IHF odgovorio na kritike: Pandemiju i dalje ozbiljno shvatiti! - Balkan-Handball.com
Naslovna SP 2023 IHF odgovorio na kritike: Pandemiju i dalje ozbiljno shvatiti!

IHF odgovorio na kritike: Pandemiju i dalje ozbiljno shvatiti!

zika.bogdanovic
1 komentar

Posle dosta kritika na odluku da se i na Svetskom prvenstvu 2023 u Poljskoj i Švedskoj sprovodi COVID-19 protokol, Međunarodna rukometna Federacija (IHF) se oglasila saopštenjem koje prenosimo u celosti:

IHF je bila prva međunarodna federacija koja je 2021. godine napravila i primenila Plan medicinskih mera predostrožnosti, koji je takođe poslužio kao model za Olimpijski pokret i brojne druge sportske federacije.

Očuvajući zdravlje igrača što je od najveće važnosti za IHF, napravili smo Plan medicinskih mera predostrožnosti sa ciljem da zaštitimo naše igrače smanjenjem širenja infekcije COVID-19 na minimum.

Zahtevajući od svih zainteresovanih strana Svetskog prvenstva da urade PCR test pre dolaska, vodimo računa da nijedan učesnik nije zaražen pri dolasku u zemlje domaćine. Ovo je postalo još važnije nakon što su ograničenja ukinuta u većini zemalja širom sveta, što je dovelo do povećanog rizika od zaraze.

Štaviše, uspostavili smo plan testiranja koji će se primeniti tokom Svetskog prvenstva kako bismo bili sigurni da su svi igrači zdravi i sposobni da igraju utakmice. Rukomet je dinamična i brza igra sa dosta telesnog kontakta i stoga zahteva da svi igrači budu odličnog zdravlja. Budući da asimptomatski nosioci virusa mogu da zaraze i druge igrače i zainteresovane strane, planirani testovi su najefikasnija mera za sprečavanje širenja virusa i očuvanje svih zainteresovanih strana bezbednim i zdravim.

IHF pokušava da kontroliše što je više moguće, prihvatajući da moramo da živimo sa virusom. Ne možemo da diktiramo hotelima da mora postojati razdvajanje između timova i ostalih gostiju hotela, jer hoteli prate smernice dotične zemlje. Međutim, IHF želi da učini sve što je u našoj moći da spreči širenje. Ovo uključuje mere kao što je testiranje, što nam omogućava da identifikujemo i izolujemo zaražene igrače što je pre moguće kako bismo izbegli da ceo tim odustane. U ovom kontekstu, potrebno je istaći da će izolovani igrači biti smešteni u posebnoj prostoriji, ali neće biti zatvoreni u ovoj prostoriji pet dana. Što se gledalaca tiče, distanca je dovoljna i igrači se mole da ne traže kontakt sa publikom.

Naš medicinski tim na licu mesta će pomno pratiti situaciju tokom turnira kako bi doneo odluku da li je potrebno prilagođavanje Plana medicinskih mera predostrožnosti. Stoga je podložan promeni u bilo kom trenutku u skladu sa razvojem situacije u vezi sa COVID-19 tokom turnira.

Svesni smo činjenice da se predložene mere možda neće složiti svi zainteresovani. Međutim, IHF je dobio informacije iz nekoliko zemalja u kojima su organizovani prijateljski turniri tokom kojih je prijavljeno nekoliko slučajeva. Štaviše, širenje nove i veoma zarazne KSBB.1.5 varijante virusa pokazuje da pandemiju i dalje treba ozbiljno shvatiti. Smernice u zemljama organizatorima mogu odstupiti od Plana medicinskih mera predostrožnosti, međutim, odgovornost je IHF-a da organizuje bezbedno IHF Svetsko prvenstvo za muškarce za sve zainteresovane strane i mi činimo sve napore da to učinimo primenom mera koje su se pokazale efikasnim.

Molimo sve aktere manifestacije da sarađuju i daju svoj doprinos u organizaciji bezbednog i uspešnog prvenstva zarad našeg voljenog sporta.

Možda vam se dopadne

1 komentar

Boro 09/01/2023 - 00:51

Ovi iz IHF-a su najveći debili svjetskog sporta,
unazadiće rukomet 20 godina sa idiotskim odlukama, udaljiti i navijače, teška sramota!!!!!

Odgovori

Ostavi komentar

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball

 

Korisni linkovi

Izbor urednika

Najnovije

Copyright © 2023 Balkan Handball