BITI ILI NE BITI: Makedonci svim silama na Čehe (18.15) - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan BITI ILI NE BITI: Makedonci svim silama na Čehe (18.15)

BITI ILI NE BITI: Makedonci svim silama na Čehe (18.15)

zika.bogdanovic
1 komentar

PIŠE: MARKO MARJANOVIĆ

Grupa A, 2. kolo

 Herning – Jiske Bank Boksen Arena

Utorak, 14.01.2014           

18:15        Makedonija – Češka

BITI ILI NE BITI

SVIM SILAMA NA ČEŠKU

Iako su obe reprezentacije poražene na startu, Makedonija je pokazala mnogo više. Češka je razočaranje prvog kola,nastup protiv Austrije daleko je ispod nivoa Evropskog prvenstva. Dan pauze je dobro došao i jednima i drugima, Makedoncima da se odmore i „uhvate vazduh“, jer od brojnih problema praktično nisu stigli ni da se raspakuju, a Česima da konsolduju svoju razbijenu vojsku i operu obraz od nedeljne bruke.

TRESLA SE GORA, RODIO SE MIŠ

Da bi slavila, Češkoj je potreban neviđeni prevrat. Energija, želja, motiv, pa na kraju i kvalitet, sve je na strani crveno – žutih, tako ni da Filip Jiha u najboljem izdanju nije dovoljan. Neophodno je da svi „Narodaci“ odigraju za 200% bolje kako bi bili konkurentni.  Pred takmičenje su, pre svih Jiha, na sva usta galamili kako su došli da iznenade Evropu. Euforično su govorili su o sampouzdanju, sjajnoj atmosferi i svim preduslovima za uspeh, a na terenu je viđena melanholična suprotnost. Pretenciozne najave bez pokrića obile su se o glavu, pre svega Haberu i Hudečeku. Trenerski tandem nije smeo da dozvoli tako nešto ni sebi ni svojim pulenima, i potpuno snosi krivicu za početni debakl. Niz propusta, ne samo u igračkim segmentima, teško je nadoknaditi za tako kratko vreme. Jedino težak podbačaj Makedonaca može da ih spasi.

MAKEDONIJA FAVORIT

Ivica Obrvan je na austrijskom primeru mogao videti recept za pobedu. Forsiranje igre u tranziciji, nešto dublja odbrana kako bi se zaustavili bekovi ,koji su jedina realna opasnost, taktički su potezi koje je logično očekivati.

Makedonija ima mnogo raznovrsniji arsenal oružja. Borko Ristovski je oduševio protiv Danske i svakako je u prednosti u odnosu na Mrkvu.  Štokl je, verovatno zbog povrede, protiv Austrije izašao u osmom minutu i nije se vraćao, a za to vreme je sakupio čak pet odbrana. Govorili smo o kadrovskim problemima Čeha na crti. Alternativo rešenje u vidu Aloiza Mraza nije dalo rezultata, a Sindelar je daleko od kvaliteta Stojančeta Stoilova, pa i Vanče Dimovskog. Pavel Horak je renomiraniji levi bek od svih makedonskih, ali nema dostojnu zamenu u napadu. Naravno, pod pretpostavkom da Jiha preuzme ulogu organizatora igre od ne preterano kreativnih  Sklenaka, Becvara i mladog Babaka. Makedonija je nešto kompletnija i na krilnim pozicijama. Kod Čeha je najopasniji levoruki Jan Sobol, 29-ogodišnji igrač poljskog Pulavija, a tu je i godinu dana stariji Miroslav Jurka koji nastupa za St. Rafael. Jedino klasično levo krilo je Jakub Hrstka, mada i Horak može adekvatno da popuni tu poziciju. S druge strane, krilni kvartet iz Metalurga je bio jedna od najsvetlijih tačaka u pripremnom periodu. Manaskov i Ojleski, odnosno Mojsoski i Georgievski, imaće mnogo više prostora za manevar nego protiv Danske (ukupno četiri gola), iako Česi u odbrani formacijski stoje slično kao i domaćin šampionata. Usled agresivnijih izlazaka na Lazarova, mogu se otvoriti lepi uglovi za Georgievskog ili Mojsoskog, ali i za Stoilova na crti, kojeg će vremešni Kubeš teško moći sam da drži.

JIHA PROTIV LAZAROVA

Posebna pažnja biće usresređena na duel najvećih zvezda i najboljih strelaca na prethodna dva kontinentalna prvenstva, Kirila Lazarova i Filipa Jihe. Obojica su na debiju više od polovine golova postigli sa sedmerca, s tim što je Čeh iz igre šutirao katastrofalnih 2/14. Ni Lazarov se nije proslavio, 3/11, ali je mnogo uspešnije razigravao ostatak tima. Teško je verovati da Jiha može ponoviti tako lošu partiju, kao uostalom i većina njegovih saigrača, ali i Kirilu će biti lakše protiv protiv češke odbrane, koja je nemerljivo slabija od Danske.

I na kraju, imperativ pobede je prisutan na obe strane, s tim što bi Makedoniji više odgovarao remi. Ni gol razlika u slučaju eventualnog trougla neće puno pomoći Haberu i Hudečeku (za sada – 10), tako da Češka ipak igra pod većim pritiskom. Danska je poslednja na svetu protiv koga želite da vadite kestenje iz vatre. U teoriji,do prvog sudijskog zvižduka, sve je na strani Makedonije.

Možda vam se dopadne

1 komentar

GG 14/01/2014 - 14:38

So srce za MAKEDONIJA!!!

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball