Balkan-Handball.com

Marija Jovanović u novoj misiji: „Želim osvojiti rusko prvenstvo“

Kada na jednu utakmicu prvenstva, u jednom pravcu, putujete dve hiljade kilometara i menjate dva aviona, znači samo jedno – da za rukometnom loptom trčite u Rusiji. Kapiten crnogorskih rukometašica sa titulama evropskog šampiona i olimpijskog vicešampiona, Marija Jovanović u dresu Astrahanočke  skuplja veliko igračko, ali i životno iskustvo u jednoj od najjačih evropskih liga.

– Sigurno veliko iskustvo u svakom pogledu, ali kada si okružen našim ljudima sve je lakše. Upravo odigranom utakmcom i pobedom nad Lučom, završili smo regularnan deo prvenstva i već se spremamo za play off i kup, počinje priču predstavnica Crne Gore u balkanskoj koloniji (Erić, Knezović, Tatari) u Astrahanu i nastavlja o specifičnom sistemu takmičenja:

– Sada kreće najbitniji i najzanimljiviji deo, ujedno i jako naporan jer se u Rusiji od ove sezone play off igra u TRI dobijene utakmice. Po sistemu prvi sa osmim, drugi sa sedmim, treći sa šestim i četvrti sa petim. Bolje plasirani igra prve dve utakmice kući pa zatim u gostima. Kao što pretpostavljate može se samo sa jednim protivnikom igrati PET utakmica i putovati dva puta na isto gostovanje. Ako se prođe, tek onda sledi polufinale i finale po istom sistemu. Zato je to naporno više nego inače, i što se tiče igranja, i što se tiče putovanja jer je uobičajeno provesti po 12-13 sati u autobusu ili menjati dva aviona. To je čitav dan u putu samo u jednom pravcu. Do Crne gore brže stignem (osmeh). Druga stvar je što se desi da je ruska reprezentacija na okupu i izvan i duže od uobičajene EHF nedelje pa se posle raspored dodatno zgusne.

Play off igrate sa jednim od najvećih favorita, Zvezdom?

– Danas smo saznali da igramo sa Zvezdom, a ne sa Ladom kako smo očekivali. Ispostavilo se da je Lada pobedila danas prvoplasirani i samo jednom poraženi Dinamo u Volgogradu, koji je namerno igrao sa podmladjenim sastavom upravo da bi Lada pobedila i tako izbegla nas.

Ko su favoriti za titulu?

-Mi smo jako loše počeli prvenstvo, ali opet tek sada je najbitnije igrati kako treba. Po meni prvih pet ekipa (Dinamo, Rostov, Zvezda, Lada, Astrahanočka) mogu pobediti jedna drugu. Bez obzira na poziciju koju trenutno imaju. Naravno dobra igra i bodovi su nekima olakšali protivnike za sada, a neki, kao što sam već prokomentarisala, spremili su „taktiku“ ne bi li se izbegla Astrahanočka koja je trenutno na petom mestu. (osmeh)

Kakva je situacija u klubu i kakve su ambicije?

-Klub je jako stabilan u svim segmentima što je danas retkost, ne samo u Rusiji već u Evropi. Cilj je osvajanje prvenstva i finale EHF kupa. Iskreno, jako želim osvojiti rusko prvenstvo. Nekako do sada je u mojoj karijeri bilo najlakše biti prvak u zemlji u kojoj sam igrala jer su klubovi(Budućnost i Oltchim) bili jako dominantni. Sada je prava borba i svidja mi se sve to. Tako da mi je to jako velika želja i prioritet naravno. Što se tiče EHF kupa mislim da se tek sad zahuktava, Bayer Leverkusen je kvalitetan protivnik, ali se nadam dobrim igrama i prolasku dalje.

A kakvi su tvoji planovi, ugovor ti ističe u junu?

– Želim pre svega biti zdrava i dati sve od sebe ne bi li došli do željenog cilja. Moji neki planovi su da se vratim u najjače takmičenje, odnosno u ekipu koja igra Ligu šampiona, iako je po meni ruska liga trenutno najjača evropska liga. Drago mi je da sam trenutno tu, ali ipak smatram sebe igračem koji želi i može odigrati još par sezona u najjačem klupskom takmičenju. Naravno, osvajanjem ruske titule Astrahanočka bi bila kandidat za Ligu šampiona, ali videćemo još, nije zatvorila sve opcije Mara na kraju razgovora za Balkan-Handball.com.

2 Comments

  1. Vesy

    13/02/2014 at 02:42

    Odlican tekst,pohvale za redakciju Balkanhandball-a.

  2. Šapčanin

    23/02/2014 at 16:12

    Srećno Maro io da ostvariš i ovu sportsku želju. Slobodan Kašiković, novinar iz Šapca

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *