Radni naslov arhitekte crnogorskog preporoda: „Nismo još rekli poslednju reč“ – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

Radni naslov arhitekte crnogorskog preporoda: „Nismo još rekli poslednju reč“

Reprezentacija Crne Gore će nakon decenije čekanja ponovo zaigrati na Svetskom prvenstvu. Od senzacionalne pobede nad Švedskom kojom su čekirali kartu za Španiju 2013, „Lavovi“ nisu uspevali da prođu baraž sve do spektakularne večeri u Morači i pobede nad Grčkom.

U međuvremenu, Crnogorce su na poslednjoj prepreci redom zaustavljali Belorusija, Rusija, Hrvatska i EHF, koji je zbog korone otkazao duele sa Češkom pre dve godine.

Ovakav rezultat nije došao preko noći, niti je splet kojekakvih okolnosti. Od 2018. kada je preuzeo kormilo nacionalnog tima, selektor Zoran Roganović je strpljivo i vrlo precizno gradio ovu selekciju, ne bi li je doveo tamo gde i pripada. Napredak je bio postepen, ali ne i spor. Da je bio brži, verovatno ne bi ni valjalo, jer u u ovom trenutku „Lavove“ krasi jasno definisana glava i rep, atmosfera unutar i okolo tima, odnosno jasna svest o potencijalu, a sve to dok su obe noge čvrsto na zemlji.

U takvoj klimi, uz umereni optimizam i bez pompeznih najava, Roganovićeva reprezentacija je početkom godine napravila iskorak bez kojeg bi divna podgorička noć bila jako teško ostvariva. Pobede nad Makedonijom i Slovenijom, a potom i Hrvatskom. otvorile su vrata Svetskog prvenstva. Ali, finalni radovi nisu bili nimalo laki…

Iako na papiru ne može preplašiti nijednu ozbiljnu evropsku reprezentaciju, zrela, „namazana“ i puna samopouzdanja selekcija Grčke bila je jako težak zalogaj. Još teže je bilo izboriti se sa pritiskom i valorizovati sve učinjeno u prethodnom periodu. Predvođena Nebojšom Simićem, Crna Gora se izborila i sa poslednjim u moru izazova tokom 12 meseci za nama.

Posle svake pobede, ali i poraza, od članova ovog nacionalnog tima slušamo istu rečenicu. Liči na mantru, ali tonalitet glasa pred mikrofonom, koji se u sledećoj prilici prepozna na terenu, svaki nam put ukazuje da je u pitanju STAV ove grupe momaka – „Nismo još rekli poslednju reč“, vodilja je čete Zorana Roganovića. 

Deset godina je puno. U toj konotaciji, marljivim radom i teškom mukom stvorena prilika za kontinuitet, poprima istorijske primese za rukomet u Crnoj Gori.

Foto: Rukometni Savez Crne Gore/Facebook

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *