Marta Mange Gonzales(Španija): "Svaka utakmica na strani je teška!" - Balkan-Handball.com
Naslovna Intervju nedelje Marta Mange Gonzales(Španija): "Svaka utakmica na strani je teška!"

Marta Mange Gonzales(Španija): "Svaka utakmica na strani je teška!"

0 komentar

 Reprezentacija Španije je poslednje dve godine živi dokaz da dobro uklopljen i složen tim bez mega zvezda može postati konstantna i ozbiljna pretnja tradicionalnim silama u svetu ženskog rukometa. Ipak, koliko god Španjolke bile ta kompaktna celina, jedna devojka se preuzimanjem odgovornosti u najvažnijim momentima nameće kao lider i izdvaja u klasifikaciji "prva među jednakima". Desni bek Marta Mange Gonzales(26) definitivno spada u red igračica koje na terenu prave razliku između vrlo dobrih i odličnih ekipa. Zvanično najbolji desni bek poslednjeg velikog takmičenja(SP u Kini) i jedna od najboljih igračica u najjačoj lige sveta, neposredno pred utakmice Srbije i Španije, govori za Balkan-Handball.com.  

Kakva je promena za tebe bio dolazak iz jedne tople, temperamentne Španije u Dansku, hladnu u više pogleda. Kako si se prilagodila?
-Jako teško sam se privikla, u stvari nisam još uvek(smeh). Ovde je jako loše vreme – 6 meseci u godini, ljudi su hladni, grad je "mrtav", i ceo njihov život se svodi na posao i kuću. Teško jeste, ali mora se.

Nedavno si produžila si ugovor sa Esbjergom. Imala si ponuda većih, jačih klubova i iz drugih zemalja, zašto si odlučila da ostaneš?
-Danska liga je ipak najbolja i najjača na svetu. Ovde se igra najbolji rukomet. A i Team Esbjerg ima velike ambicije u budućnosti. Mnoge klubove je trenutno zahvatila kriza, ali nas još nije stigla.

Šta želiš da ostvariš na profesionalnom planu u budućnosti?
-Što se tiče reprezentacije, moje ambicije su najviše vezane za Olimpijske igre u Londonu 2012.godine.  U planu je nova medalja, ali ovog puta zlatna(osmeh)! A što se tiče kluba, želim da u naredne tri godine, koliko imam ugovor, Esbjerg zaigra u Ligi šampiona.

 Posle dosta neizvesnosti, ušli ste u play-off. Inače imate dobro pokrivenu ekipu na svim pozicijama, šta je razlog nešto slabijih partija u poslednje vreme?

-Lično mislim da su nam zadnje utakmice bile jako teške. Igrali smo sa prve četiri ekipe na tabeli, nismo imali baš ni sreće. Bilo je jako teško. Ove sezone imamo i puno povreda. Dijana Golubić je povredila rame, Bettina Andersen koleno, Marija Staun rame i Rikke Zachariassen Ahilovu tetivu. Imali smo puno pehova. Ove godine odbrana nam je bila mnogo lošija u odnosu na predhodnu i imali samo jednog golmana tokom sezone. Igrali smo i izuzetno mekanu odbranu, i to je glavni razlog za te lošije rezultate. 

Do poslednjeg Evropskog prvenstva reprezentacija Španije nije bila neko veliko ime u svetu ženskog rukometa. Mnogi će reći da nije ni sada, ali dva polufinala, plus medalja iz Skoplja, kažu drugačije. Šta je vaša dobitna kombinacija?

-Imamo jako dobar i izuzetno složan tim. Ginule smo jedna za drugu, a uz to smo dobile i novog trenera koji nam je u potpunosti odgovarao. To je bio recept na Evropskom prvenstvu. A što
se tiče igara na Svetskom prvenstvu – videli smo u Makedoniji da možemo do medalje, pa smo onda imali veliki motiv i nadu da to možemo da ponovimo i u Kini. I pružili smo dobre partije. 

Španiju očekuju dva susreta sa Srbijom, kako vidiš te utakmice?
-U ovom trenutku ne znam puno o reprezentaciji Srbije. Znam samo da je tim poprilično podmlađen, ali isto tako znam da su to kvalitetni igrači. Čula sam da je i nosilac igre Andrea Lekić povređena, ali i mi imamo istih pehova. Svaka utakmica na strani je teška. Borićemo se, videćemo šta će biti.

I ko iz grupe ide na Evropsko prvenstvo u Dansku i Norvešku?
-Ja bih volela da to budu Španija i Srbija(osmeh). 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball