Najmlađa debitantkinja u srpskom dresu, Jovana Jovović: Porodično nam je rukomet u krvi - Balkan-Handball.com
Naslovna BalkanSrbija Najmlađa debitantkinja u srpskom dresu, Jovana Jovović: Porodično nam je rukomet u krvi

Najmlađa debitantkinja u srpskom dresu, Jovana Jovović: Porodično nam je rukomet u krvi

Stefan Branežac
0 komentar

Uvodna pobeda na Svetskom prvenstvu u Japanu, ostaće u posebnom sećanju mladoj Jovani Jovović, koja je u duelu sa Angolom 32:25 postala najmlađa debitantkinja u istoriji reprezentacije Srbije na velikim takmičenjima!

Još uvek sedamnaestogodišnja talentovana rukometašica iz Crvenke, koja će svoje punoletstvo proslaviti četvrtog decembra u Kumamotu, upisala je par minuta na terenu protiv šampionki Afrike i tako postala deo istorije nacionalnog tima.

Dosadašnja rekorderka bila je Dragana Cvijić, koja je na Evropskom prvenstvu 2008. godine u Makedoniji nastupila sa 18 godina i osam meseci. U TOP 5 najmlađih rukometašica Srbije koje su nastupale na velikim takmičenjima su i Jovana Risović (19 godina i dva meseca – EP 2012), Andrea Lekić (19 godina i tri meseca – EP 2006) i Jelena Lavko (19 godina i pet meseci – EP 2010).

Rođena Crvenčanka, koja je prošlog leta kao deo juniorske reprezentacije učestvovala u osvajanju Evropskog prvenstva B kategorije kao najbolji levi bek turnira, svesna je šanse koju je dobila…

Ovo je velika čast za mene. Želim da se zahvalim celom stručnom štabu što su mi ukazali priliku da budem deo našeg tima na Svetskom prvenstvu. Nadam se da ću se pokazati dobro i iskoristiti priliku.

Na listi najmlađih rukometašica koje su ponele dres „A“ tima na velikim takmičenjima, mlada Jovana zamenila je svoju iskusnu saigračicu Draganu Cvijić…

To ne može da ne prija. Znači mi jako puno na planu samopouzdanja. Selektor, treneri i devojke mi puno toga olakšavaju i čine da nemam tremu i da ne osećam veliki pritisak kao mlada igračica. U ovakvoj ekipi je lako biti najmlađi, sve je kako bi trebalo da bude.

„Najslađe selo“, čuveni rukometni centar, već decenijama izbacuje reprezentativce, a poslednji izdanci čuvene škole Crvenke, Milan Jovanović i Jovana Jovović, potvrđuju to pravilo…

Samo selo ima veliku rukometnu istoriju. Ljudi u Crvenki vole rukomet, prate sva dešavanja u hali, mnogo je dobrih rukometaša poteklo odatle i u tome deca nalaze motivaciju da se bave ovim lepim sportom. To je i mene privuklo, da nastavim tradiciju i postanem deo rukometne istorije.

Sa 11 godina odbojku je zamenila rukometom. Razlozi su poznati…

Mene su uvek privlačili malo grublji, muški sportovi. Porodično nam je rukomet u krvi. Njega su igrale mama i tetka, ali i stričevi. Uvek je bio prisutan tokom odrastanja, tako da je teško bilo da ću izabrati nešto drugo.

Rodnu Crvenku zamenila je mađarskom Dunajvaroši…

Otišla sam posle odigranog Evropskog kadetskog prvenstva sa svojom generacijom. Rad u mlađim kategorijama je bio kvalitetno organizovan. Došla sam do prvog tima. Sada pokušavam da iskoristim svaki trenutak na terenu i čekam priliku za neku veću minutažu u jednoj od najjačih liga na svetu – jasna je Jovana.

SELEKTOR OBRADOVIĆ: MOŽE DA BUDE PREDVODNIK NOVE GENERACIJE SRPSKOG RUKOMETA

Selektor Ljubomir Obradović već duže vreme pratio je razvoj Jovane Jovović kroz kadetsku i juniorsku reprezentaciju, tako je da poziv u seniorski tim bio logična posledica….

Jovanu pratimo kroz trenažne centre koje organizujemo. Ona je baš, baš fini potencijal. Sada od tog potencijala treba izbrusiti pravu reprezentativku. Evo joj šansa da ona bude predvodnik jedne nove genracije devojaka u Srbiji koje će da nastave da igraju rukomet na visokom nivou.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball