Sunce, Mađarice, prečka i miris kafe u Evropi - Balkan-Handball.com
Naslovna Evropa Sunce, Mađarice, prečka i miris kafe u Evropi

Sunce, Mađarice, prečka i miris kafe u Evropi

zika.bogdanovic
0 komentar

Sunce je na kraju ispratilo „peskaše“ iz Grčke. Smrzli i mokri su bili igrači najboljih klubova Evrope sve do nedelje popodne, kada se vrela zvezda udostojila da ogreje okolinu Soluna. Najjače je ogrejala one najbolje, a to su i ove godine devojke iz mađarskog tima „Agenta“. Protivnice iz  grčke ekipe „Spartakus“  su bile više nego dostojne rivalke, pa se posle izjednačenja u dva perioda pristupilo izvođenju „shoot-out“-a. Tamo se bolje snalaze devojke iz Mađarske i „brane“ titulu osvojenu prošle godine na „domaćem“ terenu u Budaoršu. Krajnji rezultat: „Agenta girls“ – „AC Spartakus Goalbet“ 2:1 (21:16; 20:22; 7:4). Najefikasnije kod šampionki su bile Vigh (15), Grosz (11) i Csiki (10), dok je kod grčke ekipe „banku držala“ Souza sa 20 poena.

Ritam sambe i ukus kafe nisu doneli prevagu kod žena, ali je ipak drugačiji epilog takmičenja u muškoj konkurenciji. Naime, Rusi i grčki tim su ukrasili popodne fenomenalnom utakmicom, uzbudljivom i prenapetom za svakoga ko je navijao za jednu od dve ekipe, pokazavši spektakularne strane Rukometa na pesku. Možda to nije bila najraznovrsnija igra obzirom da su se treneri „kladili“ na samo nekoliko sopstvenih najjačih napadačkih opcija, pre svega one na pozicijama džokera i desnim stranama svojih napada, ali sada znamo da će meč biti upamćen pre svega po neverovatnom zapletu.

A zaplet i rasplet se u ovakvim mečevima dešavaju u trećem delu, u takozvanom „šutautu“. Preskočivši oba perioda i prvih devet izvođenja penala, evo nas na kraju pete serije pri nerešenom rezultatu, u trenutku kada ruski „Ekaterinodar“ ima u svojim rukama zlatnu olovku za upisivanje među pobednike EBT Finals-a. Ako uspeju biće, to je svakako zaslužena nagrada za ekipu koja je, uz neprikosnovene evropske vladare iz zagrebačkog „Detona“, najjača konstanta u evropskom klupskom rukometu na pesku. O tome svedoči pet podijuma u toliko poslednjih godina, ali uvek bez zlata koje je odlazilo u ruke „Akademcima“.

Nerešen rezultat pred poslednje izvođenje pete serije znači da je dovoljno bilo kakvo poentiranje. Možda je baš ta činjenica predstavljala pritisak ruskom golmanu koji je pokušaj domaćina da se odbrane izlaskom protivničkog golmana na „sečenje“, završio pogodivši – prečku!!!

Bila je to, ispostaviće se već u sledećem pokušaju, „šampionska prečka“, ali za protivnike. Posle tehničke greške u VI seriji „penala“ koje je sada otvorila ruska ekipa, grčkim Brazilcima je bio dovoljan samo jedan poen i njega „osvaja“ Amaral koji je od lošeg početka utakmice, preko dva poena postignutih za vođstvo svog tima sa „kontra krila“ pri kraju II dela, stigao do pozicije čoveka koji je stavio tačku na ovu fantastičnu utakmicu.

Neverovatno uzbudljiva završnica će nam oduzeti prostor i vreme za priču o dva perioda u kojima su Grci poveli, a Rusi stigli do izjednačenja u II periodu u kome je „Akroplis“ bio bolji u početku, ali je „Ekaterinodar“ prvo fantastičnim lobom anulirao prednost, a potom i „krađom“ od strane Kalašnjikova sebi pribavio napad za osvajanje II perioda, što je i realizovao.

Posle svega, ostaje najbolja preporuka da ovaj meč svakako pogledate putem Interneta, čini se ni da mu činjenica da znate finalni epilog neće oduzeti mnogo od uzbuđenja i neponovljivosti. Neponovljivosti do novog Beach Handball takmičenja, obzirom da smo svedoci fenomenalnih uzbuđenja koja nam stalno stiže sa peščanih rukometnih terena.

„GAS Kilkis Acropolis“ – BHC „SKKM – Ekaterinodar“ 2:1 (12:10; 18:20; 7:6).  Ovim rezultatom je stavljena tačka na takmičenje u kome su trijumfovale devojke iz Mađarske i grčka „legionarska“ ekipa koju su činili uglavnom reprezentativci Brazila – pravi peščani „Čelzi“! Da je pobeda otišla u ruke „Ekaterinodara“ trofeje bi podigli i Marko Pavlović (SRB) i Hugo (ESP), dva kontinentalna MVP-a iz ranijih godina, kojima bi taj trofej bio onaj kojim se upisuju u istoriju kao prvi igrači koji „EBT finals“ osvajaju u dva različita dresa  Bronze idu „Detonu“ (CRO) kod muškaraca i Kamelotu (NED) kod devojaka. Srpska ekipa „Tuareg“ vraća ovu zemlju na veliku scenu. IX mesto je bio finalni epilog njihovog učešća.

X.Q

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball