Balkan-Handball.com

VOLF, PA BURIĆ – Štancuje TOP klasu, Jasmin Čamdžić: Igrača je lako prepoznati, dobar čovek se traži

Nemački Veclar porastao je u svakom smislu prethodnih godina. Ljudima sa ovih prostora je postao bitan kada je za njega potpisao Ivano Balić, učinivši da jedan prosečan nemački klub dobije globalnu prepoznatljivost. Uz to su došli i sve bolji rezultati, status kluba u kome se igrači iz regiona dobro osećaju i napreduju, ali i mesta odakle je uzleteo nekrunisani golmanski kralj prošle – olimpijske godine, Andreas Volf, koji je i sada glavna meta medija zbog transfera u poljsko Kielce.

Čovek o kome smo već pisali kada je Volf osvojio Evropu sa Nemačkom na EURO 2016, pomoćni trener, ujedno i trener golmana, zadužen i za skautiranje, Jasmin Čamdžić (47), pronašao je i lansirao u zvezde još jednog golmana, nama mnogo važnijeg, Benjamina Burića. Momak iz Maglaja je posle samo godinu dana u Veclaru mogao da bira koju će od ponuda najboljih nemačkih klubova da izabere, i izabrao je Flensburg. Dovoljan razlog da pitamo i proniknemo dublje u filozofiju rada koju tako uspešno sprovodi, i sam, nekada čuvar mreže Slovana, zaječarskog Kristala, Jagodine, nemačkog Gajnhauzena….

Start Veclara, ove sezone, sa puno uspona i padova…

 • Izgubili smo jednog vrhunskog igrača kakav je FIlip Veber, koji je bio najbolji igrač, strelac i asistent u ligi. Dobili smo neke nove igrače. To je dosta poremetilo sistem igre. Morali smo da ga menjamo. Dobili smo u Gumersbahu, ali su nas malo uzdrmali remi dueli sa Mindenom i Hutenbergom. Protiv Kila sve je odlično funkcionisalo. Oni su u krizi, mi smo odigrali fenomenalno – sve je klapalo. Suština svega je da pored malog budžeta i kluba, dovodimo igrače koji su proverenog karaktera i da smo ekipa koja je homogena celina. To je veoma bitno za nas.

MIRKULOVSKI VELIKI IGRAČ I JOŠ VEĆI ČOVEK

Često ističite važnost makedonskog asa Filipa Mirkulovskog za igru tima tima. U čemu je njegov najveći kvalitet?

 • Filip je nasledio jednog Ivana Balića u Veclaru. Izbor na njega je pao zbog balkanskog načina igre koji nam je potreban prema našoj filozofiji. To je bila njegova sreća, a naša da smo dobili velikog igrača i još većeg čoveka – ličnost. Njegova vrednost je nemerljiva kao čoveka, pa tek onda kao igrača. Ovde je treću godinu i ima veliki autoritet kod svih igrača, starosedeoca ili novajlija. Ima harizmu lidera i desna je ruka trenera koji mu izuzetno veruje. Filipova igračka vrednost se odnosi na sprovođenje koncepta trenera, ali i slobodnu igru. On je veoma bitan za Veclar.

ČAVOR ĆE IGRATI ZA VELIKE KLUBOVE

Crnogorski reprezentativac Stefan Čavor u dresu Veclara izrasta u igrača vrhunske klase, to je vidljivo i laicima…

 • Od svog dolaska prošlog novembra do kraja sezone igrao je 60 minuta svaku utakmicu na visokom nivou. Imao je veliki uticaj na osvajanje šestog mesta. Neverovatno je jak odbrambeni igrač koji može da se u 6-0 ponaša i defanzivno, i ofanzivno, što nam daje više mogućnosti prema različitim protivnicima. On u svakoj varijanti 6-0 može igrati. Neverovatno je brz u polukontri, ima sjajne atletske mogućnosti, dobar šut. Mora da poboljša donošenje odluka, nekada je prebrz, ali to je normalno za mladog igrača. Predviđam mu nastavak karijere u nekim od najvećih evropskih klubova, ako ga zdravlje i sreća posluže.

PORED BENKA, NAVIJAČI SU BRZO ZABORAVILI VOLFA

Benjamin Burić napravio je čudesan uzlet od dolaska u Gorenje. Za godinu dana svojim odbranama, čuvar mreže BIH zaslužio je respekt čitave lige i zaradio ugovor sa Flensburgom. Da li ste mogli takav rasplet da pretpostavite?

 • On nije iznenadio samo nas, već čitavu Evropu svojim igrama. Teško ga je opisati. Što duže čovek radi sa njim, shvata da ništa nije slučajnost. To je Benko Burić. On je kompletan sportista. To je igrač koji se voli, u koga imate poverenje i u dobrim, i u lošim trenucima. Zrači neverovatnom pozitivnošću koja se brzo prenosi na ostale igrače. On je emotivac, ali istovremeno, smiren čovek. Inteligentan golman i vredan. Svaki trener želi da ima takvog golmana i čoveka. U Flensburgu će imati mnogo sreće i zadovoljstva sa njim – kaže Čamdžić i dodaje:
 • Bez obzira da li igrao dobro ili loše, imam utisak da na svakom treningu možemo da napravimo korak dalje, jer on to želi. Lagano se stavlja pod pritisak, lagano menja stvari, otvoren je za nove stvari. Ako mu nešto ne paše, ne radimo to, ali kooperativan uvek. Ne mogu mu naći negativne stvari, zato je on ovakav kakav jeste.

Da li su u Veclaru verovali da će posle Volfa, koji je iz kluba ispraćen kao „kralj“ u Kil, dobiti golmana takvog formata?

 • Kada je Benko dolazio niko nije mogao da zamisli da bi neko mogao bolji od Volfa da bude. Prva utakmica mu je bila protiv Kila, kada je odbranio 22 lopte. Od tog prvog momenta, shvatili su navijači da Volfa mogu zaboraviti. Brzo smo stekli poverenje u Burića, koji je prenosio pozitivnu energiju na publiku, trenere, rukovodstvo.

Da li ih je moguće uporediti?

 • Dva različiti golmana po stilu, karakteru i pristupu radu. Volf je mašina koja trenira bez razmišljanja šta treba uraditi. Njega zanima samo puno rada i treninga. Benko je vredan, nije mašina. On je inteligentan tip, koji ne radi toliko kao Volf, ali radi glavom. Volf je više sam borac protiv svih, sam za svoju ekipu, dok je Benko timski igrač. Uvek razmišlja o sebi i ekipi, o sebi i za ekipu. Oni su dva sveta.

Spominje se sreća u izboru Burića, ali čini se previše je sreće sa izborom Balkanaca, od Manaskova i Mirkulovskog pa redom, a još više dobrog skautinga za koji ste vi odgovorni…

 • Imamo puno pogodaka. Veclar je mali klub, mi nemamo sportskog direktora, zato je između direktora firme i nas dvojice trenera veliko poverenje. Rad je sistematičan, imamo veliku podršku uprave. Trener ima veliko poverenje u mene. Skauting radimo zajedno. Imamo našu sportsku filozofiju, kako ekipa treba da bude struktuirana po ličnostima, karakterima i nacionalnostima, svim stvarima potrebnim za ovakvu Bundesligu. Imamo dobru mrežu od Makedonije do Skandinavije. Svi mi možemo proceniti kakav je neki igrač i da li zadovoljava, ali najvažnija stvar je karakter tih momaka. Imamo tri najbolja jugosa svih vremena u ekipi. Tako razmišljamo. Kada procenimo, razmenimo informacije, na kraju padne odluka. Tako da nam polazi sa rukom da sa malim budžetom napravimo velike stvari.

Izbacili ste Volfa u orbitu, sada Burića, Veclar je postigao istorijski uspeh osvajanjem šestog mesta. Šta se promenilo u ove dve godine…

 • Vandšnajder i ja smo dobili puno priznanja. Veclar ima veliki respekt od svih u ligi. To je činjenica. Rejting u radu sa golmanima je skočio do nebeskih visina. Onog trenutka kada je postalo zvanično da Burić ide, dobili smo ogroman broj ponuda za novog golmana. Svi hoće u Veclar. To ne znači da je to laka odluka. Imam određenu sliku kako naš golman treba da izgleda, od Volfa preko Burića, i toga se držim. Ne smem da zaboravim da smo ovde imali jednog Marinovića i Ombradosa. Golmani su ovde uvek bili na visokom nivou. Očekivanja su porasla. Kada golman Veclara odbrani 10 lopti, to je malo, a u drugom timu je uspeh 11 odbrana. Golman mora da ima određeni kvalitet za Bundesligu koji će nama biti dovoljan. Druga stavka je karakter. Kakav je čovek, hoće li da napreduje, želi li u neku veliku ekipu posle nas ili ne. Moram da vidim da neko ima potencijala da napravi korak dalje. To moram prepoznati u njemu. Ima golmana u SEHA ligi koji vrede, ali ne vidim da oni žele i mogu da naprave korak napred.

Put je jasan, veliki klub…

 • Volfu je trebalo tri godine da dobije ponudu Kila, a Burić je dobio posle godinu dana. Kalkulišem da dve godine treba da igra, a treću da uživamo u njemu. Burić odlazi godinu dana ranije nego što sam planirao. Imamo Klimkea, vrhunskog talenta, prvog golmana generacije 1998. On je školovan na jugo školi, to je prihvatio, DHB podržava to. Ima sreću da radi sa Burićem. To meni olakšava rad, jer on u Benku vidi heroja. Prerano je za Bundesligu, ulazi da brani penale.

SA MARINOVIĆEM JE GOTOVA YUGO ŠKOLA

Puno je polemike koje su škole golmana još uvek aktuelne, da li neko ima stil, ovakav ili onakav. Kakvo je vaše mišljenje?

 • Vrlo dobro pitanje. Malo ko ga postavlja. Moje mišljenje je da jedini stil koji je opstao i razvija se jeste skandinavski. Oni treniraju tim stilom i ne menjaju ga. Drugi je bio YUGO stil i mislim da ga više nema. Po meni, razvio se jedan moderan evropski cilj, koji nije ni YUGO, ni švedski, ni francuski. YUGO stil se raspao iz više razloga. Poslednji Mohikanac bio je Nikola Marinović. Razlozi su višeznačni, privredni, politički i geografska pomeranja. Naši treneri rade u određenim klubovima. Imamo situaciju da momci sa 21, 22 godine odlaze u Španiju, Portugal, Nemačku, a samim tim se završava proces školovanja YUGO golmana. To traje više od 20 godina. Niko mi ne može navesti ni jednog golmana koji ima YUGO stil, to je sve tu i tamo. Šta ima Endi Volf? Ima moderan evropski stil, isto kao i Burić. Omejer nema francuski, već njegov stil. Skandinavci, međutim, imaju svoj zajednički stil. Deca gledaju golmane koji dolaze iz celog sveta i ugledaju se na njih. Tako imamo različite stilove u Hamburgu i Mindenu. Po meni, dva su stila, skandnavski i evropski.

KOD NAS OKOLNOSTI TE DOVEDU U PROSEK

Da li ima kontakata sa EX-YU prostorom i šta posle 2019. godine, kada dođe do kraja ugovor sa Veclarom?

 • Činjenica je da imam ugovor do 2019, sa tim je zatvoreno sve. Kod nas je to malo drugačije, nema konkretnih koncepata koji bi bili interesantni. Nema ponuda da bi na neki kvalitetan način mogao da prenesem znanje kod nas. Ako pogledamo situaciju u RS BIH, možeš biti mađioničar, ali ne možeš uraditi ništa. Prvo ide organizacija, pa onda novac. Nije sve u novcu, ima i u strukturama, prepoznavanju trenerskog i igračkog kvaliteta. Moji kontakti su vrlo površni. Ako čovek hoće da pomogne, ne znam odakle da počne. Mogu sa Bilalom (prim aut Bilal Šuman) da pričam dva sata, ali ne možemo ništa uraditi. Uvek je želja pomoći svojoj zemlji, otići kući, a pod zemljom smatram čitav prostor od Srbije do Slovenije, gde sam igrao i živeo. Potrebni su uslovi da bi se znanje prenosilo. Ovako, bez sistema, bez obzira kakvo znanje imaš, vrlo brzo ulaziš u prosek – jasan je Jasmin Čamdžić na kraju razgovora za Balkan-Handball.com.

One Comment

 1. MKS

  04/10/2017 at 11:49

  Svaka cast Jasko!!!
  Samo napred

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *