Ko će se popeti na krov Sveta - Španija ili Holandija? - Balkan-Handball.com
Naslovna ArhivaSP JAPAN 2019 Ko će se popeti na krov Sveta – Španija ili Holandija?

Ko će se popeti na krov Sveta – Španija ili Holandija?

Uroš Samardžić
0 komentar

Dve duge nedelje prošlo je od trenutka kada su sudije dale zna da može da počne prva utakmica na 24. Svetskom prvenstvu za dame u Japanu. Kumamo je živeo rukomet, a na kraju, sve se svodi na finalnih 60 minutu, posle kojih ćemo dobiti odgovor na pitanje – ko će biti novi šampion Sveta, Španija ili Holandija?

Sada već bivši šampion planete je krunu predao nakon takmilčenja u preliminarnoj rundi, u kojoj je Francuska završila kao četvrta, bez šansi da se nađe u glavnoj fazi.

Po prvi putu u svojoj istoriji za naslov najbolje selekcije Sveta boriće se Španija, koj do finala nije imala nimalo lak put. Selekcija sa Pireja je takmičenje u grupi C završila sa pet pobeda iz isto toliko utakmica, pa je u narednu fazu prenela maksimalan broj bodova. Tamo ju je već čekao izuzetno težak zadatak, da stečenu „pol-poziciju“ i održi. Već u prvom meču preliminarne runde Španija je pokazala da nije nepobediva – bod je uzela Švedska. U drugom kolu su Kabral, Pena i drugarice pobedile Japan, a onda je usledio i prvi poraz, od Rusije. Izgubljen direktan duel za prvo mesto, na kraju, nije utaicao na plasman Španjolki u polufinale. Pretposlednji stepenik takmičenja je već priča za sebe, a do detalja ga je opisao kolega Ognjen Borjanović. Treba istači da je Španija tada bila bolja od Norveške, Navaro je „skidala“ i moguće i nemoguće, a neizvesnosti na kraju nije bilo – 28.22 (13:13). Dakle, Španija igra svoje prvo finale Svetskog prvenstva.

  • „Svi imaju po dva, tri, četiri nastupa u finalima, mi nemamo niti jedan. Želele smo da promenimo to, i uspele smo. Sada nam seldi borba za medalju, i zaista čemo pokušati da se okitimo zlatom“, kratka je bila Pena, srednji bek selekcije Španije. 

Sa druge strane stajaće selekcija koja se na prethodnih pet velikih takmičenja okitila sa četiri medalje – Holandija. Posle prvog meča na šampionatu nije izgledalo kao da će ekipa iz „srca“ Evrope doći do finala, kada su „meru“ Holanđankama uzele Slovenke, koje su tako napravile veliko iznenađenje. Međutim, izabranice Emanuelea Mayonade to nije poremetilo, do kraja grupe su pobedile sve utakmice i to redom – Angolu, Kubu, Srbiju i Norvešku. Igra toplo – hladno nastavila se i u preliminarnoj rundi, gde je Holandija predvođena Estevanom Polman upisala nova dva poraza (od Nemačke i Danske) i sebi zakkomplikvala situaciju. Ipak, u poslednjem kolu, Južna Koreja nije bila dovoljno jaka za novog finalistu svetskog prvenstva. Holandija je u polufinalu imala jako težak test, koji je položila. Pala je selekcija koja do tada nije imala poraz – Rusija.

  • „Kada se čula sirena, nisam mogla da verujem da je kraj, i da smo se plasirale u finale. Imale su uspona i padova na šampionatu. Poraz, pa nekoniko pobeda, pa opet dva poraza. Kada se sve pogleda, možemo biti srećne i zadovoljne što smo u finalu. A tmao idemo na zlato“, zaključila je Debi Bon.

Veliko finale 24. Svetsko prvenstva za dame na programu je u nedelju, od 12 časova i 30 minuta po srednjoevropskom vremenu.

 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball