Ilija Abutović pred duel u Baru: Bolji smo i to moramo da pokažemo! - Balkan-Handball.com
Naslovna Intervju nedelje Ilija Abutović pred duel u Baru: Bolji smo i to moramo da pokažemo!

Ilija Abutović pred duel u Baru: Bolji smo i to moramo da pokažemo!

zika.bogdanovic
1 komentar

Dugo godina potcenjen kada je u pitanju reprezentativni angažman, kapiten nekada srpske juniorske generacije 1988, a već duže vreme stub odbrane skopskog Vardara, Ilija Abutović, dočekao je svojih pet minuta u nacionalnom dresu. Optimizam ga pred odlučujući duel sa Crnom Gorom u sredu od 20 časova u Baru ne napušta i pored lošeg iskustva iz prethodne EHF nedelje i dvomeča sa Islandom:

– Za prvu utakmicu sa Islandom niko nema objašnjenja. Desilo se to što se desilo. Bili smo spremni, ali posle svega, ne znam šta da kažem. U Nišu nismo smeli da ispustimo onakvu šansu. Imali smo tri gola i samo dva minuta do kraja, ali serija glupih grešaka. Idemo dalje. Moramo da pobedimo Crnu Goru u Baru. Biće tvrda utakmica. Oni su dobra ekipa, naoštreni su maksimalno. I mi ćemo biti spremni.

Nema karata u slobodnoj prodaji, meč visokog rizika za tribine, a ništa lakše neće biti ni na terenu…

– Igraće agresivno, ali mi imamo bolju ekipu, bolju reprezentaciju. Ne bi trebalo da odemo i da se plašimo. Bolji smo i to treba da pokažemo na terenu. Da odigramo kako znamo i to je to.

Crnogorce poznaješ, dosta njih je igralo u Makedoniji…

– Većina njih je bila u Metalurgu ili Vardaru. Uradili su smenu generacija. Mladi su i željni dokazivanja. Ljuba dobro radi sa njima. Puni su samopouzdanja, pogotovo kod kuće. Neki fanatičnom borbenošću nadoknađuju nedostatak vrhunskog kvaliteta. Niko ne razmišlja o Izraelu, sve smo bacili na ovu utakmicu koja mnogo donosi.

Dugo si čekao šansu u reprezentaciji…

– Čekao sam dugo poziv i šansu. Znam da mogu, pogotovo u odbrani, da pomognem. Zadovoljan sam saigračima i saradnjom sa selektorom. Pokušavam da se nametnem koliko mogu.

U Skoplje pre četiri godine si došao na „mala vrata“, ali si vremenom izgradio status igrača i čoveka bez koga se ne može…

– Puno sam naučio u dve godine kod Veselina Vujovića. Posle njega je stigao drugi majstor, Raul Gonzales, španska škola, i kod njega sam stvarno puno naučio. Hvala mu na tome. Napravila se ozbiljna priča u Skoplju, kao što i sami znate. Imali smo odličnu ekipu, a naredne godine će biti još bolja. Očekivanja su velika. I ove smo želeli na F4, ali nismo bili na nivou te najbolje četiri ekipe. Zato sledeće godine to očekujem.

Van terena miran, a na njemu pun samopouzdanja…

– Četiri godine sam već dole. Odigrao sam dosta jakih utakmica, a sve to deluje na to kako se izgrađuješ kao igrač i kao ličnost. Utakmice Vardara i Metalurga, na njima se može mnogo naučiti. Na njima smo se svi izgrađivali kao igrači. Uz to imamo u poslednje dve godine Ligu šampiona, a tu je i SEHA liga. Uz kvalitetne saigrače, gotovo je nemoguće da ne napreduješ.

Iz srpske generacije 1988 praktično više nema nikoga. Šta se desilo sa tvojim saborcima, jedno vreme su tu bili Kostadinović, pa Krsmančić…

– Tako je, izgubili su se mnogi igrači. Momci igraju po Evropi, ali ih nema u reprezentaciji, teško je reći zašto, možda neki nisu ni dobili šansu – zaključio je Abutović.

Možda vam se dopadne

1 komentar

Ragbi :) 09/06/2015 - 23:20

Haha, klasicno potcenjivanje. Malo si poleteo Abutovicu, nedostatak vrhunskog kvaliteta? Kao da si ti neka igracina? Naakon Evropskog prvenstva u Srbiji deseta i gora mesta su vam realnost, da ne spominjem neucestvovanje na prvenstvima. Imate iskusniju reprezentaciju i nista vise, i jedna i druga reprezentaciju su na istom novou, s tim sto Srbija nije napredovala uopste ide unazad, a CG u poslednjih par godina pokazuje poboljsanja i najavljuje neke od buducih VRHUNSKIH igraca. Dobili ste prvu utakmicu jedva, a momci iz CG reprezentacije su pre toga samo 2 treninga odradili zajedno..

Odgovori

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball