Balkan-Handball.com

Miloš Božović o Crnoj Gori na EURO 2020: Nikoga se ne plašimo, idemo da igramo muški….

Rukometna reprezentacija Crne Gore u ponedeljak otpočela je misiju EURO 2020. Crnogorce očekuju dve prijateljske utakmice u Sloveniji protiv domaćina i Makedonije. Potom sledi put u Grac gde će u grupi igrati protiv Hrvatske, Srbije i Belorusije. Imali smo povoda da odradimo kratak intervju sa Milošem Božovićem o planovima za budućnost. Budući levi bek Zagreba pričao je o dosadašnjim klupskim rezultatima, planovima za budućnost kao i značaju rukometa za region.

Iza Miloša je sjajna poluseznoa u Tatabanji u Mađarskoj. Beleže odlične rezultate kako u ligi i kupu, tako i u Evropi. Tatabanja će igrati u grupi sa Fuchse Berlinom, PAUC Handballom i La Riojom.

-Zadovoljan sam kako smo odigrali do sada. Odlično smo počeli sezonu i ispunili sve ciljeve zacrtane sa upravom i stručnim štabom na početku sezone. Treći smo u domaćem prvenstvu, ispred nas su Vesprem i Seged, koji imaju i veće budžete i bolje timove, mi smo prvi iza njih. U kupu smo prošli dalje, a u EHF Kupu igramo grupu. Zaista dobra polusezona je za nama i proleće će biti izuzetno zanimljivo.

Kvalifikacije nisu počele dobro, ali usledio je trijumf nad Danskom. Sada su počele pripreme za EURO 2020, kakvi su planovi sada na početku?

-Jeste, loše smo otvorili kvalifikacije, taj nerešen rezultat sa Farskim ostrvima, potom poraz od Ukrajine. Nekako posle toga svi igrači su se probdili. Dali smo više od maksimuma, video sam od nas utakmice koje nisam mislio da možemo da odigramo. Kasnije smo odigrali četiri odlična meča. Dva sa Danskom, jedna pobeda i poraz, ali i ta utakmica koju smo izgubili bila je fantsatična. Pobedili smo kasnije i Ukrajinu za overu tog plasmana na EURO. Dokazali smo svima tim utakmicama da smo ozbiljna ekipa. Pred nama je sada ozbiljan rad i pripreme za prvenstvo. Nadam se samo da će nas povrede zaobići.

Crna Gora će u grupi A u Gracu igrati sa Srbijom, Hrvatskom i Belorusijom. Evo koga Božović najviše respektuje.

-Tri jako ozbiljne ekipe su sa nama u grupi. Mislim da svako može svakoga da pobedi, ali i svi mogu da izgube od svih. Mislim da će najviše zavisiti od trenutka ispiracije, kakav nam bude dan nijanse će odlučivati. Hrvati se bore uvek za medalju i uvek su u samom vrhu. Oni će igrati svoju igru mi svoju pa ko bude više želeo pobedu taj će i trijumfovati. Hrvati su jaki na svim pozicijam. Fantastična odbrana, odičan napad. Njih najviše respektujemo, ali se nikoga ne plašimo. Idemo sa svima da igramo muški rukomet i da se dokažemo. Srbija je takođe jako jaka, ali su mlađi i neiskusniji. Vidim da ih mrdaju neki unutrašnji nemiri i neke povrede. Zaista očekuju nas dobre utakmice, očekujem fer igru.

Dotakli smo se činjenice da će prvi put igrati sve bivše jugoslovenske republike nastupati na prvenstvu. Kakav uticaj i značaj može to da ima za rukomet u našim zemljama.

-Iskreno plašim se za budućnost rukometa u regionu. Nadam se da će ovi rezultati podstaći ljude da se više posvete rukometu pogotovo u Srbiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori. Hrvatska ima Zagreb i Nexe, Makedonija ima Vardar i Eurofarm Rabotnik, Slovenci imaju Celje i Gorenje. Ali bez jakih klubova nema ni napretka. Potrebno je ulagati u klubove, da izlaze u Evropu, da igraju SEHA Ligu. To bi značilo mladim igračima da imaju ozbiljne utakmice, da se promovišu da se čuje za njih. Ponovo kažem nadam se da će ljudi početi više da ulažu u rukomet.

Miloš Božović je na kraju zaključio da je po njegovom mišljenju Danska prvi favorit za zlatnu medalju, a da su iza njih Francuska i Hrvatska.

OGNJEN BORJANOVIĆ

FOTO: HRS

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *