Nastavljen niz: Srbija savladala žilave Grke u Atini! – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

Nastavljen niz: Srbija savladala žilave Grke u Atini!

Reprezentacija Srbije je trijumfalno okončala sjajan kvalifikacioni ciklus, u kojem je prva potvrdila plasman na Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj narednog januara. U poslednjoj utakmici, bez rezultatske relevantnosti, izabranici Tonija Đerone slavili su protiv Grčke u Atini 25:27 (14:12).

Kao što je najavljeno, Srbija se maksimalno borila za nove bodove iako je prvo mesto već obezbeđeno, ali su i Grci dali sve od sebe da iznenade favorita. Dobrim delom meča im je fino išlo u toj nameri, konstantno su vodili od 10. minuta do početka drugog poluvremena, ali je kvalitet Srbije na kraju presudio, iako su u prelomnim trenucima meča na terenu pretežno bili momci koji nisu imali veliku minutažu u reprezentativnom dresu.

Sam početak nije nagovestio da bi Srbija mogla imati problema, ali je to postalo jasno nakon serije Grka od 4:0 i vođstva 6:4. Srpski tim se konsolidovao i vratio u prednost (8:9), ali je motivisana Grčka bila bolji protivnik u oba pravca, i zasluženo stigla do plus dva na poluvremenu.

Izabranici Tonija Đerone imali su dosta problema u odbrani, pre svega sa branjenjem pivotmena Karampurniotisa, najboljim grčkim bekovima Milonasom i Maliosom, ali i sa promešenim zicerima. U poslednjih 10 minuta zakazao je i pozicioni napad, u kojem su dobru minutažu imali povratnici Nenadić i Zelenović, levi bek je bio Đorđić, a priliku je dobio i Marko Milosavljević.

Selektor je nastavak započeo sa bekovskom postavom Milosavljević-Nikolić-Sretenović, Vanju je zamenio Nemanja Ilić, Đukić Radivojevića a Cuparu Dejan Milosavljev. To je dalo rezultata, za šest minuta nije primljen gol i serijom 3:0 napravio je preokret – 14:15.

Usledila je pauza od 10 minuta zbog problema za zapisničkim stolom, što su domaći iskoristili da se vrate u prednost, ali samo na kratko. Tada je na scenu stupio sjajni Marko Milosavlljević, najbolji pojedinac ovog meča, koji je u najvažnijim trenucima individualnim kvalitetom rešavao napade i, zajedno sa Nikolićem, doveo Srbiju prvi put do plus tri, u 47. minutu (21:18). Mladi Dodić dobio je veliko poverenje stručnog štaba u završnici, poslednjih 15 minuta proveo je na terenu, a španski stručnjak je rešio da u odlučujućim momentima da šansu novim snagama. Marko Milosavljević, igrač Železničara koji će od sledeće sezone nositi dres Ademar Leona, držao je Srbiju na bezbednom odstojanju do samog kraja. Tome je doprineo i Dejan Milosavljev sa dva odbranjena sedmerca.

Srbija je tako na najbolji način okončala ovaj kvalifikacioni ciklus, potvrdivši prvo mesto ispred velike Francuske.

GRČKA-SRBIJA 25:27 (14:12)

GRČKA: Bukovinas, Kotanidis – Karampurniotis 3, Dompris 5, Arampacis 6, Milonas 5, Malios 1, Kederis 1, Kandiljas 1, Iljopulos 2, Kostakidis, Moraitis, Nikolaidis 1, Ciras, Papadionisiu, Arapakopulos 

SRBIJA: Cupara, Milosavljev, Radivojević 3, Marsenić 5, Nenadić 3, Đorđić 3, Đukić 1, V. Ilić 1, N. Ilić 4, Sretenović, Obradović, Milosavljević 4, Pešić, Nikolić 3, Zelenović, Dodić

7m: Grčka 4/7, Srbija 5/6

Isključenja: Grčka 12 minuta, Srbija 12 minuta

SEMAFOR: 0:2, 2:4, 6:4, 7:8, 10:9, 14;12, 14;15, 17:16, 18:21, 20:23, 22:25, 24:27

IGRAČ UTAKMICE: MARKO MILOSAVLJEVIĆ

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *