"Orlovi" nadigrali indisponirane Hrvate – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

"Orlovi" nadigrali indisponirane Hrvate

 Reprezentacija Srbije, savladala je u drugom kolu „Kupa Nacija“, Hrvatsku 22:20 (11:9). Agilniji i motivisaniji, "Orlovi" su došli do pobede nad indisponiranim Hrvatima, čija forma, iako je reč o prijateljskom meču, treba da zabrine tamošnju javnost. Meč je prelomljen između 44. i 53. minuta, taman kada je hrvatski selektor Goluža postavio 6:0 odbranu, serijom 5:1, koju su predvodili Momir Ilić i Marko Vujin. Tada se Srbija sa 15:15, odlepila na 20:16 i utakmicu mirno privela kraju. Kod Srbije, Ilić (9) i Vujin (8) su postigli 17 od 22 golova srpskog tima, dok je Hrvate u prvom poluvremenu predvodio Drago Vuković sa pet pogodaka, ali se u drugom delu utopio u sivilo svoje reprezentacije… 

SRBIJA – HRVATSKA 22:20 (11:9)
HALA „PIONIR“
GLEDALACA – 3000
SUDIJE: Volodkov i Zotin
SRBIJA: Šešum 1/2, Vujin 8/12, Nikčević 0/1, Đukić 1/1, Toskić, Stanić 14 odbrana, sedmerac, Ilić 9(3)/15, Milić, Stojković, Manojlović, Rnić, Mitrović, Nenadić 0/1, Pavić 0/1, Pavić, Beljanski 3/3, Marjanović
HRVATSKA: Šego dve odbrane, Marić 1, Balić 1/6, Duvnjak 2/6, Musa, Zrnić 4(1)/5, Kopljar 0/2, Vori 1/2, Gojun, Losert 4 odbrane, Horvat 1/4, Vuković 5/8, Batinović, Bičanić 1/2, Buntić 2/4, Ninčević 2/3.
IGRAČ UTAKMICE: MARKO VUJIN (SRBIJA)
KRETANJE REZULTATA:  1:0 (4.) 2:4 (10.) 4:6 (16.) 8:7 (22.) 9:9 (25.) 13:10 (36.) 13:13 (39.) 15:15 (44.) 18:16 (49.) 20:16 (53.) 21:19 (57.)

Kako se i očekivalo, duel reprezentacija Srbije i Hrvatske, počeo je žestoko sa obe strane. Srpska 6:0 na startu sa Manojlovićem i Beljanskim u sredini, pokazala se kao dobro rešenje, ali je problem ležao u napadu, pa srpski bekovi do prvog tehničkog tajm-auta u 15. minutu, postižu samo jedan gol (4:5). Do tada je ulogu igrača utakmice imao Drago Vuković, levi bek „Kauboja“, koji je individualnim kvalitetom rešavao čuvare, Toskića ili Vujina (jednom, kada nije došlo do izmene odbrana – napad).  Bek Libekea, postiže četiri od pet golova Hrvatske u prvih 15. minuta susreta.

Rešen da mu prva bekovska postava Ilić – Manojlović – Vujin donese prevagu, selektor Veselin Vuković je u tome imao uspeha.  Momir Ilić postiže prvi gol u 16. minutu, pa zatim još dva zaredom iz sedmeraca, a onda stižu i dva projektila Marka Vujina za prvo vođstvo posle početnih 1:0 – 9:7 za Srbiju u 24. minutu.  Razlog pada Hrvatske, ležao je u činjenici da osim Vukovića, bekovska linija sa Kopljarom i Duvnjakom nije prikazala ništa, a ruke su drhtale i krilima, obično sigurnim, Ninčeviću i Horvatu.  U 17. minutu ulazi i Ivano Balić, ali „rukometni Mocart“, nije doneo mnogo toga u igri svoje ekipe.  

Tek u poslednjih par minuta, Vuković meša karte, daje šansu Šešumu i Nenadiću. Hrvati poslednji gol postižu na 24:30 preko Bičanića za 9:9, i tada staju, ponajviše zahvaljujući odličnom Darku Staniću na golu Srbije. Mojkovčanin hvata lob Horvata na sedmercu, brani „zicer“ Ninčeviću i čuva svoju reprezentaciju u vođstvu.  Poluvreme završavaju Šešum i Ilić golovima posle pravih bekovskih skok-šuteva za 11:9.

Prvi gol za Srbiju u drugom poluvremenu postiže Bojan Beljanski, koji je svoju šansu ispred Toskića i Stojkovića u potpunosti iskoristio boreći se sa najboljima. Domagoj Duvnjak ulazi u seriju grešaka i promašaja, pa se Goluža odlučuje da napad da trojki Vuković – Balić – Buntić, ali i to je bilo daleko od idealnog. Oterala je agresivna srpska odbrana hrvatske bekove na 10 metara, pa su ishitreni šutevi bili lak zalogaj za sjajnog Stanića, koji nije opraštao ni „zicere“. Razlika u motivisanosti, samim tim i u agilnosti momaka u dva tabora, bila je očigledna. No, odbrana je i dalje kako-tako funkcionisala kod Hrvata , pa Zrnić i Ninčević „kontraju“ za 13:13. Poslednje izjednačenje smo videli u 44.minutu, 15:15, što se poklopilo i sa promenom, koju je Goluža izvršio u odbrani. Na 6:0 Hrvata sa Musom i Gojunom, raspucali su se Momir Ilić i Marko Vujin. Na streljani je bio Venio Losert. Najubojitiji dvojac srpske reprezentacije, postiže do kraja svih sedam golova za „Orlove“ i praktično rešava meč. Vujin „buši“ Loserta tri puta zaredom, pa posle pauze, dodaje još dva gola, za velikih 20:16 u 53. minutu. Budi se i pozorišna beogradska publika, čiji je broj bio na donjoj ivici pristojnosti (3000). Navijači su prepoznali momenat, kada treba pomoći reprezentaciji i izvršili pritisak na goste.

  Dokaz da je izgubio bitku na „crti“, Igor Vori dobija u 54. minutu, kada se po prvi put upisao u strelce. Duvnjak daje nadu na 20:18 minut kasnije, ali odmah zatim posle prodora Nikole Manojlovića, Gojun mora na „hlađenje“, a kapiten Ilić postiže gol za 21:18, koji umnogome rešava stvari.  Buntić smanjuje i donekle popravlja bled utisak, koji je ostavio, a Momir Ilić, još jednim projektilom na 57:10 praktično rešava priču oko pobednika.

Gotovo desetominutnu epizodu u napadu dobija i debitant, Luka Mitrović na srednjem beku, ali je ipak trojka najbolje funkcionisala, kada je tu bio Nikola Manojlović, uz epizodne uloge Šešuma i Nenadića. Ni krila se nisu naigrala. Za razliku od Niša, gde je imao prostora i bio najbolji srpski igrač, Ivan Nikčević je ovoga puta bio u senci bekova, a ni sa druge strane, Đukić i Pavić, nisu se naigrali…

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *