Zlatni selektor Zoran Tuta Živković: Vanserijska generacija - Balkan-Handball.com
Naslovna Intervju nedelje Zlatni selektor Zoran Tuta Živković: Vanserijska generacija

Zlatni selektor Zoran Tuta Živković: Vanserijska generacija

zika.bogdanovic
2 komentari

– To je bila jedna vanserijska generacija – kaže selektor zlatnih rukometnih momaka, Zoran Tuta Živković, prisećajući se tih dana 1986. godine na Svetskom prvenstvu u Švajcarskoj:

–  Pobednička generacija. Imali smo u tom timu igrače – pobednike. U pripremnom periodu smo snimili sve protivnike igrajući sa najboljim selekcijama. Naš tim je bio nezavisan od pojedinaca. Momci su bili fenomenalni individualci, ali smo tražili način da to uklopimo u sistem. Uspeli smo u tome.

U preliminarnoj grupi, na putu do finala, tadašnja Jugoslavija je morala da pobedi i aktuelnog svetskog šampiona, SSSR, ali i olimpijskog šampiona iz Moskve, DDR. Obe reprezentacije su bile nepoznanica, jer su propustile Olimpijske Igre u Los Anđelesu.

– Poučeni iskustvom sa prošlog Svetskog prvenstva 1982. godine, kada smo izgubili finale posle produžetaka od Sovjeta, ali i nakon osvajanja olimpijskog zlata u Los Anđelesu, promenili smo par igrača i dve godine se spremali za Švajcarsku. Imali smo problem, jer su u našoj grupi bile najjače reprezentacije, koje su propustile Los Anđeles iz političkih razloga. Oni su vođeni kao autsajderi. Na početku smo uradili najvažniju stvar na turniru, pobedili Ruse.

Finale sa Mađarima je bio „lakši deo posla“…

– Naša grupa je bila najjača. Mađari su imali mnogo lakši put do finala. Prvo poluvreme smo odigrali solidno, bilo je nerešeno, ali smo u nastavku promenili odbranu i sigurno priveli meč kraju. Vodili smo četiri-pet golova desetak minuta pre kraja. Pobeda nije dolazila u pitanje.

U to vreme slavilo se drugačije nego danas. Balkona još uvek nije bilo…

– Najveće slavlje je bilo na Aerodromu. Tu je bila prava fešta na samom dočeku. Sutradan smo bili u Skupštini Jugoslavije. U to vreme nije bilo balkona kao danas.

Nije bilo lako voditi generaciju Vujovića, Isakovića, Cvetkovića, Rnića, Vukovića i ostalih neverovatnih rukometnih veličina…

– To su bili sjajni igrači, ali i veliki individualci. Morali smo da imamo takav sistem da kolektivno budemo mnogo jači. Taj individualni kvalitet je izbijao iz kolektivne igre. Uvek smo bili spremni da svakom protivniku priđemo maksimalno. Nije bilo lako voditi tu reprezentaciju. I pre tog uspeha su bili velike zvezde, ali smo uspeli da stvorimo tim u kome je svako mogao da dođe do izražaja.

Sredinom osamdesetih Evropom je harala Metaloplastika sa dve titule klupskog šampiona Evrope…

– Bila je velika stvar što smo imali Metaloplastiku kao prvaka Evrope, ali su i igrači iz ostalih klubova poput Cvetkovića, Elezovića, Rnića, Grubića, Holperta, davali ogroman doprinos. Nije sve zavisilo od Šapčana. Napravili smo miks. Uspeli smo da iz kvaliteta čitave lige, koja je bila najjača na svetu, stvorimo vrhunsku reprezentaciju u sistemu koji su svi prihvatili – zaključuje Živković.

Osvajači zlatne medalje na Svetskom prvenstvu u Švajcarskoj, biće gosti Rukometnog saveza Srbije na meču Srbije i Češke u Kraljevu 12. marta, u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Švedskoj.

Možda vam se dopadne

2 komentari

abas arslanagic 15/03/2016 - 14:42

Dobra priča Tute, sve je na mjestu, ali zaboravio je dvojicu najvažnijih da spomene, bez kojih nebi bilo zlata. Niko ne poriče izvrsnost pomenutih ali ne mogu se njih dva zaboraviti, da li slucajno ili ne, oni su prva dva imena Ciriha Zlatan Arnautovic, proglašen najboljim golmanom prvenstva i Mirko Bašić koji je branio izvrsno ništa slabije od Zlaje, da skratim obojica fenomenalno. Prva utakmica sa SSSR, protiv Z. Njemačke ma da ne nabrajamo. Toliko s poštovanjem Abas Arsslanagić

Odgovori
giovanni 21/03/2016 - 14:09

A ja se sjećam i da je Zlatan Saračević radio čuda na tom prvenstvu.

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball