Balkan-Handball.com

Uroš Bregar: U Dansku rasterećeno, fokus na Euro 2022!

Treći put za redom, reprezentacija Slovenije učestvovaće na Evropskom prvenstvu za dame, koje će 3. decembra početi u Danskoj. Slovenke će mečeve grupne faze igrati u Herningu, najpre protiv domaćina Danske (4.decembar), potom protiv branioca trona Francuske (6. decembar), a zatim protiv Crne Gore (8.decembar). 

Na prethonda dva kontinentalna šampionata, Slovenija je zauzela 13. i 14. mesto, tako da bi prolaz u narednu fazu u pomenutoj konkurenciji bio izvanredan uspeh.

Selektor Uroš Bregar sa svojim saradnicima priprema reprezentaciju u Laškom, gde će ostati u „bablu“ do 2. decembra, kada će otputovati na sever Evrope. Što se igračkog kadra tiče, najveći problem je u tome što se Aneja Beganović nalazi u karantinu usled pozitivnog rezultata na koronavirus.

-Aneja je naš najbolji kružni napadač i njeno odsustvo je veliki problem. Ne znamo tačno kada se zarazila i koliko će još biti u karantinu. Znamo samo da je virus pokupila u Koprivnici, gde je puno igračica Podravke zaraženo. Kada dobije negativan rezultat, pridružiće se nacionalnom timu. Ne možemo ništa promeniti, ali se nadamo da će nam se ona pridružiti najkasnije u drugom krugu, u koji želimo da se plasiramo – rekao je selektor Bregar u intervjuu za rtvslo.si.

Slovenija će morati da iznenadi nekog favorita kako bi se našla u drugom krugu…

-Iako su sva tri rivala na papiru favoriti protiv nas, u svakom meču ćemo tražiti način da pobedimo. Jako mi je drago što smo se plasirali na treće uzastopno Evropsko prvenstvo.  S obzirom na to da imamo limitiranu bazu igrača, to je veliki uspeh. Esencijalno je da postanemo konkurentniji najboljim reprezentacijama. Želimo i možemo da prođemo grupu, u prošlosti smo pokazali da možemo savladati najjače timove poput Francuske, Rusije i Holandije. Ali čak i ako ne uspemo, to neće biti katastrofa. Naš apsolutni fokus je na Evropskom prvenstvu 2022. godine koje će se održati u Sloveniji, verujem da će tada naša reprezentacija biti na vrhuncu. Dobio sam garancije od igračica koje su sada opravdano odsutne da će tada biti na raspolaganju.

Da li već sada znate ko će činiti startnu sedmorku?

-Rukomet je dinamičan sport, rotacije su moguće u svakom trenutku. Svakako da su Gros, Lazović, Omoregie, Zulić i Stanko dominante rukometašice od kojih će u mnogome zavisiti naš rezultat. Gros i Lazović su u dobroj formi, Omoregie u nešto slabijoj. Tjaša Stanko igra na jednoj poziciji u klubu, a na drugoj u reprezentaciji. Moj je posao da sve to uklopim u dobru celinu, i da podignem formu reprezentativki. Imamo dosta posla, želimo da se pripremimo najbolje što možemo za ovo kratko vreme. 

Ko su najveći favoriti na prvenstvu?

-S obzirom da Vjahireva i Mihaličenko neće igrati, mislim da Rusija otpada iz najužeg kruga favorita. Francuska ima miks mladih i iskusnih igračica, nije blistala na prethodnom Svetskom prvenstvu, ali verujem da sada može da se vrati na vrh. Svetski prvak Holandija ima veliki hendikep u vidu neigranja Estevane Polman: Verujem da će Nemačka, Norveška i Danska biti snažne. Mislim da će se medalje podeliti u krugu reprezentacija koje sam naveo – prognozira mladi stučnjak.

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *