"CROATIA EXPRESS" pregazio Španiju! Možda nisu "Kauboji" ali su zajahali snažno - ovakva Hrvatska odavno nije viđena! - Balkan-Handball.com
Naslovna EHF EURO 2024 „CROATIA EXPRESS“ pregazio Španiju! Možda nisu „Kauboji“ ali su zajahali snažno – ovakva Hrvatska odavno nije viđena!

„CROATIA EXPRESS“ pregazio Španiju! Možda nisu „Kauboji“ ali su zajahali snažno – ovakva Hrvatska odavno nije viđena!

Senzacionalna partija Hrvatske protiv favorizovanih Španaca!

Marko Marjanović
0 komentar

Jednu od najboljih, ako ne i najbolju partiju u poslednjih desetak godina, reprezentacija Hrvatske odigrala je u 1. kolu grupe B Evropskog prvenstva u Nemačkoj. 

Pod svodovima SAP arene u Manhajmu, izabranici Gorana Perkovca su demolirali Špance na način na koji ih niko nije u eri Đordija Ribere.  Trijmfom 39:29 (18:14) obezbedili su, ako ne bude senzacionalnih poraza od Austrije ili Rumunije, prenos zlata vredna dva boda u drugi krug.

Utakmica će ostati upamćena u istoriji i po činjenici da je prva i jedina odbrana španskih golmana zabeležena u 55. minutu, i to nakon pokušaja protivnika sa svoje polovine.

ŠPANIJA – HRVATSKA 29:39 (14:18)

ŠPANIJA: Perez de Vargas (1), Hernandez (0); Pecina, Maqueda 2, Angel Fernandez 2, A. Dušebajev, Figueras 1, Garciandia 3, Serdio 3, Canellas 3, Casado 4, Abello 8 (5), Terafetta 2, Migallon, D. Dušebajev, Odriozola 1.

HRVATSKA: Mandić (3), Ivić (3); Mihić, Duvnjak, Šoštarić 8 (3), Karačić 2, Načinović 4, Mamić, Cindrić 2, Lučin 5, Martinović 8, Šipić, Glavaš 2 (2), Srna 3, Klarica 3, Jelinić 3.

Koliko je start Hrvatske bio bajkovit, najbolje govori činjenica da je Đordi Ribera u 16. minutu zatražio drugi tajm-aut. Ne zna se da li je bolje funkcionisao napad ili odbrana. 

Bez trunke straha, treme ni zadrške, izabranici Gorana Perkovca krenuli su od prvog minuta. Energetski su „pojeli“ Špance u oba pravca, pokazavši širok asortiman opcija u pozicionij igri i tranziciji.

Već posle prvog poluvremena na ovom prvenstvu, Ribera je debelo zažalio  što nije poveo Rodriga Koraljesa, pošto su Hernandez i De Vargas na veliki odmor otišli sa nulama kraj svojih imena. Raznovrstan je bio hrvatski napad pod dirigentskom palicom Cindrića, a kada nije išlo baš kao po loju, ukazivao se nezaustavljivi Tin Lučin.

Tek od 20. minuta je Španija uhvatila ritam u napadu. Izrotirani su svi bekovi dok se nije pronašao Garsijandija, koji je, iako defanzivnije orijentisani igrač, uspevao da probije Ivića (tri odbrane na poluvremenu).

Međutim, balkanska selekcija je napadom uspela da sačuva lepu prednost do velikog odmora. 

Nastavili su Španci 7 na 6 kao što su činili i jednim delom prvog poluvremena, ali im se brzo obilo o glavu. Među stative je stato oporavljeni David Mandić. 

Cindrić, odbranjeni ziceri Mandića,  dva šuta sa svoje polovine, pa Lučin iz silnog naleta – 22:14 za tili čas, Ribera traži poslednji tajm-aut i moli svoje igrače da se bore za svaki gol, kako bi se izbegla katastrofa.

Ali, Hrvatska je nastavila da gazi kako odavno nije. Fantastični Načinović u 35. minutu diže prednost na čudesnih 24:15. 

Opustili su se Hrvati malo u odbrani, ali su napadom čuvali veliku prednost, rešetajući paralizovane španske golmane. Igrao se 48. minut kada je Ivan Martinović svojim osmim golom doneo dvocifreno preimućstvo – 33:23. A onda cepelin Karačića i Šotarića za +11. Bio je to znak da prve minute na velikom takmičenju dobije i Luka Lovre Klarica, koji je znao da ih iskoristi postigavši tri prelepa gola.

Hrvatska je ponizila Španiju i najavila ogroman potencijal na EHF Euro 2024.

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball