pokazao kao kvalitetna alternativa. Bitne konce u igri ponovno će vući bekovi Sanai, Jallouz, Soussi i Alouini, a osloniti se mogu na standardno krilo Boughanmija i pivota Chouirefa. Pritom ne smijemo zaboraviti na vratarski dvojac Missaoui-Maggaiez koji ih je često izvlačio posljednjih godina. Izravni duel sa Austrijom odrediti će njihovu sudbinu, u ovom trenutku ipak zaostaju kvalitetom za prvonavedenim dvojcem.

Austrija se nije plasirala na SP prije dvije godine, a ovdje traže dobar rezultat pred Euro 2020. kojemu su jedan od domaćina. I oni su prije puta u Dansku morali otpisati kapetana i bitnog beka Alexandra Hermanna, a umjesto njega pozvali brata Maximiliana. Izbornik Johannesson nije se odlučio za vremešnog Marinovića na vratima, umjesto njega pozvao Pilipovića i Bauera što djeluje opravdano u ovom trenutku. Motor ove reprezentacije biti će Nikola Bylik kojega čeka velika minutaža i glavna napadačka uloga, a u vanjskoj liniji pomoć bi mu trebali dodati Zeiner i Božović (moguće i M.Hermann). Tu su i odlična krila Santos i Weber koji nastupaju u Bundesligi te godinama imaju bitne role. Prolazak grupe bio bi njihov vrhunac, upitno je imaju li kvalitetu za nešto više.

Ovu skupinu zaključiti ćemo pričom o preostale dvije reprezentacije, a red je prvo spomenuti Čile koji se u prošlosti znao pokazati vrlo neugodnim. U Francuskoj su na otvaranju iznenadili Bjelorusiju čime su dobili respekt i pokazali kako mogu biti vrlo opasni ako ih se podcijeni, a kasnije na turniru dobro parirali i Mađarskoj. Predvode ih braća Erwin i Emil Feuchtmann na bekovskim pozicijama, a zbog ozljede ovo prvenstvo propušta njihov treći brat Harald koji ipak nije imao toliko bitnu rolu. Povratnik u reprezentaciju je vremešni pivot Oneto koji je i dalje od velike pomoći, a bitna uloga čeka i Rodriga Salinasa na desnom beku. Oni će teško iznenaditi nekoga od favoriziranih momčadi, no nikako ih se ne smije unaprijed otpisati.

Bivši slovenski izbornik Denič preuzeo je momčad Saudijske Arabije, no pripreme su pokazale kako će on teško nešto moći promijeniti u njihovoj igri. Kadar je sastavio od igrača iz najjačih domaćih klubova, prosjek godina je oko 30, a kao glavne snage ističu se srednjak Mojtaba Al Salem te vratar Mohammad Al Salem. Unatoč svemu i dalje se radi o skromnoj reprezentaciji koja bi sa Čileom trebala odlučivati o posljednjem mjestu skupine. Karakterizira ih veliki broj tehničkih grešaka što će sve bolje reprezentacije znati kazniti jer to ipak nije dopustivo na ovoj razini.

Napomena: početne postave navode se redom; vratar- lijevo krilo- lijevi vanjski- srednji vanjski- desni vanjski- desno krilo- pivot

DANSKA

OČEKIVANA POČETNA POSTAVA: Landin- Mortensen- Hansen- Olsen- Oris Nielsen- Lasse Svan- R. Toft Hansen

IZOSTANCI: Kirkelokke, Damgaard, Balling, Mads Christiansen, Sondergaard, Henrik Toft Hansen (samo grupna faza)

NORVEŠKA

OČEKIVANA POČETNA POSTAVA: Bergerud- Jondal- Lie Hansen- Sagosen- Tangen- Bjornsen- Myrhol

IZOSTANCI: Tonnesen, Overby, O’Sullivan (?)

TUNIS

OČEKIVANA POČETNA POSTAVA: Missaoui- Boughanmi- Sanai- Alouini- Hosni- Majdoub- Chouiref

IZOSTANCI: Bannour

AUSTRIJA

OČEKIVANA POČETNA POSTAVA: Pilipović- Santos- Bilyk- Zeiner- Božović- Weber- Wagner

IZOSTANCI: A. Hermann

ČILE

OČEKIVANA POČETNA POSTAVA: Barrientos- Ceballos- Erwin Feuchtmann- Emil Feuchtmann- R. Salinas- Paez- Oneto

IZOSTANCI: Harald Feuchtmann

SAUDIJSKA ARABIJA

 

KLJUČNI IGRAČI: Mojtaba Al Salem (srednji vanjski), Mohammad Al Salem (vratar)

IZOSTANCI: /

PhotoCredit: EXPA/ Sebastian Pucher

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball