Balkan-Handball.com

Rajko Milošević slavi titulu u Luksemburgu: Ovde rukomet postaje ozbiljna priča

Golman ponikao u redovima šabačke Metaloplastike, Rajko Milošević (40), pre dve godine završio je igračku, i započeo trenersku karijeru u luksemburškom Ešu. Zadužen za rad sa golmanima, ove sezone se drugi put za redom okitio titulom nacionalnog prvaka, a ukupno četvrti, računajući i njegov mandat među stativama koji je trajao od 2015. do 2019.

U igračkoj karijeri, koja je trajala dve decenije, Šapčanin je rukometni hleb zarađivao još u Italiji, Grčkoj, Danskoj, Nemačkoj i Austriji. 

-Put do titule nije bio toliko težak, osvojili smo tri kola pre kraja prvenstva, mada smo kiksnuli u Kupu, izgubili smo u polufinalu i propustili priliku da treći put zaredom osvojimo duplu krunu – počinje razgovor Milošević.

-Konkurencija nije loša kao što se pretpostavlja, ima 12 ekipa u ligi, igra se dvokružni sistem a zatim plej-of i plej aut. Timovi se sve ozbiljnije pojačavaju iz godine u godinu, dolazi sve više „Jugo“ trenera. Malešević, bivši igrač Sintelona je selektor reprezentacije i trener Dudelanža, u Red Bojsu ima dosta Ex-Yu igrača, ranije je i Brestovac bio trener, a sada se pominje da će doći Zdravko Zovko. Sa mnom u stručnom štabu je Dado Grgić, moj bivši saigrač. Nekada pomoćn trener Metaloplastike, Dejan Gajić, sada je u Beršemu sa Markom Stuparom koji je završio igračku, i započinje trenersku karijeru.

Liga postaje sve jača, ali i dalje nema reprezenta koji bi kvalitetom mogao da zavredi grupnu fazu Lige Evrope…

-Dosta klubova kupuje iz Nemačke i Francuske, pravi se ozbiljna priča. Moj klub je 2013. igrao finale Čelendž Kupa, što se tretira kao veliki uspeh. Predsednik ističe ambicije da se napravi nešto u Evropi. Malo teže je ući u grupnu fazu Lige Evrope, ali u EHF Kupu se, uz dobar žreb, može napraviti ozbiiljan rezultat.

-Za Eš je igrao Vasilakis, ozbiljno bundesligaško ime. Još uvek igra u Luksemburgu . Tu je i Francuz Rogu koji je igrao Ligu šampiona sa Dinamom iz Bukurešta, Red Bojs sada dovodi nekoliko čeških reprezentativaca, tako da rukomet u Luksemurgu poprima sve ozbiljnije razmere. 

Kakav je golmanski potencijal Eša?

-Prvi golman tima, grčki reprezentativac, otišao je u AEK koji pravi veoma jak sastav. Menadženet je odlučio da se sledeće sezone pruži šansa momcima koji su bili u drugom planu, iako sam ja hteo da dovedemo golmana iz Srbije. Osonićemo se na 41-godišnjeg Huga Figueiru, nekadašnjeg golmana portugalske reprezentacije, i na mladu nadu iz Bosne i Hercegovine, Kenana Hadrovića, koji će već četiri godina sa mnom u trenažnom procesu, od njegove 16. godine.

Srpski stručnjak je već šest godina u Luksemburgu, iz kojeg bi mogao da ga „pomeri“ samo ozbiljniji profesionalni izazov…

-Otvorio sam ovde privatnu Akademiju, imam svoj kamp „Be One“, a uskoro bi trebalo da krenem i sa kampom golmana čija bi baza bila u klubu, sa idejom da skautiram sve golmane u zemlji. Sarađujem i sa grčkim selektorom Arvanitisom, koji mi je bio trener u AEK-u, dobio sam poziv da budem trener golmana u nacionalnom timu, ali sam bio u mogućnosti da im pomognem samo onlajn taktičko-tehničkom pripremom. 

-Svoju blisku budućnost vidim ovde u Luksemburgu, sa fokusom na kampove. Međutim, zna se kako je u profesionalnom sportu, teško je planirati na duže staze. Stekao sam pravo da dobijem luksemburški pasoš, namera mi je da ostanem ovde da živim, ali ne bih odbio priliku da se dokažem u nekoj ozbiljnijoj rukometnoj sredini – zaključuje Milošević.

 

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *