9 DANA DO EP 2018: Tradicija kaže Norveška pa 5 mesta prazno - Balkan-Handball.com
Naslovna ArhivaEURO 2018 - žene 9 DANA DO EP 2018: Tradicija kaže Norveška pa 5 mesta prazno

9 DANA DO EP 2018: Tradicija kaže Norveška pa 5 mesta prazno

Zorica Radojkovic
0 komentar

Ostalo je devet dana do početka najvažnijeg reprezentativnog takmičenja u ženskoj konkurenciji ove godine. Evropsko prvenstvo u Francuskoj počinje 29.novembra i trajaće do 16.decembra kada ćemo saznati ko je novi ili možda stari šampion Starog kontinenta.

Tradicija na ovom takmičenju je ubedljivo na strani selekcije Norveške koja je predhodni EHF EURO dočekala sa trostrukom krunom, ali sada više nije tako. U medjuvremenu su im Ruskinje zauzele olimpijski, a prošlog decembra im je Francuska preotela i svetski tron. Medjutim, EHF EURO je nešto gde Norveška ima fascinantne rezultate i ukupno 11 medalja na 12 šampionata. Od toga čak SEDAM titula prvaka Evrope. Najlakše je u stvari reći da samo jednom nisu bile na postolju  i to 2000.godine u Rumuniji. 

Osim Norveške samo su još tri reprezentacije podizale pehar. Tri titule šampiona imaju Dankinje, uz dodatak da su poslednji put na postolju bile pre 14 godina kada su u finalu izgubile upravo od Norveške. Crna Gora i Mađarska imaju po jednu zlatnu medalju sa tim da Mađarice imaju još tri bronze i treća su najuspešnija nacija na kontinentalnim smotrama posle Norveške i Danske. 

Na 12 dosadašnjih šampionata učestovalo je ukupno 24 reprezentacije, a na listu osvajača medalja upisalo se 12. Među njima, osim nacionalne selekcije Crne Gore nema EX-YU reprezentacija.

Srbija je na prošlom prvenstvu u Švedskoj zauzela 9.mesto, a najbolji rezultat je 4. mesto iz 2012.godine.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Copyright © 2023 Balkan Handball