Odbrana posustala: Brzonogi Holanđani nadigrali Crnu Goru – Balkan-Handball.com
Balkan-Handball.com

Odbrana posustala: Brzonogi Holanđani nadigrali Crnu Goru

U meču drugog kola drugog kruga 15. Evropskog prvenstva u Mađarskoj i Slovačkoj, u kojem su se sastala dva najprijatnija iznenađenja dosadašnjeg toka turnira, Holandija je savladala Crnu Goru 34:30 (18:16).

Verovatno prvi put u istoriji Evropskih prvenstava, reprezentacija Crne Gore važila je blagog favorita, pogotovu nakon spoznaje da Holanđani neće biti vođeni selektorom Erlingurom Ričardsonom, koji je „pao“ na PCR testu dan ranije.

Sve što je krasilo „Lavove“ u dosadašnjem toku turnira, viđeno je u prvih 15 minuta ove utakmice. Simić je nizao odbranjene zicere, napad moćan, predvođen nezaustavljivim tandemom Branko Vujović-Radojica Čepić, pa je sredinom prvog poluvremena, reklo bi se prilično lako, balkanska selekcija vodila sa 10:6.

Međutim,  nakon tri promašane zicera u nizu, sve se okrenulo naglavačke po Crnogorce. Aktivan, strpljiv napad Holandije rukovođen Lukom Steinsom i Kaijem Smitsom, sa puno kretnji i lopti ka pivotmenu, bio je pravo rešenje za crnogorsku odbranu. 

Preokrenuli su Holanđani sve do odlaska na odmor, imali čak i tri razlike u finišu prvog dela. Delovalo je da Crnogorcima treba  malo viši intezitet odbrane kako bi se stvari vratile na svoje, međutim, u nastavku se ukazao holandski golman Tjs Van Lojven, koji je veče pre duela stigao u Budimpeštu. Četvrti čuvar mreže po hijararhiji u ovom nacionalnom timu, sakupio je dvocifren broj odbrana u nastavku (ukupno 16).

Izabranici Zorana Roganovića nisu uspeli da se brane dovoljno dobro u kontinuitetu. Prečesto su protivničke greške vraćali na isti nači, zbog čega nisu nijednom uspeli da izjednače. Poslednji put su blizu bili pri rezultatu 25:24, ali je tada usledila serija Holandije od 5:1, kao u prvom poluvremenu.

Osam minuta pre kraja, na semaforu je pisalo 30:25. Za povratak je trebala savršena odbrana ili neko drugo čudo, a njega danas nije bilo.

CRNA GORA – HOLANDIJA 30-34 (16-18)

CRNA GORA: Nebojša Simić 10 odbrana – Radojica Čepic 6, Branko Vujović 6, Nemanja Grbović 4, Stefan Čavor 3, Miloš Božović 3, Miloš Vujović 2, Stevan Vujovćc 2, Vuk Lazović 1, Marko Lasica 1, Božo Anđelić1, Filip Matović 1.

HOLANDIJA: Thijs Van Leeuwen 16 odbrana – Kay Smits 9, Tommie Falke 6, Luc Steins 6, Dani Baijens 5, Samir Benghanem 5, Bobby Schagen 2, Jasper Adams 1.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *