Veselin Vuković novi selektor Srbije! - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan Veselin Vuković novi selektor Srbije!

Veselin Vuković novi selektor Srbije!

0 komentar

Selektor rukometne  reprezentacije Srbije, Veselin VukovićNovi selektor muške reprezentacije Srbije je Veselin Vuković. Sa devet glasova „za“ od 13 prisutnih članova na sednici UO RSS, nekadašnji pivotmen slavne Metaloplastike, izabran je za novog vođu srpskih rukometaša na predlog RS Kosova i Metohije. Iako je ime trenera Porta, Ljube Obradovića, predloženo od strane Stručnog saveta, već mesec dana bilo i jedino, koje se dovodilo u vezu sa selektorskom pozicijom, članovi Upravnog odbora nisu dali podršku Pančevcu, koji je sa juniorskom reprezentacijom Jugoslavije osvojio evropsko zlato 2000. godine. Za Obradovića su bila samo tri člana UO (od 13), a tri su bila uzdržana. Obradović je sa predsednikom Stručnog saveta RSS, Prof. Brankom Gardaševićem prisustvovao sastanka, napustivši ga neposredno pre glasanja.

Glasanju o novom selektoru Srbije prethodila je i diskusija, u kojoj se nije čulo "Bog zna šta" od argumenata za jednog ili drugog kandidata. Gen-sek RS KiM, Siniša Lazić, šturo je obrazložio predlog da se za selektora izabere Veselin Vuković, a predlog pokrajinskog Saveza, bio je i Vladan Jordović, koi se u prethodno obavljenom razgovoru zahvalio na poverenju i kazao da u ovom trenutku "nije spreman" da preuzme takvu odgovornost. 

Ipak, u debati, prvi je reč imao Profesor Branko Gardašević, koji je izneo stav Stručnog saveta da se za selektora izabere Ljuba Obradović:

– U prethodnih 50 dana, imali smo pet sednica i ni jedna nije trajala manje od tri sata. Na zadnje dve je prisustvovao i predsednik UO, Marjanović. Uložio sam svoje vreme, energiju i znanje, bez ikakve materijalne nadoknade. Očekujem da to bude uvaženo. Prvo smo imali omalovažavanje od strane medija za naš rad, a zadnjih dana i podbadanja od nekih ljudi iz Saveza. Tri imena za reprezentativne selekcije su prošla, hoćemo da to bude i četvrto. Ljuba Obradović je zadovoljio sve neophodne kriterijume da bude izabran za selektora, i više od toga. Sada se vi izjašnjavate, ne za njega, nego "za" ili "protiv" struke.  Ako ne prihvatite, nastaviće se erozija našeg rukometa. Priča o tome da li Obradović može da postane profesionalac od aprila je veštački generisana. Naši reprezentativci ne sede ovde u hodniku Hotela, pa da im treba trener svakog dana. Ne licitirajte sa drugim imenima, već iznesite, šta imate protiv Obradovića?

Saša Blagojević, direktor Partizana:

– Ni Velja Marjanović, ni Boža Đurković nemaju instrumente prinude. Nisu mi direktori u firmi, Velja više ni u klubu i ne mogu da utiču na moj stav i glas. Stručnost i rezultati Obradovića nisu problem. Mislim da bi glasanje trebalo formulisati na pravi način.  

Dugo se vodila polemika i oko Statuta, to jest, oko toga, da li UO treba samo da aminuje predloge Stručnog saveta ili da ima i svoje kandidate. U nju su se uključili Dr. Saša Marković i pravnik, Bora Perović.

– Upravni odbor je Vlada, i on mora da odlučuje. – zaključio je Perović. Na to se nadovezao Marković:

– Onda da promenimo Statut, pa nek Predsednik sam bira i sam neka snosi odgovornost. Ne znam koji su argumenti za Vukovića, ako uopšte treba da pričamo o drugom kandidatu. Sećamo se da je napustio juniorsku reprezentaciju pet dana pre početka priprema i otišao na Kipar. 

Nadovezao se Gardašević:

– O Vukoviću imam visoko mišljenje kao o igraču i čoveku. Ništa lično. Nemam o njemu mišljenje kao o treneru. Šta je to osvojio u trenerskoj karijeri? Vi postavljate principe, vi ste vlast. Vi postavljate ultimatume. Ne postavljam ih ja. Doveli ste nas pred svršen čin. Ljuba Obradović je kandidat struke. Poštujete nešto. Prvi ću inicirati njegov opoziv, ako prekrši neko pravilo. Ko garantuje da ga drugi kandidat neće prekršiti. Ovo može da se završi za pet minuta, samo recite konkretno, šta su razlozi protiv Obradovića?

U diskusiju se uključila i Milena Delić:

– Obilazite kao kiša oko Kragujevca. Recite koji su argumenti protiv Obradovića. Zna se da je malo nezgodan. On nije prošao kao kandidat za selektora ženske reprezentacije, kada je ženski Stručni savet birao, i ja iz moralnih razloga neću moći da glasam za njega.

Pomenula se i priča da predlog Stručnog saveta nije dovoljno elaboriran. Tada se ponovo za reč javio Prof. Gardašević:

– Zašto elaborirati. To je sve prošlo kroz Stručni savet i mi smo vam ovde doneli predlog. Gde je Vuković da elaborira? To su dvostruki aršini.

Priču je manje-više zaključio Saša Marković:

– Vezano za ženski Stručni savet. Taj SS je izabrao Časlava Dinčića za selektora, koji je napao EHF! Toliko o kredibilitetu tog tela. U Srbiji se uspeh ne prašta!

I tako posle dva sata rasprave, došlo se do glasanja. Prvo su se članovi UO izjašnjavali o Ljubi Obradoviću, a odmah zatim, Veselin Vuković je zadobio njihovo poverenje.

                                                                                                                                     Ž.B

 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball