KONTINUITET U AMANET: Makedonija ispred Nemačke, Švedske, Mađarske, Poljske... - Balkan-Handball.com
Naslovna Evropa KONTINUITET U AMANET: Makedonija ispred Nemačke, Švedske, Mađarske, Poljske…

KONTINUITET U AMANET: Makedonija ispred Nemačke, Švedske, Mađarske, Poljske…

Marko Marjanović
0 komentar

Pobedom nad Češkom 27:25 (14:12) u veličanstvenoj atmosferi SC „Boris Trajkovski“, reprezentacija Makedonije obezbedila je plasman na Svetsko prvenstvo u Švedskoj i Poljskoj 2023. Iako je ovoga puta u kvalifikacije krenula iz pretkola, gde je dobila najtežeg rivala, ova balkanska selekcija je pobedila još jedan izazov i nastavila kontinuitet nastupa na velikim takmičenjima.

Mesecima unazad, od rane eliminacije sa Evropskog prvenstva, govorilo se o višestrukom značaju ovog braža. Došlo je vreme da se tri velikana oproste od dresa sa državnim grbom, i da se smena generacije kompletira. Lazarov, Mirkulovski i Stoilov iznad svega su želeli da mlađima ostave najbolju moguću polaznu tačku. Poslednji zadatak u višedecenijskim reprezentativnim odisejama bio je jedan od najtežih, ali su ponovo uspeli. Tačnije, nisu dozvolili da momci koji preuzimaju štafetu krenu veoma teškim putem koji je pretio u slučaju neuspeha.

Olimpijski san ostao je nedosanjan, međutim… Od EP 2012 u Srbiji, Makedonija nije propustila Evropsko ni Svetsko prvenstvo, i po tom parametru se nalazi u TOP 5  reprezentacija starog kontinenta! Ovakvim kontinuitetom mogu se pohvaliti još samo supersile poput Francuske, Danske, Španije i Hrvatske. Podatak da je u prethodnih deset godina Makedonija redovnija od Švedske, Nemačke, Islanda, Mađarske, Poljske i drugih selekcija sa većim renomeom i bogatijom istorijom, može samo da služi za ponos svakom pripadniku „zemlje sunca“.

Foto: Rakometna Federacija na Makedonija/Facebook

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball