Španija je rukometna velesila – odbranjena titula šampiona Evrope! – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

Španija je rukometna velesila – odbranjena titula šampiona Evrope!

Selekcija Španije je u svom trećem uzastupnom finalu uspela da odbrani titulu šampiona Evrope, osvojenu u Hrvatskoj, 2018. godine. Izabranici Đordija Ribere su još jednom odigrali dobar meč, sličan kao u grupi protiv Hrvatske, a ovoga puta, selekcija sa Balkana je posle drame ostala bez jedine medalje koja joj nedostaje u vitrini.

Finale: Hrvatska – Španija 20:22 (11:12)

Stokholm, Tele2 arena

Sudije: Načevski/Nikolov (MKD)

Semafor: 3:1, 3:3, 5:4, 6:6, 7:9, 7:10, 9:10, 10:10, 11:11, 11:12, 12:16, 14:16, 15:16, 15:17, 18:18, 19:18, 19:19, 19:20, 20:20, 21:20, 22:20

Hrvatska: Šego 4 odbr, Ašanin 1 odbr, Marić 3, Duvnjak 5, Hrstić 0, Stepančić 3, Horvat 2, Šarac, Karačić 4, Musa, Mamić 1, Cindrić, Brozović 1, Matanović, Mandić 1, Šipić

Španija: De Vargas 8 odbr, Korales, Makeda 3, Fernandez 1, Entrerios 2, Dušebaev 2, Sarmiento 2, Aginagalde 2, Sala 1, Goni 1, Figueras 1, Kaneljas 2, Gomez 5, Moros, Arinjo, Gvardiola

Bolje su Hrvati ušli u finalni susret, motivisanije, što je rezultiralo početnom rezultatskom prednosti koju su imali  kada je Duvnjak u sedmom minutu pogodio za 5:4. Nekoliko narednih minuta igralo se gol za gol do rezultata 6:6, a onda su Hrvati stegli odbranu, naterali Španiju na atipičnih šest grešaka već u prvih 20-ak minuta, i to sve iskoristili te su preko Karačića, Duvnjaka i Marića stigli do maksimalnih +3 – 10:7. Međutim, od tog momenta glavnu ulogu na terenu preuzeo je Perez de Vargas, koji je u prvih 30 minuta imao šest odbrana, od čega i jedan sedmerac, minut pre isteka prvog dela, koji je doveo do prednosti Španije na poluvremenu.

Izabranici Lina Červara su početkom drugog poluvremena imali dva minuta igrača manje, a u tom periodu se rizik selektora Hrvatske, koji je igrao bez golmana sa šest igrača u polju, nije isplatio. Španci su dve greške u napadu iskoristili i postigli dva laka gola preko celog terena za velikh + 4 – 16:12. To je rezultiralo ranim tajm autom koji je zatražila klupa Hrvatske.

Červar ni posle tajm auta nije odustajao od svoje rukometne filozofije, igrao je sada sedam na šest, a popularna „klackalica“ bekova u napadu na momente je rezultirala golom, ali je sa sobom nosila i veliki rizik – Entrerios nije uspeo da pogodi prazan gol sa celog terena za novih +3. Kada bi i uspeli u tom delu meča da probiju špansku odbranu, kao poslednji stepenik stajao je de Vargas, koji je bio nerešiva enigma.

Međutim, od 45. minuta, Hrvati su našli svoju snagu u odbrani, ovoga puta u pitanju je bila nešto dublja 6-0 formacija, koja im je omogućila dva laka gola i prilazak na gol zaostatka – 16:15. Izjednačenje (18:18) došlo je u 49. minut, kada igru dva na dva Duvnjaka i Marića nisu mogli da brane Makeda i Gvardiola. Kružni napadač Hrvatske je ostao sam na linije 6metara, i pogodio za egal u dupke punoj Tele2 areni.

Drama i napetost su uzeli svoje, pa je na semaforu od 50. do 55. minuta stajalo 18:18, što je rezultat niza grešaka kako jednih, tako i drugih. Tada je odgovornost preuzeo Luka Stepančić i uputio „projektil“ ka golu Španije (104km/h), koji de Vargas nije mogao da brani – 19:18. U narednom napadu, izjednačio je Gomez sa linije sedam metara.

Očekivana drama viđena je u poslednjih pet minuta – Možda i ključna situacija desila se u 56. minutu.Stepančić je preveslao Entreriosa, koji mu je, rukometno rečeno, ostao na leđima i zaradio dva minuta. Hrvati to međutim nisu iskoristili na najbolji mogući način, a gol prednosti minut i 30 sekundi pre kraja Špancima je ponovo iz sedmerca doneo Gomez. Već u narednom napadu, Karačić je napravio korake, štto nije promaklo makedonskom sudijskom paru, a Aleks Dušebaev je to iskoristio i praktično rešio finale!

Ovako je Španija, kao što smo već istakli, stigla do nove titule šampiona Evrope, i tako postala tek druga selekcija na Starom kontinentu koja je uspela da odbrani tu titulu (Švedska je to uradila na početku novog milenijuma). Hrvatska je ovako ponovila uspeh iz 2010. godine, kada je u Austriji bila drugoplasirana, a Lino Červar se od reprezentacije i velikog Evropskog takmičenja oprašta srebrom.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *