Balkan-Handball.com

„Dugi“ Bojinović o usponu Srbije: Sve pada u vodu ako ne prođemo grupu u Segedinu! (Video)

Gost pretposlednje epizode našeg „Olimpijskog podkasta“, Mladen Bojinović, izneo je zanimljivo viđenje uspna srpske reprezentacije od dolaska selektora Tonija Đerone. Lavovski se popularni „Dugi“ borio u dresu sa državnim grbom, i mnogo toga dao nacionalnom timu tokom duge i uspešne karijere.

Kao i svi prethodnici koji su govorili na ovu temu, nije krio radost zbog uspešnog novog početka „Orlova“. Međutim, uz prepoznavanje velikog napretka, Bojinović je upozorio da će, po njegovom mišljenju, sve što je do sada urađeno pasti u vodu ukoliko Srbije na zauzme jedno od prva dva mesta i prođe tešku grupu sa Francuskom, Hrvatskom i Ukrajinom na predstojećem Evropskom prvenstvu u Mađarskoj i Slovačkoj.

-Sve pohvale za sve što je do sada urađeno od Tonijevog dolaska, igračima, stručnom štabu i rukovodstvu Saveza. Velika je stvar rezultat u dvomeču sa Francuskom, s tim što je za mene remi u Kreteju veći podvig od trijumfa u Zrenjaninu. Toni je promenio stvari na bolje, međutim, sve će to pasti u vodu ako ne prođemo prvi krug na Evropskom prvenstvu.

-Da bi se nastavila rukometna euforija u Srbiji, neophodan nam je jedan dobar rezultat na velikom takmičenju, a to bi bio prolaz u drugi krug, bez obzira na to šta bi uradili dalje. Igramo sa Francuskom, Hrvatskom i Ukrajinom, to je horor grupa. Iako smo završili kvalifikacije na prvom mestu, ponovo smo izvukli Francuze, a uz njih i Hrvate, i to je zaista jako nesrećna okolnost i najteži mogući žreb.

-Ali, reprezentacija je pokazala da se može nositi sa svima, i treba to da potvrdi u Segedinu. Potvrda, pečat i zalog za budućnost – sve to bi predstavljao prolaz grupe u Segedinu.

-Već desetak godina, naš problem je što nam omladinske, juniorske, kadetske i druge mlađe selekcije ili ne igraju uopšte na prvenstvima, ili ne igraju nikakvu ulogu ako se negde pojave. Tu vidim najveći problem srpskog rukomete. Takođe, bez klubova nema reprezentacija, toga moramo biti svesni. Sve što je urađeno u poslednje vreme neće imati vrednost ako se ne pozabavimo ozbiljnije ovim problemom. Kako će nam izgledati budućnost ako ne pravimo nove Nenadiće, Šešume, Iliće… Ispod generacije Nenadića i Šešuma, nemamo nijednu na sličnom nivou.

-Vidite, do nedavno su nadolazeće snage imale koga da naslede. Peruničić, Jovanović i ekipa su nasledili šabačke vanzemaljce, bili su prvaci u Atini, pa je njih nasledila generacija Petrić i Adžića, pa je došla moja generacija, Anđelkovićeva i tako dalje. Taj kontinuitet se prekinuo, i to je jako opasno po srpski rukomet – upozorio je legendarni bek.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *