Balkan-Handball.com

„PRAVA ODLUKA“ – Kup Srbije od sada „Kup Branislava Pokrajca“

Na sednici UO Rukometnog saveza Srbije održanoj u Kragujevcu 01.09.2019.godine prihvaćena je inicijativa Zajednice trenera Rukometnog saveza Srbije da KUP takmičenje u muškoj konkurenciji od sada nosi ime legendarnog igrača i trenera prof. dr. Branislava Pokrajca.

Čuveni „Profesor“, koji je preminuo 2018. godine, među prijateljima poznatiji kao „Kraja“, rukometom je počeo da se bavi kao učenik Pete beogradske gimnazije, a igrao je za ORK Beograd, Crvenu zvezdu i Dinamo.

Za reprezentaciju je nastupio 180 puta, postigao 510 golova i osvojio olimpijsko zlato u Minhenu 1972. godine, kao i dve bronze na Svetskim prvenstvima. Kao najbolje levo krilo na svetu dva puta je igrao za tim IHF.

Sa njim kao trenerom, Jugoslavija je ostvarila najveći uspeh u istoriji svog rukometa – osvojila je olimpijsko zlato u Los Anđelesu 1984. godine, a sa „Krajom“ na klupi, „plavi“ su osvojili i srebro (1982.) i bronzu (2000.) na Svetskim prvenstvima.

Radio je u zemlji i inostranstvu, kako sa klubovima, tako i sa reprezentacijama Španije, SAD-a, Egipta i Katara.

Bio je profesor rukometa na Fakultetu za fizičko vaspitanje u Beogradu, držao predavanja i seminare trenerima širom planete, a za postignute uspehe u rukometu dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.

Dr. Branislav Pokrajac: Ko nam stvara igrače?

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *