Balkan-Handball.com

BEZ CVIJIĆ NA EP 2020, Obradović: Probaćemo da izvučemo najbolji rezultat u sastavu koji budemo imali

Selektor ženske reprezentacije Srbije Ljubomir Obradović prokomentarisao je trenutnu situaciju vezanu za pripreme i samu organizaciju Evropskog prvenstva 2020 (3-20.12). Norveška je odustala od organizacije EURO 2020 zbog situacije sa pandemijom korona virusa, a ostaje da se vidi da li će EHF u saradnji sa Danskom doneti odluku da se ceo turnir premesti u tu zemlju.

Nedelju dana pred početak završnih priprema za EP 2020, vlada neizvesnost hoće li turnira biti uopšte. U takvoj situaciji sport se još uvek nije našao…

  • Ovakva situacija nije bila i daj Bože da nikada više ne bude. Sledećeg ponedeljka bi trebalo da počnemo da radimo, praktično, posle godinu dana od Svetskog prvenstva u Japanu. Devojke imaju još dve utakmice u svojim klubovima. To je nešto što nas brine, ne samo zbog COVID-19, već i zbog povreda. Dragana Cvijić mora na operaciju, neće igrati na EP. Imamo dve povratnice, dve mame, Kaća Krpež je počela da igra u Rostovu, dok sa Tamarom (Radojević) još treba da popričam. Ovo ostalo je tu, da budemo zdravi, da budemo bez sportskih povreda, a posle idu ta testiranja, tu se nikada ne zna. U Norveškoj to ne bi ličilo na Evropsko prvenstvo. Za soluciju sam da se takmičenje odloži za mart, april, možda i jun. Nekada su se Evropska prvenstva igrala u junu. Sada se zatvaraju granice, avio saobraćaj je u problemu, imamo nedelju dana da sačekamo. Neizvesnost je, ali biće šta će biti.

U Mađarskoj, odakle dolazi veliki broj naših, ali i reprezentativki drugih država, praktično 80% ligaških utakmica je odloženo u poslednjih mesec dana. Kako u takvoj situaciji proceniti trenutno stanje i formi igračica?

  • Ne samo Mađarska, već i Rumunija ima dosta inostranih igračica. Žao mi je što se posle Japana nismo ni jedanput okupili. Tamo smo došli do jednog određenog nivoa igre u napadu i odbrani, nivoa što se tiče svega. Bilo je dosta stvari da uradimo za ono što nas čeka, kvalifikacije za Tokio i Prvenstvo. Sada se taj raspored obrnuo, jer nas kvalifikacije čekaju u martu. Tu gde smo stali, nastavićemo. Otkazali smo turnir u Poljskoj. Videćemo da li je izvodljivo da se odigraju dve utakmice sa Rumunijom, znajući kakva je situacija tamo kod njih. Vidite veliki broj povreda u svim selekcijama. Sada su tu i Ruskinja Sen, Barbosa, uz one prethodne. COVID-19 je uzeo svoj danak. Pitanje je da li su pripreme i treninzi adekvatno podešeni prema datoj situaciji. Sve je to za duboku analizu, ne smemo da se igramo, niti kockamo. Probaćemo da izvučemo što bolji rezultat od sastava koji budemo imali.

Otkazuju se pripremne utakmice svuda po Evropi. Praktično bez provera reprezentacije će doputovati na EURO 2020.

  • Dosta reprezentacija se okupilo u poslednjoj EHF nedelji. Našim igračicama je prećeno da ako dođu da će imati problema sa ugovorima, tako da nisam imao pravo da ih zovem. Vidite i fudbal, Inter je zapretio Kolarovu. Ako u fudbalu to nije rešeno, teško je onda u rukometu. Moraju da se znaju obaveze i odnos klubova i reprezentacija. Ako je EHF nedelja za sve, onda je za sve, ako nije nije. Ne može da se ne pušta reprezentativka Srbije. Nama nije dozvoljeno da se okupimo. Dobro bi bilo da se sedne i dogovori. Politiku moraju da vode EHF i Savezi, a ne klubovi.

POMOĆ DRŽAVE DRAGOCENA

  • Pročitao sam izjavu i obradovao se zato što je rukomet apostrofiran od strane Predsednika da će dobiti veliku pomoć. Ta nam injekcija mnogo, mnogo treba. Dobro je primetio da struka nije na nivou na kome treba da bude. To nije mali posao i na to treba da se obrati pažnja. Potrebno je, ne samo pomoći klubovima, već i videti gde ta sredstva odlaze. Obavezati čelnike klubova da se obavežu da odgovaraju za ta sredstva ukoliko ona ne idu za razvoj rukometa, troškove igrača, trenera, prevoza i ostalih neophodnih stvari. Da se uvede red. Ako ne bude toga, opet ništa nismo radili. Ako bude jednokratna pomoć, opet ništa nismo uradili, ali me jako raduje taj podsticaj i nadam se da ćemo vratti rukomet tamo gde mu je mesto.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *