Gisli "gine" ali ne može da puca, Palmarson tvrdi da odavno nije bio bolji - Balkan-Handball.com
Naslovna EHF EURO 2024 Gisli „gine“ ali ne može da puca, Palmarson tvrdi da odavno nije bio bolji

Gisli „gine“ ali ne može da puca, Palmarson tvrdi da odavno nije bio bolji

Ozbiljan napadački arsenal poseduje prvi protivnik Srbije na EHF Euro 2024.

Marko Marjanović
0 komentar

Prvi i verovatno najvažniji meč na predstojećem Evropskom prvenstvu, reprezentacija Srbije odigraće 12. januara od 18.00 protiv Islanda.  Jedan od napadački najpotentnijih sastava turnira, na raspolaganju u bekovskoj liniji ima vedete poput Gislija Kristjansona, Omara Ingija Magnusana, Janusa Smarasona,  Viga Kristjansona, Arona Palmarsona i druge.

Poslednjepomenuti je već dugo „mačka u džaku“, kako na klupskom tako i na reprezentativnom nivou. Jedan od živopisnijih rukometnih likova i jedan od najtalentovanijih koji se pojavio u poslednjih 20-ak godina, odlučio je da prethodnog leta siđe sa velike scene i vrati se kući.

Tridesettrogodišnji virtuoz igra u domovini za Hafnafjodor, rasterećen gladijatorskog trošenja u elitnom klupskom takmičenju. Iz Bundeslige je pobegao kao 25-godišnjak i nije se vraćao, ali odiseje u Vespremu, Barsi i Olborgu, nisu iskazale pun potencijal zabavnog plavušana.

Na Islandu se nadaju da će profitirati iz njegove rasterećenosti, iako je tokom zime imao problema sa sitnijim povredama. I veliki Dagur Sigurdson je nedavno izjavio kako očekuje Palmarsona u punom sjaju, upravo iz gore pomenutih razloga.

A Palmarson tvrdi da odavno nije bio u boljoj formi.

-Povratak u islandsku ligu ne doživljavam kao korak unazad, naprotiv. Poslednjih 14 godina sam konstantno bio pod velikim pritiskom, kako na klupskom tako i na reprezentativnom nivou. Sada se osećam mnogo bolje u svakom smislu. 

-Ne sećam se kada sam poslednji put bio u ovako dobroj formi. Jednostavno, imam mnogo više vremena da brinem o sebi. Mnogo je manje pritiska, igram u ligi koja ne spada među najjače u Evropi, i to mi odgovara. Iščekujem Evropsko prvenstvo potpuno spreman, fizički i mentalno, ushićen i motivisan. Ovog januara ću demonstrirati svoj najbolji rukomet – najavio je srednji bek.

Prošla godina je bila rezultatski uspešna, ali zdravstveno traumatična za dve najveće zvezde islandske reprezentacije. Omar Ingi Magnuson je propustio skoro čitav drugi deo prošle sezone zbog povrede pete, ali je taj problem sada već davno arhiviran, i levoruki majstor rukometa je ponovo onaj stari.

Znak pitanja nad limitima Gislija Kristjansona.

Početkom decembra se vratio na teren posle šestomesečne pauze zbog povrede ramena tokom F4 Lige šampiona u junu. Ipak, odmah po povratku se stavio na raspolaganje selektoru Snoriju Steinu Gudjonsonu, koji je tu funkciju preuzeo par dana nakon Gislijeve nezgode.

-Gisli trenira punom parom sa nama, ali jasno je da će mu trebati vremena da se vrati u prepoznatljivu formu. Od njega ne očekujem naročit golgeterski učinak, jer još uvek nije u stanju da šutira punom snagom, kao pre povrede. Međutim, oni koji ga poznaju, dobro znaju da može na mnogo načina da pomogne napadu – rekao je selektor „Ribara“.

Uprkos odsustvu u drugom delu 2023, Gisli Kristjanson je pre par dana prvi put u karijeri proglašen za sportistu godine na Islandu.

Omar Ingi Magnuson je to laskavo priznanje poneo 2022. i 2021. Zanimljivo, prethodni rukometaš laureat bio je Aron Palmarson 2012. 

Islanđani u ponedeljak igraju drugu i poslednju pripremnu utakmicu protiv Austrije, na gostujućem terenu. U subotu su slavili u Beču 33:28. Druga utakmica igra se u Lincu, pa sledi put u Nemačku.

SASTAV ISLANDA ZA EHF EURO 2024:

GOLMANI:
Björgvin Páll Gústavsson, Valur (258/21)
Viktor Gísli Hallgrímsson, HBC Nantes (49/1)

IGRAČI:

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball