Balkan-Handball.com

Obradović na početku akcije „Portugal“: Ubeđen sam da prolazimo!

Selektor reprezentacije Srbije, Ljubomir Obradović, vodiće muški nacionalni tim u utakmicama sa Portugalijom 10. (Niš, 18 časova) i 14. juna u okviru baraža za Svetsko prvenstvo koje će se narednog januara održati u Nemačkoj i Danskoj. U zahtevnom trenutku protiv izuzetno teškog protivnika, selektor ženskog nacionalnog tima sa kojim je napravio evidentan napredak dobrim partijama na SP 2017 u Nemačkoj i osvajanjem prvog mesta u kvalifikacijama za EP 2018, uhvatio se „vrućeg krompira“ sa seniorima, koje muče brojni otkazi kao i podatak da ih nije bilo na prethodna dva Svetska prvenstva.

Koji su bili vaši motivi za prihvatanje uloge selektora muškog nacionalnog tima u dosta teškom trenutku kakav je ovaj?

 • Napravili ste dobar uvod. Prihvatio sam se toga jer mi je to dužnost i obaveza za razliku od nekih igrača. Neki su i u petak otkazali, poput Petra Đorđića. Pričali smo pre mesec dana, oporavio se od povrede, međutim, sada je odustao. Razlozi nisu bitni, nisu ubedljivi. Ima nekih igrača koji se nisu ni javili. Ako je to moja obaveza, onda je i njihova obaveza da pomognu u teškoj situaciji za muški rukomet. Ne smemo da dozvolimo da ispadnemo u pretkvalifikacije, to je praktično C grupa svetskog rukometa. Sa optimizmom ulazim u baraž utakmice. Ulazim sa pravim momcima, sa hrabrim momcima, koji će da izvuku te dve utakmice. Ovom prilikom im se zahvaljujem što su se odazvali, što su pravi Srbi u teškom trenutku.

Radili ste dugo u Portugaliji, osvojili sedam titula državnog šampiona na klupama Belensesa i Porta (od 2009. do 2015. godine šest uzastopnih titula prvaka). Na čemu bazirate optimizam? Na Portugalcima ili na nama?

 • I na jednima i na drugima. Poznavajući naš kvalitet, mentalitet, moranje, ako hoćete, i inat, verujem u moj tim. Jako dobro poznajem Portugalce, devet momaka je stasalo uz mene dok sam bio trener u Portu. Možemo da napravimo protivtežu njihovom stilu igre i da odgovorima na neke njihove zadatke.

Iako ih nema na velikim takmičenjima duže od decenije, napreduju, sve više igrača imaju po Evropi, Duarte je na meti Barselone, Feraž igra Bundesligu…

 • Moj cilj sa Portom je bio igranje EHF Lige šampiona. To je jedino merilo za igrače. Kako smo je zaigrali, tako su i strani klubovi počeli da se interesuju za neke momke, koji jako dobro igraju i mogu da odgovore visokim zahtevima u svakom klubu. Odstupanja nema. Imamo jedini zadatak, a to je plasman na SP. Problem kalendara ostaje, s obzirom da ćemo zbog utakmica igranih u nedelju imati par kašnjenja igrača. Apelujem na to da se utakmice pred reprezentativna okupljanja igraju ranije, kako bismo barem tih nedelju dana imali igrače na vreme, ali malo ko to čuje. Nadam se da će svi momci biti zdravi. Razgovarao sam sa svima pojedinačno. Imaćemo i puno sastanaka. Očekujem da svako uradi ono što od njega budem zahtevao.

Portugalci dočekuju „Orlove“ u Povoa de Varzimu. Ima li neki poseban razlog za izbor tog mesta za domaćinstvo?

 • Nema razloga, ne igraju u velikim gradovima, to je blizu Porta. Fina hala, očekuje nas kulturno navijanje. Ljudi će vikati „Portugal, Portugal“, taj detalj ne bi trebalo da nas brine.
  U mnogim izjavama do sada,

U svim svojim izjavama Portugalci ne skrivaju da veruju u plasman na Svetsko prvenstvo…

 – Oni imaju ozbiljnu reprezentaciju, ali moraju da izdrže pritisak, da i oni moraju. Verujem da imamo nešto čvršći karakter, kada se mora, onda se mora. Ubeđen sam da će ovi momci koji su tu izneti to na pravi način. Mnogo smo čekali neke igrače da se jave na telefon, da odgovore na poruku. Predstavio sam se, rekao sam, ko sam, šta sam, nisu našli za shodno ni da se jave. Svaka čast Petru Nenadiću. Rekao mi je „Ljubo, zahvaljujem se na pozivu, želeo sam sa vama da radim, ali posle svih zbivanja, ne mogu više“. To poštujem, to se zove korektan odnos. Da se neko javi, kaže „mogu, neću, hoću“. Govorimo istim jezikom. Šteta je što tako momci razmišljaju. I za njih je neko radio pre da bi oni išli na Svetska prvenstva, da bi i oni napravili dobre ugovore. Zato je i to bila njihova obaveza, da nekim novim momcima olakšaju izlazak na veliku scenu. Nema pravo niko ko je sposooban da kaže neću i ne mogu. Svestan sam da će se svaliti na mene u slučaju neuspeha. Ne želim o tome da razmišljam. Ubeđen sam da ćemo proći – zaključuje Ljubomir Obradović.

One Comment

 1. Alkos

  05/06/2018 at 06:49

  Ubedjen sam da si ti iznudjeno resenje i sramota muskog rukometa.

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *