Balkan-Handball.com

Zagrebu počasti za herojski otpor, Vesprem penalima do četvrte SEHA titule!

Četvrti put u svom petom pojavljivanju, rukometaši Vesprema osvojili su titulu šampiona SEHA Gazprom lige. U finalnom meču završnog turnira u Zadru, savladali su fenomenalni PPD Zagreb tek nakon sedmeraca. U regularnom delu bilo je 27:27 (15:13), a penalima 5:3 za velikog favorita.

Uprkos porazu, preovladavajući utisak je herojska igra zagrebove „dece“, koja su bila ravnopravna sa jednim od najjačih i najskupljih timova današnjice. Momci poput Edina Klisa, Karpa Sirotića i pre svih Filipa Vistoropa, borili su se u samoj završnici kao da za sobom imaju desetine mečeva na ovom nivou, i izborili remi na krilima čudesnog Filipa Ivića, koji je u poslednjih 20 minuta otupeo sve oštrice protivničkog napada, braneći zicer za zicerom.

PPD ZAGREB-TELEKOM VESPREM

PPD ZAGREB: Slavić 1 odbrana, Ivić 7 odbrana – Grahovac 1, Lejmeter 3, Obranović, Čupić 5, Matanović, Sirotić 2, Musa 2, Klis 3, Gojun, Klarica 2, Mandić 2, Ćavar 1, Vistorop 7, Šipić 1

TELEKOM VESPREM: Korales 1 odbrana, Cupara 9 odbrana – Šipoš, Lekai, Ilić, Mae 3, Blagotinšek 1, Lukaš, Štrlek, Marguč 4, Ligetvari 1, Nilson 1, Makeda 3, Nenadić 8, Jahija 8, Manaskov 2

SEMAFOR: 0:1, 2:1, 6:3, 6:6, 9:8, 10:12, 11:14, 13:17, 16:17, 18:21, 20:22, 21:24, 24:24, 25:25, 26:26, 27:27

SEDMERCI:

Jahija-gol/Ćavar-brani Cupara

Štrlek-brani Ivić/Sirotić-gol

Marguč-gol/Vistorop-gol

Mae-gol/Šipić-brani Cupara

Nenadić-gol

Prvi favorit takmičenja naišao je na iznenađujuće jak otpor hrvatskog šampiona, pogotovu ako se uzme u obzir kadrovska situacija u timu Ivice Obrvana, tačnije izostanak levih bekova Srne i Hrstića, kao i činjenica da je Sandro Obranović bio limitiran povredom zadobijenom u polufinalu. Dodatni hendikep za nominalnog domaćina bilo je drugo isključenje komandanta odbrane, Jakova Gojuna, već u devetom minutu duela.

I u takvom odnosu snaga, Vesprem nije uspeo da pobedi u 60 minuta. „Plinari“ su izašli na teren silno motivisani, posle par kontra napada poveli sa 6:3, i najavili da veliko finale ipak neće biti lišeno uzbuđenja. Tek kada je, zbog skraćene rotacije, Obrvan bacio u vatru mlade snage poput Klisa i Sirotića, silno jaki rival uspeo je da uspostavi dominaciju na terenu, preokrene, i ponese plus dva na veliki odmor.

Međutim, ovog vikenda fenomenalni Filip Vistorop, Edin Klis i Luka Lovre Klarica držali su Zagreb u igri u prvoj polovini nastavka. Disao je autsajder za vratom ekipi Momira Ilića  zahvaljujući Filipu Iviću koji je pravio čuda među stativama. U 52. minutu, Vistorop je smanjio na 23:24, a nakon nove bravure bivšeg golmana Celja i odbranjene kontre Manaskovu, Čaba Leimeter poravnao je na 25:25 u 55. minutu.

Kada je postalo „gusto“, odgovornost u Vespremu preuzeo je olimpijski šampion, Kentan Mae, koji je jedini imao rešenje za energičnu odbranu i maestralnog Ivića. Nadahnuti Vistorop je još jednom poravnao, a Jahija Omar iznudio isključenje Šipića, tačno tri minuta pre kraja.  To je iskoristio Nenadić za 27:26, ali je Vistorop još jednom neuhvatljiv – 27:27. Sa mladom bekovskom postavom Sirotić-Lajmeter – Vistorop, hrvatski tim držao se junački sa prekaljenim Vespremovcima.

Po mišljenju sudija, pas Nenadića Gašper Marguč uhvatio je u autu, pa je Zagreb na ulasku u poslednji minut zaradio napad za vođstvo. Ipak, on nije najbolje organizovan, pa je Lejmeter bio prinuđen da šutira iz nemoguće situacije. Lopta odlazi daleko preko gola, a Momir Ilić zove na poslednji dogovor, 17 sekundi pre kraja. 

Nenadić je prograo Jahiju koji je pobegao rivalu „iza leđa“, ali je Egipćanin, po proceni slovačkih arbitara, napravio probijanje. Tada je postalo jasno da će o šampionu odlučiti penal lutrija. Sa dve odbrane, heroj je postao Vladimir Cupara!

 

Foto: SEHA/Jozo Čabraja/kolektiff

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *