Martin Hojberger za Balkan-Handball.com: Nemačkoj nedostaje jedan Hansen ili Karabatić - Balkan-Handball.com
Naslovna Intervju nedelje Martin Hojberger za Balkan-Handball.com: Nemačkoj nedostaje jedan Hansen ili Karabatić

Martin Hojberger za Balkan-Handball.com: Nemačkoj nedostaje jedan Hansen ili Karabatić

Stefan Branežac
0 komentar

Jul mesec 2011., Solun i Grčka, domaćini juniorskog SP, generacija „pancera“ 1990 predvođena Kristijanom Dizingerom u velikom finalu protiv Danske, okitila se zlatnim odličjem. Martin Hojberger, čovek koji je bio glavni tvorac nemačkog uspeha te godine, vrele avgustovske dane 2019. proveo je u Skoplju. Povod dobro poznat, kadetsko Svetsko prvenstvo u makedonskoj prestonici. Aktuelni selektor nemačkih juniora, u razgovoru za Balkan-Handball.com izneo je utiske viđenog na turniru, učinka svojih sunarodnika, aktuelnog trenutka u kojem je seniorska reprezentacija, ali i problema Bundeslige.

  • Mogli smo da vidimo kvalitetan šampionat, pre svega na tehničkom nivou obučenosti igrača. Mnogi timovi igraju veoma dobro i zrelo za svoj uzrast, pa generalno možemo da budemo zadovoljni kada govorimo u budućnosti ovih momaka i samog rukometa – počeo je priču Martin Hojberger i sa neizostavnim pitanjem o učinku reprezentacije svoje zemlje:
  • Nemačka je napredovala kako je turnir odmicao, jaka odbrane je bila preduslov za dobre igre i osnova za postizanje uspeha.

Prisustvo velikog broja stručnjaka iz ozbiljnih rukometnih nacija, Lina Červara, Žordija Ribere, Kristijana Berga, kao i našeg sagovornika, govori o ozbiljnosti sa kojom te zemlje prilaze radu sa mlađim kategorijama.

  • Mladi rukometaši svaki dan mogu da nauče nešto novo na ovakvom takmičenju, pre svega kako da se nose sa pritiskom. Važno je za svakog igrača da vidi prisustvo trenera seniorske ekipe, znači da se ozbiljno računa na njih. Zato je neophodno pružiti maksimum na svakoj utakmici i treningu uz nešto više detalja o radu sa mlađim kategorijama:
  • Rad na fizičkom planu sa ovom decom je veoma važan, ali treba voditi računa i naći pravu meru, kako ne bi došlo do povreda. Rukomet je sve brži, forsira se jači tempo i igra 1 na 1, pa je neophodna dobra priprema za svakog pojedinca. Takođe, za ovo uzrasno doba, važan je i dobar rad na tehničkom nivou, dodavanju, preciznom i jakom šutiranju.

Aktuelna situacija u seniorskoj reprezentaciji Nemačke, sa kojom naš sagovornik nije uspeo da se plasira na SP u Kataru 2015. godine…

  • Nemačka ima mnogo dobrih rukometaša, ali potreban nam je neko veoma jedinstven, kao Mikel Hansen ili Nikola Karabatić. Tradicionalno nas odlikuju dobri golmani i vrhunska defanziva. Ipak, imamo nekoliko veoma perspektivnih igrača, nakon Olimpijskih igara sledeće godine, doći će do određenih promena. Neki momci će se povući iz nacionalnog tima, mlađi će dobiti šansu. Momci iz generacije 1998-1999 moraju da iskoriste priliku koja će im se ukazati.

Nacionalni šampionat Nemačke mnogi smatraju za najjači na Svetu, ipak, pored te činjenice, Martin Hojberger vidi jedan problem, ali i potencijalno rešenje…

  • Problem sa Bundesligom je taj što malo mladih igrača dobija adekvatnu minutažu na terenu, liga je veoma konkurentna, 18 ozbiljnih timova, ali i sa dosta pridošlica iz inostranstva. Ono što je prednost nemačkog rukometa, jeste jaka druga liga. Tu mladi igrači mogu da dobiju šansu i odigraju dovoljan broj minuta na visokom nivou, kako bi sakupili iskustvo za najviši rang – zaklučio je 55-godišnji nemački stručnjak.

Foto: www.dhb.de

 

Možda vam se dopadne

Ostavi komentar


Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball