Vuković skraćuje spisak u nedelju - Čutura kao "džoker"? - Balkan-Handball.com
Naslovna Balkan Vuković skraćuje spisak u nedelju – Čutura kao "džoker"?

Vuković skraćuje spisak u nedelju – Čutura kao "džoker"?

7 komentari

 Selektor reprezentacije Srbije, Veselin Vuković, odredio je 28 momaka, na čijim će plećima, nekim više, nekim manje, 1. februar naredne godine srpski rukomet dočekati bolji ili ne.  Kako je i najavljivao ranije, Vuković je iznenadio, a tu pre svega mislimo na poziv Daliboru Čuturi, srednjem beku Ademar Leona. Koliko igrački kvaliteti nekadašnjeg igrača Železničara i Lovćena nisu sporni, toliko njegov, praktično reprezentativni debi (bio na nekim akcijama za vreme selektorovanja Veselina Vujovića) u 37. godini, izaziva pažnju:

 – Imamo lošu situaciju sa Šešumom i Manojlovićem, a i Petar Nenadić se žali na povredu, no ne bih nazvao poziv Čuture iznuđenim rešenjem, jer je Dalibor to svojim dobrim igrama u Ligi šampiona u potpunosti zaslužio – objašnjava selektor svoju odluku.

Na levom krilu neće biti Filipa Marjanovića zbog povrede. Povratnik, Dobrivoje Marković, ima puno poverenje Vukovića:

– Pričao sam sa Markovićem. On može da doprinese reprezentaciji. Boća je najmanje sporan kada je atmosfera van terena u pitanju, a nadam se da tu svoju dečačku neozbiljnost neće prenositi na trening i sam rad.  Verujem da će imati priliku da da svoj značajan doprinos na ovom takmičenju.

Na desnom krilu, selektor se odlučio za četiri imena od kojih jedino Rajko Prodanović ima iskustva na velikim takmičenjima (SP 2009 i SP 2011). Iako se to pominjalo, poziv nije dobio iskusni Žikica Milosavljević:

– Razmišljao sam i o Markezu, koji ima malu minutažu u Gepingenu, ali ima perspektivu i neku reprezentativnu budućnost. Rajko Prodanović je sklon povredama, tako da sam „potrošio“ četiri mesta za poziciju desnog krila. O Žikici Milosavljeviću sam razmišljao do poslednjeg trenutka, ali nisam bio siguran da je to nešto što bi nam donelo prevagu u ovom trenutku.

Posle izostajanja sa "Kupa Nacija", na spisku je i iskusni Mladen Bojinović…

– On je od tih za koje znamo koliko i šta može, a Srbija nema toliku bazu da Bojinović ne bude na spisku od 28 imena.

 Do objavljivanja skraćenog spiska, ostalo je još par dana. Već u nedelju uveče, znaće se, ko će od 23. decembra krenuti sa pripremama. Biće to 19, najviše 20 momaka, u zavisnosti od zdravstvenog biltena:

– Na početku pripreme bismo okupili veći deo reprezentacije bez igrača iz Nemačke, koji igraju poslednje kolo 26. i 27. decembra. Ukoliko se odlučim da Petar Nenadić bude sa nama na tom užem spisku, s obzirom da i on ima zdravstvenih problema, počeo bi pripreme sa nama, a 26. otputovao za Dansku i odigrao zadnje kolo prvenstva. Priključivali bismo igrače iz Nemačke, kako ko završi, a prva tri dana bi nam pomogli Ivan Dimitrijević i Savo Mešter, koji su van ovog spiska, uz zahvalnost Partizanu.

„Orlovi“ će 28. i 29. decembra, odigrati jedan zatvoreni, odnosno, otvoreni meč sa reprezentacijom Rumunije.  Posle dva dana pauze, novo okupljanje ih čeka 1. januara, a sedam dana kasnije i meč sa Makedonijom u Smederevu. Pripreme se završavaju dvomečom sa Češkom (meč zatvorenog tipa), od kojih će jedan biti poslednja provera 12. januara u „Pioniru“…

– Ima igrača koji su u dobroj formi, ima i onih koji nisu. Vrlo je važno da shvatimo ono što nas čeka. Svi će morati da se maksimalno posvete radu u reprezentaciji. Pokušaćemo da osvežimo nosioce igara u klubovima i praktično od prvog momenta radimo što je moguće više na uigravanju.

Završava se i skauting Danaca, Poljaka i Slovaka…

– Dosta toga smo odradili, ali gledaćemo i da januarske utakmice obradimo. Uz Božju pomoć, pratićemo i drugu grupu sa kojom se ukršamo. Već 10. januara, imaćemo dosta materijala, a što se tiče protivnika u drugoj grupi, imaćemo dosta materijala sa samog Evropskog prvenstva.

Od reprezentacije se na EURO 2012 očekuje najviše – medalja. Ne beži Vuković od toga, ali i pokušava da da objektivan osvrt na trenutno stanje:

– Naš adut mora da bude podrška sa tribina. Suvi kvalitet koji posedujemo, ako budemo objektivni, priznaćemo, nije za medalju. Međutim, uz borbenost, podršku sa tribina i korektno suđenje možemo da pokušamo da se borimo za medalju. Najvažnija nam je prva utakmica sa Poljacima i to je problem sa kojim se srećemo. To bi mogla da bude injekcija samopouzdanja i talas euforije, koja bi nas odvela daleko…

Utakmice Evropskog prvenstva, u ulozi domaćina, verovatno bi trebalo da liče na onu sa Hrvatskom iz „Pionira“?

 – Mislim da ste izveli pravi zaključak. U toj utakmici nismo puno trčali. Za turnirski sistem takmičenja, najpotrebnija je fanatičnost u odbrani, odnosno, strpljiv i dugačak napad. Po svemu sudeći, po onome čime raspolažemo, moraćemo igrati na „mali“ rezultat.

izvor: rss.org.rs

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball