Abeljo gol mašina, neslavan rekord Blagotinšeka, Vespremova čekaonica bez kraja… – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

Abeljo gol mašina, neslavan rekord Blagotinšeka, Vespremova čekaonica bez kraja…

Lomza Vive Kielce i Barselona pobednici su prvog dana ovogodišnje edicije fajnal-fora EHF Lige šampiona u Kelnu. Šampioni Poljske i Španije boriće se za najprestižniji klupski pehar u nedelju od 18.00, pod svodovima rukometne Meke i Medine – Lankses Arene.

Pomislili su mnogi da je ovo ta sezona kada će Vesprem konačno uspeti da se okiti lovorikama, ali nije. U prvoj sezoni na mestu šefa struke, Momir Ilić je uspeo da se plasira na završni turnir, ali ne i da nadmudri daleko iskusnijeg Talanta Dujšebaeva u polufinalu.

Delovalo je tokom prvog poluvremena da je mađarski predstavnik bliži trijumfu, međutim, u nastavku se situacija potpuno okrenula, pa Vesprem ni u šestom učešću na fajnal-for turniru nije uspeo da dođe do cilja.

Na ishod je, doduše ne presudno, uticao i crveni karton Blaža Blagotinšeka. Slovenac je postao prvi igrač u istoriji fajnal-for turnira sa tri crvena kartona. Samo u jednoj sezoni u kojoj je Vesprem igrao polufinale, „Blagi“ nije pocrveneo.

Lomza Vive Kielce će, s druge strane, drugi put igrati finale, nakon 2016 godine kada su osvojili trofej savladavši upravo Vesprem, nadoknadivši minus devet u drugom poluvremenu. 

Igor Karačić će se boriti za treći naslov, Aleks Dujšebaev za drugi, a njegov otac za peti u trenerskoj karijeri (tri sa Siudad Realom, jedan sa Kielceom). 

U sjajnoj pobedi Barse nad Kilom, Gomez Abeljo je postigao 12 golova, i treći igrač u istoriji koji je dao više od 10 u dve utakmice fajnal-fora. Pre njega, to je pošlo za rukom samo Filipu Jihi i Mikelu Hansenu.

Barselona ima istorijsku priliku da postane prvi tim koji je odbranio titulu od uspostavljanja fajnal-for formata. Najtrofejniji evropski klub, boriće se za 11 titulu prvaka starog kontinenta. 

 

One Comment

  1. Andjela

    19/06/2022 at 12:49

    Da malo bolje pratite rukomet znali bi ste da je Petar Nenadic 2019 godine takodje dao 12 golova za 18minuta protiv Kielca.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *