SAČUVALE NAJBOLJE ZA KRAJ: Hrvatska slavi istorijsku medalju! – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

SAČUVALE NAJBOLJE ZA KRAJ: Hrvatska slavi istorijsku medalju!

Čudo je kompletirano! Ženska reprezentacija Hrvatske osvojila je prvu medalju u istoriji, savladavši u borbi za treće mesto domaćina Dansku  25:19 (11:11), zahvaljujući pre svega nestvarnoj odbrani u poslednjoj trećini utakmice, kada čak 17 minuta nisu primile gol, i serijom 7:0 obezbedile čudestan uspeh i najveću senzaciju u istoriji Evropskih prvenstava!

Delovalo je da se hrvatska odlično drži u prvom poluvremenu koje je proteklo u serijama dva tima i smenjivanju u vođstvu, ali se ispostavilo da je to samo najava rukometne rapsodije koja je usledila u nastavku. Danska je uspela u 41. minutu da izjednači na 18:18, pre nego što je Hrvatska zaključala sve prilaze svojoj mreži, i strpljivim napadom, pre svega preko pivotmena, rešila pitanje pobednika.

Hrvatska slavi uspeh kakav niko ni u najlepšim snovima nije očekivao, dok Danska tuguje jer je i nakon 16 godina ostala bez medalje na EP.

HRVATSKA-DANSKA 25:19 (11:11)

HRVATSKA : Pijević 13 odbrana, Bešen –  Stela Posavec 5, Katarina Jezić 5, Ana Debelić 4, Ćamila Mićijević 3, Josipa Mamić 2, Paula Posavec 2, Dora Krsnik 2, Andrea Šimara 1, Dejana Milosavljević 1.

DANSKA : Toft 3 odbrane, Rheinhart 3 odbrane –  Ane Mete Hansen 4, Mete Tranborg 4, Larke N. Pedersen 3, Mia Rej 2, Mie Hojlund 2, Rike Iversen 1, Luis Burgard 1, Kristina Jorgensen 1, Katrin Heindal 1.

Semafor: 3:0, 4:2, 4:7, 8:7, 8:9, 11:10, 13:11, 16:14, 18:18, 25:18

Krsnik iz sedmerca, pa Mićijević dva puta iz igre, donele su Hrvatskoj ranih 3:0, ali se situacija brzo preokrenula. Danska je posložila odbranu i serijom 5:0 povela sa 7:4, uz dva odbranjena sedmerca Rajnhart i 10 minuta bez primljenog gola, da bi nakon tajm-auta Šoštarića Tea Pijević povezala četiri sjajne odbrane, a Katarina Ježić dva gola za 7:7, pre snalažljivog poteza Stele Posavec za novu hrvatsku prednost, 8:7 u 25. minutu. Tada je Jensen bio prinuđen da pozove na dogovor, nakon osam i po minuta bez gola svoje ekipe.

To je dalo rezultata, pošto su Iversen i Burgard ponovo preokrenule, ali se Hrvatska nije dala – Mamić, Milosavljević i Posavec pokreću napad za vođstvo od 11:10, ali se na odmor otišlo u egalu. 

Vrhunski je izgledala hrvatska 6-0 odbrana početkom nastavka, a kreacije Mićijević – asistencija za Debelić, potom i „bomba“ sa deset metara donele su vođstvo 13:11. Sjajnim napadima preko pivotmena, ta prednost je održavana igrom gol za gol do 40. minuta, kada je Pedersen jednu izgubljenu loptu pretvorila u lak gol iz kontra napada za 17:17, ali je Paula Posavec vrlo brzo uzvratila sa levog krila. 

17 MINUTA BEZ PRIMLJENOG GOLA!

Nakon što je Danska propustila napad za vođstvo, Ježić i Krsnik ponovo odvajaju svoj tim, 20:18 na sredini drugog dela. Zona je još jednom postala čelična, a kombinacija Blažević-Ježić nezaustavljiva, za 5/5 hrvatskog pivotmena i 21:18.

Tri napada je propustila Hrvatska za plus četiri, ali ni Dankinje na drugoj strani nisu uspele da probiju odbrambeni zid, pa je vreme radilo za balkansku selekciju. Svestan važnosti trenutka, Šoštarić je zatražio tajm-aut u 50. minutu, a Posavec probila za maksimalnih 22:18. Izgubile su sve konce napada danske rukometašice, postalo je jasno da su na konopcima. Čak i kada su stvorile povoljniju priliku za šut, tu je bila maestralna Tea Pijević. Vreme je prolazilo, hrvatska mreža je mirovala, a kada se Šimara upisala u strelce pet i po minuta pre kraja za 23:18, svi su shvatili da će Hrvatska osvojiti prvu medalju u istoriji.

Foto: Jozo Cabraja / kolektiffimages

One Comment

  1. Pingback: Svjetski mediji: Tijare su prikladne za hrvatske kraljice šoka – OnlineVesti

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *