Balkan-Handball.com

IHF razmatra nova pravila: Sedam na šest odlazi u istoriju?

Svetska Rukometna Federacija (IHF) će u bliskoj budućnosti testirati nekoliko promena pravila igre koja bi, ukoliko se ispostave korisnim za rukomet, stupila na snagu najranije narednog leta.

Tri nova pravila koja se razmatraju tiču se pasivne igre, tretiranja pogotka loptom u glavu golmana i igru sedam na šest, o kojoj se godinama već puno diskotuje po rukometnim kuloarima.

PASIVNA IGRA

Broj dozvoljenih dodavanja od trenutka kada sudije podignu ruku će se smanjiti sa šest na četiri. Ukoliko defanzivac blokira šut, a lopta se vrati napadaču, to bi se računalo kao jedno dodavanje. 

POGODAK LOPTOM U GLAVU GOLMANA

Sudije više neće dodeljivati crveni karton napadaču koji pogodi loptom golmana u glavu. Napadač će biti sankcionisan isključenjem na dva minuta, bez obzira iz koje pozicije i sa kog dela terena je uputio šut. Izuzetak će biti u slučaju kada je šut upućen pod faulom.

NAPAD SEDAM NA ŠEST

Kada primi gol, ekipa će imati mogućnost da započne novi napad sa dijametra od 3,5 ili 4,5 metara od samog centra terena. To bi otežalo posao timovima koji napadaju sa ekstra igračem u polju a bez golmana, pošto bi golman mnogo manje vremena imao na raspolaganju za povratak na gol. 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *